Αρχική Τελευταία Νέα Το Λανίτειο μετατρέπεται σε σχολείο – πάρκο για όλη τη Λεμεσό

Το Λανίτειο μετατρέπεται σε σχολείο – πάρκο για όλη τη Λεμεσό

Σε μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της Λεμεσού, κοντά στο σημείο όπου ξεκινούν ο ποδηλατόδρομος και ο πεζόδρομος του γραμμικού πάρκου Γαρύλλη, ο χώρος των Λανίτειων σχολείων ετοιμάζεται να αλλάξει δραστικά. Σχεδιάζοντας τη νέα του μορφή, ο αρχιτέκτονας Γιάννης Αρμεύτης οραματίστηκε ένα χώρο που θα αποκτήσει οργανική σύνδεση με την πόλη.

laniteio2

Η ενίσχυση της διαμπερούς κίνησης των πεζών και των ποδηλάτων καθώς και η ενοποίηση των γειτονιών επιτυγχάνονται με την ένταξη ενός κύριου Ανατολικού – Δυτικού άξονα σύνδεσης των άκρων του τεμαχίου καθώς και του σχεδιασμού μιας κύριας πλατείας στο Βόρειο – Νότιο άξονα.

laniteio5

Η κεντρική πλατεία αποτελεί τον κύριο χώρο εκτόνωσης όλων των λειτουργιών και περιλαμβάνει, πέραν των χώρων στάσης, τους χώρους του θεάτρου και της εκκλησίας, το Κέντρο Διαδραστικής Μάθησης και αποτελεί αφετηρία και τερματισμό της πορείας του Περιβαλλοντικού Πάρκου.

laniteio3

 

Μέσα από την πρόταση που παρουσιάστηκε για την ανάπλαση του χώρου των εκπαιδευτηρίων, γίνεται λόγος και για δημιουργία αστικής πλατείας στο νοτιοδυτικό τμήμα του τεμαχίου, στη διασταύρωση των λεωφόρων Μακαρίου Γ’ και Αγίας Φυλάξεως.

laniteio7

Αυτή συνάδει ιδιαίτερα με την αντίληψη του αρχιτέκτονα ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια αναξιοποίητων ανοιχτών χώρων», που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

laniteio4

Έτσι, ο χώρος του Λανιτείου, έχει σχεδιαστεί για να μετατραπεί σε ένα πόλο έλξης για όλους του πολίτες, ιδίως τους κατοίκους της γύρω περιοχής, ώστε να καταστεί χώρος αναψυχής. Μάλιστα, εντός της υφιστάμενης φύτευσης εισάγονται ξέφωτα ως χώροι στάσης, που περιλαμβάνουν διάφορα είδη ενδημικών φυτών, δημιουργώντας ένα Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό Πάρκο.

Διαβάστε τη συνέχεια Limassol Times