Πληθαίνουν, πυκνώνουν και γίνονται όλο και πιο συχνά, τα δημοσιεύματα στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, για το θέμα της Σχολής καλών τεχνών του ΤΕΠΑΚ.
Η εν λόγω εφημερίδα εξακολουθεί να παρασουσιάζει μονόπλευρα την θέση των Παφίων παραγόντων, χωρίς να αναζητεί και την άλλη άποψη και χωρίς να διερευνεί το τι προυπήρξε για το θέμα.
Πιο κάτω σας παραθέτουμε το νέο, σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας και κάτω από αυτό σας παραθέτουμε την απάντηση που επισήμως έδωσε μόλις πριν μερικές μέρες στην ιστοσελίδα μας το ΤΕΠΑΚ και την οποία δεν έχουμε δει να δημοσιεύεται πουθενά.
Ο ΛΕΜΕΣιος
Δημοσίευμα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ 9/10/2011“Με βάση τη μελέτη των τελευταίων δεδομένων και την επεξεργασία στοιχείων που είχαν ενώπιόν τους για την κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο, οι φορείς της Πάφου συγκεκριμενοποίησαν πλέον το αίτημά τους για δημιουργία μιας πανεπιστημιακής σχολής στην επαρχία, ζητώντας τη Σχολή Καλών Τεχνών. Εδώ και χρόνια το αίτημα όλων των οργανωμένων συνόλων της επαρχίας για ένταξη και της Πάφου στον πανεπιστημιακό χάρτη, βασιζόταν στη θέση ότι οποιαδήποτε σχολή αποφασιζόταν από τους αρμόδιους θα ήταν καλοδεχούμενη από την Πάφο. Θέση των τοπικών φορέων ήταν ότι λόγω προϊστορίας και ειδικών συνθηκών, θα ήταν περισσότερο επιθυμητό να δημιουργηθεί στη συγκεκριμένη περιοχή είτε μια σχολή καλών τεχνών, είτε μια σχολή αρχαιολογίας.
Πληροφορίες του «Φ» ωστόσο, αναφέρουν ότι τα δεδομένα που εξέτασαν πρόσφατα αρμόδιοι της δημοτικής Αρχής, σε συνεργασία με ανθρώπους της εκπαίδευσης, κατέδειξαν ότι θα πρέπει πλέον οι προσπάθειες να «στοχοποιηθούν» στη Σχολή Καλών Τεχνών. Η συγκεκριμενοποίηση της θέσης αυτής τέθηκε ήδη στο τραπέζι κατά την πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας του Δήμου Πάφου με τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού. Η οριστικοποίηση των δεδομένων για την πανεπιστημιακή σχολή που θα διεκδικήσει η Πάφος, σήμανε παράλληλα και την έντονη επαναδραστηριοποίηση των τοπικών φορέων στην κατεύθυνση αυτή. Πέραν της συνάντησης αντιπροσωπείας του Δήμου Πάφου με τον κ. Δημοσθένους, επιστολή με την οποία ζητεί από τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να αντικρίσει κατά προτεραιότητα το αίτημα απέστειλε το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Πάφου.
Στην επιστολή εκφράζεται η πεποίθηση των φορέων της Πάφου ότι ο κ. Δημοσθένους θα αντιμετωπίσει με προσοχή το καθολικό αυτό αίτημα της επαρχίας. Η δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής στην Πάφο αποτελεί ζήτημα που έχει προωθηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από οργανωμένα σύνολα και φορείς της Πάφου, χωρίς ωστόσο θετικό αποτέλεσμα εξαιτίας της μέχρι τώρα θέσης του Υπουργείου Παιδείας ότι η διασπορά των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αποβαίνει εις βάρος της ποιότητας της παιδείας”.
