Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στην εδώ και χρόνια αναζήτηση εναλλακτικών πηγών παραγωγής ινσουλίνης, στις περιπτώσεις που τα β-κύτταρα του παγκρέατος αδυνατούν πια παράγουν ινσουλίνη.
Ομάδα ειδικών από το Τμήμα Βλαστικών Κυττάρων και Αναγεννητικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Δρ Τσιάο Τσου, ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα από τον στομαχικό ιστό και συγκεκριμένα στο κάτω μέρος του στομάχου (στον πυλωρό που συνδέει το στομάχι με το λεπτό έντερο), έχουν την μεγαλύτερη δυνατότητα να επαναπρογραμματιστούν και να μετατραπούν σε ινσουλινο-παραγωγικά κύτταρα.
Οι επιστήμονες συνέλεξαν κύτταρα από το στομάχι πειραματόζωων, τα καλλιέργησαν σε εργαστηριακές συνθήκες ώστε να αναπτυχθούν μικροσκοπικά τεχνητά στομάχια και εν συνεχεία αυτά τα μεταμόσχευσαν στα ποντίκια, οπότε και παρήγαγαν επαρκή ινσουλίνη.
Να σημειωθεί ότι, οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά τα ποντίκια, προκειμένου να νοσήσουν από διαβήτη, έτσι ώστε να εξαρτώνται από τα αντίστοιχα κύτταρα των μεταμοσχευμένων στομάχων.
Ενώ τα τρωκτικά της ομάδας ελέγχου (που δεν είχαν μεταμοσχευμένο όργανο) πέθαναν μέσα σε δύο μήνες, τα πειραματόζωα με την ινσουλίνη από τα μεταμοσχευμένα στομάχια είχαν φυσιολογικά επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα τους έξι μήνες μετά.
Στόχος των ερευνητών είναι να κάνουν κάτι ανάλογο σε ασθενείς με διαβήτη, δηλαδή να πάρουν κύτταρα από το στομάχι τους, να τα καλλεργήσουν εργαστηριακά ώστε να αναπτυχθεί ένα τεχνητό όργανο, το οποίο μετά θα μεταμοσχευθεί στον ασθενή και θα τον τροφοδοτεί με β-κύτταρα. «Ακριβώς πάνω σε αυτό εργαζόμαστε τώρα και νιώθουμε μεγάλο ενθουσιασμό», επισημαίνει ο Δρ Τσου.
ΠΗΓΗ: in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ…