Αρχική Τελευταία Νέα Ξεκάθαρη προτίμηση από τους Κύπριους για ταξίδια στην Ελλάδα

Ξεκάθαρη προτίμηση από τους Κύπριους για ταξίδια στην Ελλάδα

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία Ιωάννης Παπαμελετίου κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της τουριστικής έκθεσης Travel Expo Cyprus 2023 παρέθεσε στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών των δυο χωρών τα οποία καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα ελκυστικό προορισμό για τους Κύπριους ταξιδιώτες, όχι μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρέσβη η Ελλάδα υποδέχεται περίπου το 40% του εξερχόμενου τουρισμού της Κύπρου. Ο κ. Παπαμελετίου τόνισε ότι το καλοκαίρι οι Κύπριοι επισκέπτονται ανελλιπώς τους σημαντικότερους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, σημειώνοντας ότι τις υπόλοιπες περιόδους του έτους επισκέπτονται την Ελλάδα για ολιγοήμερες διακοπές με αποδράσεις 3-4 ημερών, ενώ πολλοί μεταβαίνουν και για οικογενειακούς λόγους, επισκεπτόμενοι μέλη της οικογένειας τους, φίλους που κατοικούν στην Ελλάδα και τα παιδιά τους που σπουδάζουν στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στο χαιρετισμό του έστειλε σαφές μήνυμα: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποδέχεται με θερμά αισθήματα τους Κύπριους επισκέπτες της και να τους φιλοξενεί όχι ως ξένους, αλλά ως μέλη της δικής της στενής οικογένειας, με τα οποία συνδέεται με ακατάλυτους εθνικούς δεσμούς».

Ο τουρισμός αποτελεί ένα από τους τομείς στους οποίους Κύπρος και Ελλάδα έχουν στενή συνεργασία είπε ο κ. Παπαμελετίου, τονίζοντας τους μακροχρόνιους αδελφικούς δεσμούς των δυο χωρών. Ο Πρέσβης παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν αυτή την ισχυρότατη, όπως τη χαρακτήρισε, σχέση. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το 2019 κατεγράφησαν 801.000 επισκέψεις Κυπρίων στην Ελλάδα και το 2022, χρονιά ανάκαμψης του τουρισμού, 733.000. Αντιστοίχως, σύμφωνα με την Στατιστική Αρχή της Κύπρου, οι Έλληνες που επισκέφθηκαν την Κύπρο το 2022 ανήλθαν σε 170.000.

Καταλυτικό ρόλο στα θετικά αποτελέσματα του 2022 έπαιξε η αύξηση των αεροπορικών θέσεων και η αεροπορική συνδεσιμότητα των δύο χωρών, η οποία συνεχίζεται και το 2023, από τις εταιρίες Aegean Airlines, Cyprus Airways, Sky Express, TUS Airways, Ryanair και Wizz Air, καθώς και η πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων στα ελληνικά νησιά κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Η ενδυνάμωση των ταξιδιωτικών ροών μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται ότι θα συνεχισθεί και φέτος, δεδομένου ότι, την υψηλή τουριστικά περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, η Ελλάδα και η Κύπρος θα συνδέονται με περίπου 150 πτήσεις την εβδομάδα. Στη θετική αυτή δυναμική συμβάλλει και η επανέναρξη το καλοκαίρι του 2022, μετά από 21 χρόνια, της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας με 18 δρομολόγια και πολύ καλά αποτελέσματα, καθότι μεταφέρθηκαν συνολικά 7,500 επιβάτες και 2.500 οχήματα. Για το 2023 έχουν προγραμματισθεί συνολικά 22 δρομολόγια, 14 από Λεμεσό, και 8 από το λιμάνι της Λάρνακας.

Τα τελευταία χρόνια, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού με τη μεγάλη συμβολή της Ελληνικής πρεσβείας στη Λευκωσία συμμετέχει ανελλιπώς στην ταξιδιωτική έκθεση της Κύπρου, προβάλλοντας το ελληνικό τουριστικό προϊόν και υποστηρίζοντας παράλληλα την προσπάθεια των Κυπριακών τουριστικών φορέων για την ανάδειξή της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Travel Expo Cyprus σε σημαντική περιφερειακή τουριστική έκθεση της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus 2023, συμμετείχαν Περιφέρειες και Δήμοι της Ελλάδος, επιχειρήσεις και φορείς καθώς και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού. Με την ευκαιρία της έκθεσης ο πρέσβης της Ελλάδος παρέθεσε δεξίωση στην πρεσβευτική κατοικία στη Λευκωσία