Αρχική Τελευταία Νέα Δεν υπάρχουν στην Κύπρο ελλείψεις σε αντιβιοτικά όπως συμβαίνει στο παγκόσμιο

Δεν υπάρχουν στην Κύπρο ελλείψεις σε αντιβιοτικά όπως συμβαίνει στο παγκόσμιο

Στην Κύπρο δεν έχουμε πρόβλημα ελλείψεων ιδίως των αντιβιοτικών και β λακταμικών αντιβιοτικών προς το παρόν, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη και παγκόσμια, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας ενημέρωσε ότι στα 25 από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. οι ελλείψεις είναι ήδη μεγάλες και υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην αντιμετώπιση των ασθενών. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Κίνα και Καναδά.

«Είχαμε την διαβεβαίωση από τις κυπριακές φαρμακοβιομηχανίες ότι διαθέτουν απόθεμα έτσι ώστε να ικανοποιηθεί η εγχώρια αγορά. Μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει θέμα ελλείψεων φαρμάκων τουλάχιστον στο παρόν στάδιο», είπε η κ. Παναγιωτοπούλου.

Επομένως, συνέχισε, η κυπριακή φαρμακοβιομηχανία θα σταθεί επάξια στο ύψος της και θα μας βοηθήσει σε αυτό το θέμα.

Εξήγησε ότι το θέμα των ελλείψεων που παρουσιάζει τώρα η Ευρώπη αλλά και παγκόσμια είναι στα αντιβιοτικά και β λακταμικά αντιβιοτικά.

Αυτή η εικόνα παρουσιάζεται, ανέφερε λόγω της έξαρσης του στρεπτόκοκκου, ο οποίος συμβάλει στην κατανάλωση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα.

Άλλοι λόγοι έλλειψης των φαρμάκων, σημείωσε, είναι η ενεργειακή κρίση που υπάρχει σε όλο τον κόσμο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αδυναμία εύρεσης πρώτων υλών από τρίτες χώρες όπως είναι η Κίνα και η Ινδία.

«Στην Κύπρο έχουμε επικοινωνήσει με την κυπριακή φαρμακοβιομηχανία και μας διαβεβαίωσε πως μπορεί να ανταποκριθεί στην κατανάλωση της εγχώριας βιομηχανίας», κατέληξε.