Μια εξέταση αίματος που θα επαναλαμβάνεται μια φορά τον χρόνο θα μπορούσε να περιορίσει κατά 20% τους θανάτους από καρκίνο των ωοθηκών, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
Ο καρκίνος των ωοθηκών, θεωρείται από τους επιστήμονες σιωπηλή νόσος, καθώς τα συμπτώματά του εμφανίζονται καθυστερημένα ή είναι δυσδιάκριτα, καθώς περιλαμβάνουν πόνους ή επίμονο φούσκωμα στην κοιλιά.
Περίπου το 60% των ασθενών αποβιώνουν την πρώτη πενταετία από τη διάγνωση. Η νόσος εμφανίζεται συνήθως μετά την εμμηνόπαυση και παίζει ρόλο και η κληρονομικότητα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με επικεφαλής την Δρ Ούσα Μενό, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 14 χρόνια, περισσότερες από 200.000 γυναίκες, 50-74 ετών, και διαπίστωσαν ότι η καθιέρωση ενός ετήσιου αιματολογικού ελέγχου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών.
Εκτιμούν μάλιστα, ότι περίπου 15 θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν για κάθε 10.000 γυναίκες που θα κάνουν ετήσιο αιματολογικό έλεγχο.
Το τεστ μετρά στο αίμα των γυναικών το επίπεδο την πρωτεϊνη CA 125, η οποία παράγεται από τις ωοθήκες. Υπάρχει όμως πάντα ο φόβος ότι -όπως συμβαίνει και με το τεστ PSA για τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες- θα υπάρξουν περιπτώσεις, όπου τα αυξημένα επίπεδα του εν λόγω βιοδείκτη (ψευδώς θετικά) θα οδηγήσουν σε περιττή χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών.
Έτσι, η Δρ Μενόν σπεύδει να σημειώσει ότι είναι ακόμη πρόωρο να εφαρμοστεί ένας τέτοιος έλεγχος σε μαζική κλίμακα, πριν γίνουν περαιτέρω μελέτες την επόμενη τριετία.
ΠΗΓΗ:health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ…