Αρχική Τελευταία Νέα Βουλή: Εγκρίθηκε αποζημίωση €345.000 σε Τ/κ για περιουσία του στη Λεμεσό

Βουλή: Εγκρίθηκε αποζημίωση €345.000 σε Τ/κ για περιουσία του στη Λεμεσό

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε πληρωμή από το Ταμείο Τουρκοκυπριακών Περιουσιών συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους €345.000 προς εκτέλεση απόφασης δικαστηρίου.

Υπέρ ψήφισαν 31 εναντίον ένας και υπήρξε μια αποχή.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, στις 22 Ιουνίου 2022, στα πλαίσια εκδίκασης της αγωγής 5852/13, Orhan Hussein Dervish εναντίον Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και Υπουργού Εσωτερικών ως Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, προχώρησε στην εκ συμφώνου (μεταξύ ενάγοντα και εναγομένων) έκδοση διαταγμάτων, τα οποία διαλαμβάνουν την αποδέσμευση της περιουσίας του Orhan Hussein Dervish από τη διαχείριση του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και την απόδοσή της στον ενάγοντα.

Παράλληλα, το δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα για την καταβολή αποζημίωσης προς τον ενάγοντα Orhan Hussein Dervish ύψους €310.000, με νόμιμο τόκο προς 2% ετησίως επ’ αυτού από τις 22 Ιουνίου 2022 μέχρι εξοφλήσεως, καθώς και για την πληρωμή των εξόδων της αγωγής, τα οποία υπολογίστηκαν στις €20.110.

Βάσει του πιο πάνω γεγονότος, η περιουσία του Orhan Hussein Dervish, η οποία βρίσκεται στη Λεμεσό, δεν εμπίπτει στον όρο «τουρκοκυπριακή περιουσία» όπως αυτός αποδίδεται στον περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμο του 1991 και ως εκ τούτου δεν τυγχάνουν εφαρμογής οι πρόνοιές του.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος σημείωσε ότι η υπόθεση για την περιουσία αυτή του Αμερικανού πολίτη αναδεικνύει την προχειρότητα με την οποία γίνεται η διαχείριση από την υπηρεσία τ/κ περιουσιών και είπε ότι χρειάστηκε 9 χρόνια για να λάβει ο ενάγοντας αυτά που διεκδικούσε. Σημείωσε ότι ο φορολογούμενος καλείται τώρα να πληρώσει επιπλέον τόκους σε σχέση με την υπόθεση.

Ο βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου είπε ότι ξένοι υπήκοοι με τ/κ καταγωγή διεκδικούν περιουσίες και λαμβάνουν κατοχή τους και αποζημίωση για απώλεια χρήση και σημείωσε τις ευθύνες της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι και των Ε/κ προσφύγων. Είπε ακόμα ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες των Τ/κ να ανακτήσουν τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές και θα επιλέγουν να ζήσουν στις ελεύθερες περιοχές, όπου δεν έχει ανασταλεί το κοινοτικό κεκτημένο. Έκανε λόγο για το τίμημα του δυσβάσταχτου κόστους της πορείας προς τη σιωπηλή διχοτόμηση.

ΚΥΠΕ

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ
  • top
Προηγούμενο άρθροΣτους 43 βαθμούς η θερμοκρασία – Σε ισχύ η πορτοκαλί προειδοποίηση
Επόμενο άρθροΘρήνος στην Ελλάδα: 16χρονη πέθανε από αλλεργικό σοκ