Αρχική Τελευταία Νέα Ο Wozzeck των Alban Berg & Georg Büchner Από την Μετροπόλιταν Όπερα...

Ο Wozzeck των Alban Berg & Georg Büchner Από την Μετροπόλιταν Όπερα στο Θέατρο Ριάλτο

Το εξπρεσιονιστικό αριστούργημα του Alban Berg είναι ένα από τα πλέον σημαντικά έργα του 20ου αιώνα, που χαρακτηρίζεται από την έξοχη παρτιτούρα του και την έντονη συναισθηματική φόρτιση που δημιουργεί. Ο Alban Berg συνέθεσε το έργο, το οποίο είναι βασισμένο στο θεατρικό του Georg Büchner, κατά τη διάρκεια και στον απόηχο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσιάζοντας μια σκοτεινή περιπλάνηση ενός στρατιώτη, νικημένου από την κακία της κοινωνίας.

Διεύθυνση ορχήστρας: Yannick Nézet-Séguin
Σκηνοθεσία: William Kentridge
Διανομή: Elza van den Heever ,Tamara Mumford, Christopher Ventris , Gerhard Siegel, Andrew Staples, Peter Mattei, Christian Van Horn.

Ο Georg Büchner ξεκίνησε να γράφει τον Woyzeck το 1836. Τον Φεβρουάριο του 1837, λίγο πριν ολοκληρώσει το έργο, πέθανε από τύφο, σε ηλικία 23 ετών. Ο Woyzeck απέμεινε ένα ημιτελές, δυσανάγνωστο, αποσπασματικό χειρόγραφο, το οποίο δεν συμπεριελήφθη καν στην πρώτη έκδοση των έργων του Μπύχνερ, το 1850. Τελικά ο Woyzeck κατάφερε να φτάσει στη σκηνή το 1913 και υπό την επιρροή του Franz Wedekind.

Ο Woyzeck είναι έργο ρεαλιστικό, που ταυτόχρονα όμως κινείται και εκτινάσσεται στην περιοχή του ποιητικού θεάτρου. Αναγνωρίζει τη διαλεκτική του κοινωνικού αίτιου – αποτελέσματος και ταυτόχρονα την τραγικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Η αξία του έργου βρίσκεται στο εύρος του οράματος που εμπεριέχει και έχει αναγνωριστεί ως ο πρόδρομος και η απαρχή του μοντέρνου θεάτρου όπως το γνωρίσαμε τον 20ό αιώνα.

Ο ήρωας Woyzeck, στρατιώτης, ο οποίος βιώνει τη βαναυσότητα, την απαξίωση και τον εξευτελισμό της ανθρώπινης ύπαρξης στο στρατόπεδο όπου ζει και υπηρετεί, είναι ένα πρόσωπο κατακερματισμένο, βαθύτατα τραυματισμένο, αποτέλεσμα των κοινωνικών συνθηκών και της κοινωνικής αδικίας που μέσα από την προσπάθεια της προσωπικής του αντίδρασης και ρήξης, της προσωπικής του διαδρομής και επανάστασης, σκοτώνει ό,τι πολυτιμότερο έχει…

Σε ζωντανή μετάδοση από την Metropolitan Opera, με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Διάρκεια: 92’

Χορηγός Επικοινωνίας: Πολίτης, Με την υποστήριξη του ANT1

Θέατρο Ριάλτο,  Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020, ώρα 19:55

Πληροφορίες / Κρατήσεις: 77 77 77 45

Εισιτήρια: € 18 / 14, E-ticket: www.rialto.com.cy