Αρχική Τεχνολογία Νέα επιστημονική ανακάλυψη – Αποδείξεις ύπαρξης ενός πολυδιάστατου σύμπαντος μέσα στον εγκέφαλό...

Νέα επιστημονική ανακάλυψη – Αποδείξεις ύπαρξης ενός πολυδιάστατου σύμπαντος μέσα στον εγκέφαλό μας (Video)

Ένα συναρπαστικό εύρημα έχει έρθει στην επιφάνεια από τους επιστήμονες καθώς έχουν ανακαλύψει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος περιέχει δομές και σχήματα που μπορεί να έχουν έως και έντεκα διαστάσεις.

Οι νευροεπιστήμονες καλωσορίζουν τα ευρήματα που δηλώνουν: «Βρήκαμε έναν κόσμο που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί ποτέ».

Με τη βοήθεια των μαθηματικών μεθόδων της αλγεβρικής τοπολογίας, οι επιστήμονες έχουν βρει πολύπλοκες δομές και πολυδιάστατους γεωμετρικούς χώρους στα δίκτυα του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Σύμφωνα με επιστήμονες, μια νέα μελέτη έχει δείξει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος περιέχει δομές και σχήματα που μπορεί να έχουν μέχρι και 11 διαστάσεις.

Σύμφωνα με άρθρο στο Science Alert, οι εμπειρογνώμονες έχουν δηλώσει προηγουμένως πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος εκτιμάται ότι περιέχει ένα εντυπωσιακό αριθμό νευρώνων που φτάνει τα 86 δισεκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων αρκετών συνδέσεων από κάθε κύτταρο που επεκτείνονται και συνδέονται σε κάθε δυνατή κατεύθυνση, δημιουργώντας ένα υπερμέγεθες κυψελοειδές δίκτυο που κάποιες φορές μας καθιστούν ικανούς σκέψης και συνείδησης.

Τώρα, μια διεθνής ομάδα ερευνητών που συγκεντρώθηκαν γύρω από το έργο Blue Brain έλαβε αποτελέσματα που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στον κόσμο της νευροεπιστήμης, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Computational Neuroscience.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν δομές στον ανθρώπινο εγκέφαλο που εμφανίζουν ένα πολυδιάστατο σύμπαν αποκαλύπτοντας τον πρώτο γεωμετρικό σχεδιασμό των νευρικών συνδέσεων και τον τρόπο αντίδρασης τους σε διαφορετικά ερεθίσματα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μεθόδους προσομοίωσης υπολογιστών σε βάθος για να κατανοήσουν πώς μπορούν τα ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα να προσαρμοστούν ώστε να εκτελούν εξαιρετικά πολύπλοκες εργασίες.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα αλγεβρικής τοπολογίας για να περιγράψουν διαφορετικές δομές και πολυδιάστατους γεωμετρικούς χώρους στα δίκτυα ανθρώπινου εγκεφάλου.

Στη μελέτη, οι επιστήμονες σημειώνουν πώς σχηματίζονται δομές την ίδια στιγμή που αλληλοσυνδέονται σε μια «ενότητα» που δημιουργεί μια ακριβή γεωμετρική δομή.

Ο Henry Markram, νευροεπιστήμονας και διευθυντής του προγράμματος Blue Brain Project στη Λωζάννη της Ελβετίας, δήλωσε σε μια συνέντευξη: “Βρήκαμε έναν κόσμο που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ποτέ πριν. Έχουμε αποκαλύψει δεκάδες εκατομμύρια από αυτά τα αντικείμενα ακόμη και σε ένα μικρό στίγμα του εγκεφάλου, επάνω από επτά διαστάσεις. Ωστόσο, σε ορισμένα δίκτυα, ανακαλύψαμε ακόμη και δομές με έως 11 διαστάσεις. “

Όπως εξηγείται από τους επιστήμονες, κάθε νευρώνας στον εγκέφαλό μας μπορεί να διασυνδέεται με ένα παρακείμενο, με έναν συγκεκριμένο τρόπο, προκειμένου να σχηματίσει ένα αντικείμενο με περίπλοκες συνδέσεις. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι περισσότεροι νευρώνες ενώνουν με την κλίκα. Οι περισσότερες διαστάσεις συνδέονται με το αντικείμενο.

Αφού οι ερευνητές συμπεριέλαβαν ερέθισμα στον εικονικό ιστό του εγκεφάλου, διαπίστωσαν ότι συντάχθηκαν κλίκες προοδευτικά υψηλότερων διαστάσεων. Ανακάλυψαν ότι ανάμεσα σε αυτές τις κλίκες υπήρχαν κενές θέσεις όπως τρύπες ή κοιλότητες.

Mε πληροφορίες από Εducate Inspire Change