Αρχική Τελευταία Νέα Χάρης Τρίκκης για ποδηλατόδρομο: «Βάλαμε αυτογκόλ που μας ρεζιλεύει όλους…»

Χάρης Τρίκκης για ποδηλατόδρομο: «Βάλαμε αυτογκόλ που μας ρεζιλεύει όλους…»

Ευθύνες υπάρχουν και οι ευθύνες αυτές θα αποδοθούν…

 

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Χάρης Τρίκκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαικών Θεμάτων του Δήμου Λεμεσού σχετικά με τις πρόσφατες κακοτεχνίες που εντοπίστηκαν σε ποδηλατόδρομους στην περιοχή Τσιφλικούδια και οι εικόνες ντροπής για την πόλη μας κάνουν το γύρο της Κύπρου και του διαδικτύου…

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Σε σχέση με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και τα όσα γράφονται τις τελευταίες ημέρες στα μέσα μαζικής δικτύωσης σχετικά με τη δημιουργία του ποδηλατοδρόμου στην ανατολική πλευρά του Νέου Λιμανιού, θα ήθελα να αναφέρω τα ακόλουθα.

Ο εν λόγω ποδηλατόδρομος ανήκει σε δράση που προγραμματίστηκε να εκτελεστεί μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος Sumport το οποίο εξασφάλισε ο Δήμος Λεμεσού μέσω του Γραφείου των Ευρωπαϊκών Θεμάτων. Το πρόγραμμα είχε διάρκεια 30 μήνες και προϋπολογισμό 100,000 Ευρώ για την συγκεκριμένη δράση. Στόχος του προγράμματος ήταν να καλύψει τις ανάγκες Ευρωπαϊκών πόλεων με λιμάνια και την ανεπαρκή σύνδεση τους με τα κέντρα των πόλεων τους μέσω εναλλακτικών μέσων μεταφοράς όπως ποδήλατα, πεζόδρομους κ.α. Με βάση τα πιο πάνω κριτήρια, η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Θεμάτων πρότεινε τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου ο οποίος θα συνέδεε το Νέο με το Παλιό Λιμάνι και το κέντρο της πόλης, μέσω της οδού Φραγκλίνου Ρούσβελτ.

Η επιλογή της Φραγκλίνου Ρούσβελτ δεν ήταν τυχαία αφού είναι η μοναδική οδός που ενώνει το Νέο Λιμάνι με το Παλιό και το κέντρο της πόλης μας. Η επιλογή για την κατασκευή ποδηλατοδρόμου αποσκοπούσε επίσης στην επέκταση του δικτύου των ποδηλατοδρόμων του κέντρου προς την δυτική πλευρά της πόλης μέχρι και το Ladies Mile, αφού παράλληλα θα εξυπηρετούσε και τις ανάγκες των τουριστών που κατεβαίνουν στο λιμάνι με κρουαζιερόπλοια και θα μπορούσαν να μεταβούν προς το κέντρο της πόλης με ποδήλατα, μέσω σταθμού ενοικίαση ποδηλάτων.

Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ποδηλατοδρόμου μέσω της οδού Φραγκλίνου Ρούσβελτ, ενός έργου που θεωρήθηκε από την αρχή δύσκολο εγχείρημα, είχε εξασφαλιστεί επιπλέον κονδύλι για την μελέτη και τον σχεδιασμό του, μέσω του συγκεκριμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος. Την εκτέλεση του έργου ανέλαβε αρμόδιος λειτουργός των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού.

Η εξέλιξη και η τροπή που πήρε η υλοποίηση του, ουδεμία σχέση δεν έχει με τις αρχικές προθέσεις, αλλά ούτε και με τον αρχικό σχεδιασμό του. Μετά από εισήγηση μου, που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου στις 10 Οκτωβρίου 2019, έχει αποφασιστεί η διεξαγωγή έρευνας με ερευνώντα λειτουργό για διερεύνηση του θέματος και απόδοση ευθυνών.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου, θέτω κάποια ερωτήματα που χρήζουν διερεύνησης και απάντησης από τον ερευνώντα λειτουργό:

