Αρχική Τελευταία Νέα Ζητούν στήριξη από την Κυβέρνηση οι δανειολήπτες

Ζητούν στήριξη από την Κυβέρνηση οι δανειολήπτες

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) καλεί εκ νέου την Κυβέρνηση να σχεδιάσει και να εφαρμόσει άμεσα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ειδικά των δανειοληπτών ενόψει και της λήξης της αναστολής των εκποιήσεων στο τέλος Ιανουαρίου.

«Το θέμα επείγει γιατί στις 31/1/23 λήγει η αναστολή των εκποιήσεων, οπότε θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι να αναλογιστούν τι πρόκειται να συμβεί και να προσπαθήσουν σοβαρά να το αποτρέψουν», αναφέρει ο Σύνδεσμος σε σημερινή του ανακοίνωση.

Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ σημειώνει ότι οι δανειολήπτες είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τις τράπεζες στη βάση μέσω του της Οδηγίας και του Κώδικα Συμπεριφοράς της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, προσθέτοντας πως «ο κύβος ερρίφθη, δεν πάει άλλο».

Όπως αναφέρει, πολλοί δανειολήπτες μας προτρέπουν συνεχώς, να καλέσουμε όλους τους Δανειολήπτες να σταματήσουν να πληρώνουν τα Δάνεια τους, αφήνοντας τα ακίνητα τους στην διάθεση των τραπεζών, ενώ οι περισσότεροι προτρέπουν να καλέσουμε τον κόσμο να βγει στους δρόμους δυναμικά όπως έγινε πρόσφατα στην Αθήνα.

Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει πως «η προκλητική απραξία της Κυβέρνησης ζημιώνει τους δανειολήπτες, τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα η οικονομία του τόπου να κινδυνεύει πραγματικά».

Υπενθυμίζει την εξαγγελία του σχεδίου ενοίκιο έναντι δόσης, για να σημειώσει πως μέχρι σήμερα κανείς δεν ξέρει πότε και αν θα εφαρμοστεί.

«Ενώ η πρωτοφανής ακρίβεια λόγω του πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία, μαστίζει τους πολίτες όλων των ευρωπαϊκών χωρών και οι Κυβερνήσεις τους λαμβάνουν διάφορα μέτρα ανακούφισης των πολιτών τους, στην Κύπρο κανένας σχεδιασμός και κανένα μέτρο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Η Κυβέρνηση υπνώττει τον ύπνο όχι του δικαίου, αλλά δυστυχώς του αδίκου», προσθέτει.

Υπενθυμίζει επίσης ότι στην Ελλάδα έχουν σχεδιαστεί και εφαρμοστεί διάφορα μέτρα  ανακούφισης των πολιτών, όπως την κάλυψη του 50% της αύξησης της δόσεως για 12 μήνες για περίπου 30.000 δανειολήπτες και μείωση των κάποιων τραπεζικών προμηθειών, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων να αυξήσουν τις εγκρίσεις ρυθμίσεων οφειλών μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

«Καλούμε την Κυβέρνηση να σχεδιάσει και να εφαρμόσει άμεσα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων», αναφέρει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ, ζητώντας μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών ανάλογα με αυτά που εφάρμοσε η ελληνική Κυβέρνηση.