Αρχική Πρόσωπα Βραβείο προσφοράς και ανθρωπιάς στον Δρ. Αθανάσιο Πέτρου

Βραβείο προσφοράς και ανθρωπιάς στον Δρ. Αθανάσιο Πέτρου

Ο Δρ. Πέτρου Αθανάσιος μαζί με το ιατρικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού κατάφεραν να σώσουν τη ζωή Λοχία, τον Μάη του 2018 ο οποίος δέχθηκε πυροβολισμούς εν ώρα υπηρεσίας – Στιγμές στον χρόνο που αποτέλεσαν σημεία αναφοράς και έγραψαν τη δική τους ιστορία.

 

Ήρωες αφανείς, που με τη δική τους συμβολή κατάφεραν να σώσουν το πιο σημαντικό για έναν άνθρωπο. Τη ίδια τη ζωή του. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο Δρ. Αθανάσιος Πέτρου Επικεφαλής του Κέντρου Προηγμένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος και Χειρουργικής Ογκολογίας ο οποίος ως εξειδικευμένος χειρουργός ήπατος κλήθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επιμεληθεί της κρίσιμής μετατραυματικής κατάστασης. Ο Δρ. Πέτρου Αθανάσιος μαζί με το ιατρικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού κατάφεραν να σώσουν τη ζωή Λοχία, τον Μάη του 2018 ο οποίος δέχθηκε πυροβολισμούς εν ώρα υπηρεσίας, πραγματοποιώντας μια μοναδική για τα Κυπριακά δεδομένα επέμβαση επείγουσας δεξιάς ηπατεκτομής και αποκατάστασης τραύματος διαφράγματος και πνεύμονα, σε συνθήκες αιμορραγικού σοκ. 

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία, βραβεύθηκαν 55 πολίτες, οι οποίοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην κοινωνία. Ανάμεσά τους και ο Δρ. Πέτρου ο οποίος παραλαμβάνοντας το βραβείο του, εξήρε την προσφορά και την άμεση ανταπόκριση των κύπριων γιατρών στη διάσωση του αστυνομικού. «Η ιστορία γράφτηκε στην Κύπρο. Ο ήρωας ήταν ο συνάδελφός σας και αυτοί που παλέψανε με τον δικό τους τρόπο είναι όλοι αυτοί που αποτελούν κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας, είτε αυτοί λέγονται γιατροί, είτε σώματα ασφαλείας».

Κατά τη σύντομη ομιλία του ο Δρ. Αθανάσιος Πέτρου μίλησε για το βράδυ εκείνο και την άμεση ανταπόκριση όλων όσοι συνέβαλαν στη διάσωσή του αστυνομικού. «Ένας άνθρωπος στο καθήκον πήγε να χάσει τη ζωή του. Το μέγιστο δώρο, είναι ότι αυτός ο άνθρωπος θα ζει και θα μεγαλώνει υγιής. Αυτό το δώρο, του το δώσαμε εμείς και το μεγαλύτερο μπράβο ανήκει στους ανθρώπους που θα έπρεπε να είναι πρώτοι εδώ να βραβευτούν αυτή τη στιγμή και αυτοί είναι οι άνθρωποι του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού οι οποίοι παρέλαβαν αυτό τον άνθρωπο σε κατάσταση μείζονος αιμορραγίας συνεπεία σύγχρονου τραυματισμού ήπατος και θώρακος, η οποία επισήμως στην βιβλιογραφία έχει θνητότητα μεγαλύτερη του 90% κατά τις πέντε πρώτες ώρες. Και αυτός ο άνθρωπος είναι εδώ, υγιείς αναμεσά μας». 

Κλείνοντας ο Δρ. Πέτρου ευχαρίστησε και συνεχάρη τη Γεν. Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας η οποία όπως τόνισε γνώριζε τη συγκεκριμένη στιγμή της «κρίσης» ποιος θα μπορούσε να μπει στο χειρουργείο και να σώσει αυτόν τον άνθρωπο. «Γνώριζε έναν προς έναν τους κατάλληλους για την περίσταση γιατρούς του δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα και αυτό την τιμά ιδιαίτερα».