  1. Γιατί οι πληροφορίες και οι διαβεβαιώσεις που λάμβανε η Επιτροπή και το Γραφείο των Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου ήταν μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου 2019 ότι η έλευση του ποδηλατοδρόμου θα γινόταν επί της οδού Φραγκλίνου Ρούσβελτ όπως αρχικά είχε αποφασιστεί και σχεδιαστεί.
  2. Γιατί η Επιτροπή και το Γραφείο των Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για την αλλαγή των σχεδίων όδευσης του ποδηλατοδρόμου έτσι ώστε να βρεθούν άλλες εναλλακτικές δράσεις στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος, πάρα μόνο ενημερώθηκαν λίγες ημέρες πριν την λήξη του.
  3. Πως προχώρησε η διεξαγωγή μελέτης από ιδιωτικό οίκο με κόστος αρκετών χιλιάδων Ευρώ για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου επί της οδού Φραγκλίνου Ρούσβελτ, χωρίς την εκ των προτέρων συναίνεση των Δημόσιων Έργων και του Φορέα Κυκλοφοριακών Θεμάτων.
  4. Πως ολοκληρώθηκε η μελέτη για τη δημιουργία του ποδηλατοδρόμου επί της οδού Φραγκλίνου Ρούσβελτ, παρουσιάστηκε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου και έλαβε έγκριση, χωρίς την εμπλοκή των Δημόσιων Έργων και του Φορέα Κυκλοφοριακών Θεμάτων.
  5. Πως μετά την άρνηση των Δημόσιων Έργων να γίνει ο ποδηλατόδρομος επί της Φραγκλίνου Ρούσβελτ και την παρουσίαση εναλλακτικών διαδρομών πίσω από την Φραγκλίνου Ρούσβελτ, ο εργολάβος βρέθηκε να κατασκευάζει τον ποδηλατόδρομο σε άλλους οδούς και σε άλλα σημεία πέρα των εναλλακτικών που παρουσιάστηκαν.
  6. Με ποιο σκεπτικό και γιατί για δεύτερη συνεχή φορά, δεν εξασφαλίστηκε η συναίνεση από τα Δημόσια Έργα και τον Φορέα Κυκλοφοριακών Θεμάτων για την εναλλακτική όδευση του ποδηλατοδρόμου.
  7. Πως κατακυρώθηκε η προσφορά σε εργολάβο για την εναλλακτική όδευση και υλοποίηση του ποδηλατοδρόμου χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Προσφορών.
  8. Ποια σχέδια όδευσης του ποδηλατοδρόμου δόθηκαν στον εργολάβο.
  9. Τι οδηγίες δοθήκαν στον εργολάβο για την υλοποίηση του ποδηλατοδρόμου. Ο αρχικός σχεδιασμός που εγκρίθηκε προνοούσε λεπτές ευθυτενείς και παράλληλες λωρίδες επί του πεζοδρομίου που θα αποτύπωναν τον ποδηλατόδρομο και σίγουρα όχι αυτό το φιδωτό και κακόγουστο βάψιμο επί των πεζοδρομίων του οποίου γίναμε όλοι μάρτυρες.
  10. Τι προδιαγραφές ακολουθήθηκαν και τι ασφάλεια παρέχει στον ποδηλάτη ο ποδηλατόδρομος όπως υλοποιείται.

Με λύπη δηλώνω ότι η κατασκευή και η ολοκλήρωση του ποδηλατοδρόμου πρέπει να ματαιωθεί. Πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν τόσο οι δρόμοι όσο και τα πεζοδρόμια στην αρχική τους μορφή. Με ποδοσφαιρικούς όρους το όλο εγχείρημα της έλευσης ποδηλατοδρόμου επί της οδού Φραγκλίνου Ρούσβελτ και την σύνδεση του Νέου Λιμανιού με το παλιό και το κέντρο της πόλης μας, παρομοιάζει με ένα καθαρό αυτογκόλ για το Δήμο Λεμεσού που ρεζιλεύει τόσο το Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, τη Δημοτική Υπηρεσία, όσο και ολόκληρη την πόλη.

Ευθύνες υπάρχουν και οι ευθύνες αυτές θα αποδοθούν μέσω της έρευνας που αποφασίστηκε να διεξαχθεί.

Χάρης Τρίκκης

Πρόεδρος Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δήμου Λεμεσού