Αρχική Τελευταία Νέα Υπουργός Υγείας:Με την ένταξη υπηρεσιών υγείας το ΓεΣΥ εμπλουτίζεται και αναβαθμίζεται

Υπουργός Υγείας:Με την ένταξη υπηρεσιών υγείας το ΓεΣΥ εμπλουτίζεται και αναβαθμίζεται

Από σήμερα, 1η Δεκεμβρίου 2020, το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) κάνει ακόμη ένα σημαντικό βήμα για τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών υγείας που προσφέρει στους Κύπριους πολίτες και γενικά σε όλους τους δικαιούχους, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Συγκεκριμένα από σήμερα, το ΓεΣΥ θα προσφέρει υπηρεσίες προληπτικής οδοντιατρικής, υπηρεσίες κοινοτικής νοσηλευτικής από νοσηλευτές γενικής και ψυχιατρικής νοσηλευτικής, καθώς επίσης και υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, κλινικής διαιτολογίας και κλινικής ψυχολογίας.

Πρόκειται, σημειώνει ο Υπουργός, για μια σημαντική εξέλιξη στη συνεχή προσπάθεια για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους δικαιούχους του ΓεΣΥ, της μεγάλης αυτής κοινωνικής κατάκτησης του λαού μας, που τέθηκε σε εφαρμογή παρά τις επιφυλάξεις, τις ενστάσεις, ακόμη και πολεμική που προηγήθηκε.

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΓεΣΥ συνεχώς αγκαλιάζεται από τους δικαιούχους, που κάνουν χρήση των υπηρεσιών, καθώς και τους συμβεβλημένους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι αυξάνονται.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, σημειώνει ο κ. Κωνσταντίνου, οι δικαιούχοι που εγγράφησαν στο ΓεΣΥ και σε Προσωπικό Ιατρό ανέρχονται σε 845.000.

Προσωπικό ιατρό επισκέφθηκαν 755.347 δικαιούχοι, ενώ ειδικούς ιατρούς άλλοι 550.186 δικαιούχοι. Για διαγνωστικές εξετάσεις επισκέφθηκαν ειδικό ιατρό 307.686 δικαιούχοι.

Πέραν των 587 χιλιάδων δικαιούχων πήραν φάρμακα μέσω του ΓεΣΥ ενώ 502.275 έκαναν εργαστηριακές εξετάσεις.

Οι δικαιούχοι που υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις πλησιάζουν τις 30.000.

«Τα πιο πάνω στοιχεία μας γεμίζουν ικανοποίηση και μας οπλίζουν με δύναμη για να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Το ΓεΣΥ ξεκίνησε και συνεχίζει αταλάντευτα την αποστολή του για την προσφορά υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς», προσθέτει.

Ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη ώρα της υγειονομικής κρίσης, επισημαίνει ο κ. Ιωάννου, το ΓεΣΥ αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος στην μεγάλη προσπάθεια για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρει ότι το Υπουργείο Υγείας αποδεικνύει καθημερινά ότι στηρίζει έμπρακτα το ΓεΣΥ, επενδύει στις υπηρεσίες υγείας και παραμένει αρωγός στις προσπάθειες του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, για συνεχή εποπτεία και βελτίωση του συστήματος, ώστε να γίνει πιο αποδοτικό και λειτουργικό, προς όφελος των δικαιούχων.

«Εκ μέρους της Κυβέρνησης και της Πολιτείας γενικότερα επιθυμώ να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάζονται για την επιτυχία αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης, την οποία με περηφάνεια θα κληροδοτήσουμε στην επόμενη γενιά», καταλήγει στην γραπτή δήλωση του ο Υπουργός Υγείας.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση του ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) σημειώνει ότι παρ’ όλη την καθυστέρηση που υπήρξε στην εγγραφή και σύναψη σύμβασης με τους νέους παρόχους, λόγω των συνθηκών που αντιμετωπίζουμε εν καιρό πανδημίας, ο Οργανισμός κάνει ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα προς την ολοκλήρωση του ΓεΣΥ, την μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας.

«Το Γενικό Σύστημα Υγείας εμπλουτίζεται και διευρύνεται, εξυπηρετώντας τον στόχο της αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τους δικαιούχους του ΓεΣΥ», προστίθεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