Τοποθέτηση ΤΕΠΑΚ, δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα μας, 5/10/2011“Η ίδρυση μιας σοβαρής πανεπιστημιακής Σχολής προαπαιτεί τουλάχιστον την εξεύρεση των κατάλληλων ακαδημαϊκών που θα εργαστούνσυστηματικά για να διαμορφώσουν την πρόταση, την αναλυτική μελέτη για τονκαταρτισμό σύγχρονων προγραμμάτων σπουδών, και την έγκαιρη πρόβλεψη γιαεξασφάλιση κτηριακών υποδομών και εξειδικευμένων εργαστηριακών χώρων. Δεν είναι δυνατό να γίνεται συζήτηση για δημιουργία Σχολών εκ του προχείρου.
Η μοναδική τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη πρόταση για ίδρυση Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών είναι αυτή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η πρόταση κατατέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας καιΠολιτισμού τον Ιούλιο 2008 ενώ συμπληρωματικά στοιχεία για το θέμα υποβλήθηκαντον Οκτώβριο 2009.
Η πρόταση είναι το αποτέλεσμα συστηματικής επιστημονικής εργασίας που έγινε από ειδική συμβουλευτική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν ακαδημαϊκοί εγνωσμένου κύρους προερχόμενοι από σημαντικές πανεπιστημιακές Σχολές Καλών Τεχνών του εξωτερικού.
Η ίδρυση της Σχολής, η οποία θα προέλθει από τημετεξέλιξη της υφιστάμενης Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας,αποτελεί κεντρική αναπτυξιακή προτεραιότητα για το Πανεπιστήμιο. Είναι γι αυτό που έχει περιληφθεί στον Στρατηγικό Προγραμματισμό Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ 2010-2020.
Επιπρόσθετα, η στρατηγική επιλογή για την χωροθέτηση και ανάπτυξητου Πανεπιστημίου στη Λεμεσό, και ιδιαίτερα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, έχει ήδη δικαιωθεί και συνεπώς η πορεία προς αυτή την κατεύθυνση δεν θαδιαφοροποιηθεί από το Πανεπιστήμιο.
Συνεπώς κάθε νέο Τμήμα ή Σχολή που ιδρύεταιστο ΤΕΠΑΚ έχει ως έδρα λειτουργίας την Λεμεσό, σύμφωνα και με το χωροταξικόσχεδιασμό (master plan). Ήδη το Τμήμα Νοσηλευτικής, που είναι το μοναδικό Τμήμα του ΤΕΠΑΚ που για πρακτικούς λόγους λειτούργησε τα πρώτα χρόνια εκτός Λεμεσού, μεταφέρεται σταδιακά στην έδρα τουΠανεπιστημίου, τη Λεμεσό. Η πλήρης μεταφορά του θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι2012.
Από τότε αναμένουμε τις επίσημες αποφάσεις της Πολιτείας (καθότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση) έχοντας υπόψη τις δημόσιες διαβεβαιώσεις τόσο του πρώην Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού όσο και του ίδιουτου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το θέμα της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών δενπρέπει να αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ πόλεων, ακόμα και ότανκαλόπιστα οι τοπικοί φορείς επιδιώκουν αναπτύξεις για την περιοχή τους.Βρισκόμαστε στην ευρωπαϊκή Κύπρο του 21ου αιώνα και οι άγονοιτοπικισμοί δεν έχουν θέση σε ένα σοβαρό δημόσιο διάλογο.
Το ζήτημα της Σχολής έχει να κάνει πρωτίστως με τον ορθολογικό στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον τόπο μας και με τη σωστή προεργασία που απαιτείται σε ακαδημαϊκό και υλικοτεχνικό επίπεδο.
Ως Πανεπιστήμιο διατηρούμε στενές σχέσεις με τους Δήμους της Λεμεσού, διατηρούμε συνεργασίες με Δήμους όλων των επαρχιών της Κύπρου και καμιά πρόθεση αντιδικίας δεν έχουμε με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης”.
Γραφείο ΤύπουΤεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου…