Αρχική Τελευταία Νέα Το πιθανότερο σενάριο για τα νέα μέτρα

Το πιθανότερο σενάριο για τα νέα μέτρα

Πληροφορίες για τα νέα μέτρα – Τι αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο

Όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται επί τάπητος αυτή την στιγμή πριν από τις τελικές αποφάσεις αύριο του Υπουργικού Συμβουλίου, που δεν αποκλείουν ακόμη κι ένα καθολικό lockdown, είτε τοπικά lockdown στις περιοχές που παρουσιάζουν σοβαρό πρόβλημα.

Στην ανακοίνωση των αποφάσεων αναμένεται ότι θα προβεί ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απευθυνόμενος προς τον λαό.  

Ρόλο στην απόφαση του τι θα επικρατήσει, αναμένεται να διαδραματίσει και η σημερινή ημέρα όσον αφορά τον αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού που θα καταγραφούν.

Το πιθανότερο σενάριο

Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να επιβληθεί τοπικό lockdown σε Λεμεσό και Πάφο με αυστηροποίηση των μέτρων στην υπόλοιπη Κύπρο.

Σε ενδεχόμενο τοπικού lockdown σε Λεμεσό και Πάφο, θα απαγορεύεται η μετακίνηση των κατοίκων των δύο επαρχιών προς άλλες πόλεις ενώ αναμένονται ότι θα παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία και καταστήματα λιανικού εμπορίου ενώ θα κλείσουν χώροι εστίασης και άλλες επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου.

Στο τραπέζι και το καθολικό lockdown

Δεν αποκλείεται όμως, και το καθολικό lockdown λαμβανομένης υπόψη της κατάστασης, όπως καταγράφεται στο σύστημα υγείας. Στόχος είναι η μείωση των κρουσμάτων ώστε πριν τα Χριστούγεννα να μπορέσει να λειτουργήσει η αγορά.  

Άλλο ενδεχόμενο, είναι η περαιτέρω αυστηροποίηση των ήδη υπαρχόντων μέτρων.  

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης ήταν φειδωλός λέγοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από το αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο.  

Ερωτηθείς τι έγινε χθες στην σύσκεψη στο Προεδρικό, ο Δρ Καραγιάννης είπε πως «έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση και μπήκαν όλα στο τραπέζι, από τα πιο απλά μέτρα μέχρι τα πιο αυστηρά» κι ότι οι επιδημιολόγοι δεν μπορούν να προκαταλάβουν τις αποφάσεις που θα παρθούν από την κυβέρνηση.  

Ο Καθηγητής Καραγιάννης είπε πως η κατάσταση όπως καταγράφεται αυτή τη στιγμή είναι σοβαρή. «Είναι σοβαρή από την άποψη ότι βλέπουμε τα νοσηλευτήρια μας να γεμίζουν. Ανοίγουν νέοι θάλαμοι. Αν παραμείνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση θα ‘στρεσσαριστούν’ ακόμη περισσότερο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσοι θα εισαχθούν αλλά αυξάνονται οι ηλικίες αυτών που μολύνονται και όσο αυξάνονται, αυξάνεται και ο αριθμός των νοσηλευόμενων», σημείωσε.  

Κληθείς να σχολιάσει σε ποια πλαίσια θα κινηθούν οι αποφάσεις για τα μέτρα, είπε πως εξαρτάται πόσο ανησυχητικά θα είναι και τα σημερινά αποτελέσματα στον αριθμό των κρουσμάτων.  

«Σήμερα αν καταγραφούν 300 πάλι κρούσματα, τι θα γίνει», διερωτήθηκε.

Πηγή: ΚΥΠΕ