Αρχική Τελευταία Νέα Το Κέντρο Ερατοσθένης του ΤΕΠΑΚ κατέγραψε την καταιγίδα στη Λεμεσό

Το Κέντρο Ερατοσθένης του ΤΕΠΑΚ κατέγραψε την καταιγίδα στη Λεμεσό

Η καταιγίδα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/2), μεταξύ των ωρών 02:30-03:30 π.μ. στη Λεμεσό, καταγράφηκε από τον Σταθμό Ατμοσφαιρικής Τηλεπισκόπησης του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Ο Σταθμός κατέγραψε ρυθμό βροχόπτωσης που έφτανε τα 90mm/h, με περισσότερα από 300 σωματίδια βροχής και χαλαζιού να σημειώνονται εντός 30 δευτερολέπτων.

Η ταχύτητα του ανέμου έφτανε μέχρι και τα 70km/h, ενδεικτική της μέσης ταχύτητας των ανεμοστρόβιλων.

To Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ δημιουργήθηκε το 2022, με έδρα τη Λεμεσό, και παρέχει την υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών του Διαστήματος, Παρατήρησης της Γης και Γεωπληροφορικής σε Εθνικό, Περιφερειακό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο.

Στόχος του είναι να  καταστεί ένας Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας (Digital Innovation Hub) και ένα Κέντρο Ερευνητικής Αριστείας, συνδυάζοντας υποδομές με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, έρευνα αιχμής, στοχευμένες εκπαιδευτικές υπηρεσίες και δράσεις επιχειρηματικότητας.

Το Κέντρο ασχολείται με τη χρήση δεδομένων τηλεπισκόπησης και παρατήρησης Γης σε διάφορους τομείς, όπως η ατμόσφαιρα και το κλίμα, η γεωργία και η διαχείριση υδάτινων πόρων, οι ανθεκτικές κοινωνίες σε πλημμύρες, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, κ. ά.

Πηγή:ΚΥΠΕ