Αρχική Τελευταία Νέα Επιτυχής η άσκηση αντιμετώπισης σεισμού Unified Response

Επιτυχής η άσκηση αντιμετώπισης σεισμού Unified Response

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η τριήμερη άσκηση αντιμετώπισης σεισμού “Unified Response 2017” με τη συμμετοχή της Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, με ομάδες διάσωσης από την Πολιτική Άμυνα, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και την Εθνική Ομάδα Διάσωσης του Ισραήλ αντίστοιχα. Τη σχεδίαση, οργάνωση, γενικό συντονισμό και διοίκηση της άσκησης είχε κοινό επιτελείο από τις συμμετέχουσες χώρες, με συντονιστή αξιωματικό της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας.
 
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε τρεις διαφορετικούς χώρους, στη Λάρνακα, Λευκωσία και Ζύγι, όπου ήταν η τελική φάση. Κύριο χαρακτηριστικό της άσκησης, ήταν οι ενοποιημένες ομάδες διάσωσης με μέλη και από τις τρεις συμμετέχουσες ομάδες διάσωσης και με ενιαία διοίκηση από αξιωματικό της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας Κύπρου. Συνολικά, έλαβαν μέρος ενενήντα διασώστες και από τις τρεις χώρες, χωρισμένοι σε δύο παράλληλες ενοποιημένες ομάδες διάσωσης. Υποβοηθητικά και υποστηρικτικά, ενεργοποιήθηκαν άλλα εκατόν πενήντα μέλη της Πολιτικής Άμυνας, τα οποία ενεργοποίησαν καταυλισμό αστέγων, Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, Σταθμό τηλεπικοινωνιών, διοίκησης και ελέγχου της άσκησης και Σταθμό Διοικητικής Μέριμνας. 
 
Σημαντική ήταν επίσης και η ενεργοποίηση πενήντα μελών της Πολιτικής Άμυνας, αλλά και αριθμού πολιτών οι οποίοι προσομοίωσαν πληγέντες και τραυματισθέντες πολίτες για να προσδώσουν ρεαλισμό στην άσκηση.
 
Την άσκηση παρακολούθησαν τέσσερις αξιωματικοί μέλη στρατιωτικής ομάδας διάσωσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και αξιωματικός από την Ιορδανία.
 
Με το πέρας της άσκησης, συμμετέχοντες και από τις τρεις ομάδες διάσωσης, αναφέρθηκαν με πολύ θετικά σχόλια για τις γνώσεις και εμπειρίες που αποκόμισαν, αλλά ιδιαίτερα για τις αδελφικές σχέσεις που δημιουργήθηκαν μεταξύ των διασωστών, μετά από τρεις μέρες συνεχόμενης συνεκπαίδευσης και εξαιρετικά δύσκολης άσκησης. 
 
Αξιωματικοί και από τις τρεις ομάδες ανέφεραν ότι προσβλέπουν σε συνέχεια αλλά και αναβάθμιση της συνεργασίας σε θέματα πολιτικής προστασίας και άμυνας μεταξύ των τριών χωρών και των υπηρεσιών που εκπροσωπούν, με απώτερο σκοπό την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την αντιμετώπιση των συνεπειών ενός καταστρεπτικού σεισμού σε οποιαδήποτε από τις τρεις χώρες ή και σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα κτυπηθεί από σεισμό και κληθούν ξεχωριστά ή και από κοινού να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για διάσωση ανθρώπινων ζωών.         
 
Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