Αρχική Τελευταία Νέα Τον μειωμένο προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ συζήτησε η Επιτροπή Παιδείας

Τον μειωμένο προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ συζήτησε η Επιτροπή Παιδείας

Θα χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, εκτιμά ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Παναγιώτης Ζαφείρης, ο οποίος είπε κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, ότι ο αρχικός προϋπολογισμός που ζήτησε το ΤΕΠΑΚ αναθεωρήθηκε ύστερα από υποδείξεις του Υπουργείου Οικονομικών και συμπεριέλαβε οριζόντιες μειώσεις.

Ο κ. Ζαφείρης χαρακτήρισε το 2022 ως σημαντική χρονιά λόγω της δημιουργίας νέας σχολής τουρισμού, φιλοξενίας και επιχειρηματικότητας στην Πάφο, ενώ εξήρε τη συμμετοχή του ΤΕΠΑΚ στο δίκτυο του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου μαζί με επτά ακόμη ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και τον σημαντικό αριθμό των 390 ερευνητικών έργων που ανέλαβε τον πανεπιστήμιο την τελευταία πενταετία, συνολικού ύψους 61 εκατ. ευρώ.

Σε ερώτηση μελών της Επιτροπής για το τρέχον ύψος των ενοικίων φοιτητικών διαμερισμάτων στη Λεμεσό, ο κ. Ζαφείρης απάντησε πως κυμαίνονται μεταξύ 600 και 800 ευρώ και αναφέρθηκε στις σχετικές υποβοηθητικές ενέργειες του πανεπιστημίου, όπως η συνεργασία με τη Μητρόπολη Λεμεσού και η επιχορήγηση φοιτητών βάσει μορίων έως ότου ολοκληρωθούν οι νέες εστίες του πανεπιστημίου τα επόμενα έτη.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανάπτυξη τμημάτων του πανεπιστημίου σε άλλες περιοχές της Κύπρου, ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ απάντησε πως γίνεται προσπάθεια δημιουργίας προπτυχιακού προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης στη Λάρνακα, ενώ συμπλήρωσε  πως είναι κρίσιμης σημασίας η δυνατότητα παροχής αγγλόφωνων προγραμμάτων από τα δημόσια πανεπιστήμια, ιδιαίτερα στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Επίσης, σε παρατήρηση της ελεγκτικής υπηρεσίας, με την οποία εξέφρασε τη διαφωνία της με τη συμπερίληψη στον προϋπολογισμό σχεδίου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πέραν του ΓεΣΥ, ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του πανεπιστημίου Κώστας Χόππας είπε πως το σχέδιο καλύπτει πρόνοιες για τμήματα επειγόντων περιστατικών λόγω μη ένταξης στο ΓεΣΥ κάποιων κλινικών στη Λεμεσό.

Πηγή: ΚΥΠΕ