Η αμερικανική αντικαρκινική εταιρεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα τις νέες συστάσεις όσον αφορά τη συχνότητα και τον χρόνο έναρξης της μαστογραφίας.
Παρότι τα περασμένα χρόνια είχε επιλέξει πιο επιθετικές προσεγγίσεις στη διαγνωστική πρακτική, χθες ζήτησε από τις γυναίκες που δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού να αρχίσουν να υποβάλλονται στην απεικονιστική εξέταση στα 45 χρόνια και να το πράττουν ετησίως μέχρι τα 54.
Μετά μπορούν να εξετάζονται ανά διετία, αρκεί βέβαια να παραμένουν υγιείς. Επίσης, δεν θεωρείται πια αναγκαία η κλινική εξέταση των μαστών όταν οι γιατροί ψηλαφούν το γυναικείο στήθος για να εντοπίσουν μικρούς όγκους. Προηγουμένως, η εταιρεία πρότεινε κλινική εξέταση ετησίως μετά τα σαράντα χρόνια.
Στην πραγματικότητα, η αλλαγή των συστάσεων αντικατοπτρίζει τον πολλαπλασιασμό των στοιχείων που υποδεικνύουν ότι η μαστογραφία είναι ατελής μέθοδος, σπάνια χρήσιμη στις νέες γυναίκες, ενώ συχνά οδηγεί σε ψευδή θετικά αποτελέσματα που με τη σειρά τους καταλήγουν σε περαιτέρω εξετάσεις και βιοψίες.
Παρότι οι νέες οδηγίες μοιάζουν να έχουν μεγάλες διαφορές από τις προηγούμενες, η αμερικανική αντικαρκινική εταιρεία επέλεξε με προσοχή τη διατύπωση στην ανακοίνωσή της προκειμένου να επιτρέψει στις γυναίκες τις προσωπικές τους επιλογές.
Οι νέες συστάσεις δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of the American Medical Association, μαζί με συνοδευτικό σχόλιο για τα θετικά και τα αρνητικά της διαγνωστικής εξέτασης.
Πρέπει, πάντως, να επισημανθεί ότι οι συστάσεις του επιστημονικού σώματος αφορούν αποκλειστικά τις γυναίκες που διατρέχουν μέσο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και όχι γυναίκες με βεβαρημένο ιστορικό ή με παράγοντες κινδύνου όπως είναι οι γενετικές μεταλλάξεις, το οικογενειακό ιστορικό ή άλλα ιατρικά προβλήματα. Για να καταλήξουν στις συστάσεις, οι ειδικοί ανέλυσαν εξονυχιστικά τα ερευνητικά δεδομένα.
Κάνοντας αυτές τις συστάσεις για τη διαγνωστική πρακτική, οι ειδικοί προσπαθούν να εξισορροπήσουν τα οφέλη που έχουμε από μια διαγνωστική μέθοδο έναντι των παρενεργειών της. Μια γενική ερμηνεία των νέων συστάσεων είναι ότι ο καρκίνος του μαστού δεν είναι διαδεδομένος σε γυναίκες νεότερες των 45 ετών έτσι ώστε να αξίζει να εξετάζεται τακτικά η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, ενώ αργότερα ο κίνδυνος αυξάνεται. Ενδεικτικά, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου μέσα στην επόμενη πενταετία για τις γυναίκες από 40 έως 44 ετών είναι 0,6, από 45 έως 49 είναι 0,9 και για τις γυναίκες ηλικίας 50 έως 54 ετών είναι 1,1.
Βάσει ηλικίαςΟ κίνδυνος αυξάνεται αναλόγως με την ηλικία, αλλά στα 55, όταν όλες οι γυναίκες έχουν μπει στην εμμηνόπαυση, οι όγκοι δεν μεγαλώνουν γρήγορα ούτε είναι επιθετικοί και οι ιστοί αλλάζουν ώστε «διαβάζεται» ευκολότερα η μαστογραφία. Τέλος, η αντικαρκινική εταιρεία διαπίστωσε ότι η κλινική εξέταση από γιατρό δεν σώζει ζωές, ενώ μπορεί να δώσει ψευδή θετικά αποτελέσματα.
Η τακτική μαστογραφία περιορίζει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού κατά 20%. Οι κίνδυνοι της τεχνικής είναι τα λανθασμένα θετικά αποτελέσματα και η «υπερβολική διάγνωση» όταν κάποιοι πολλοί μικροί καρκίνοι, που ενδεχομένως να μη θέσουν ποτέ σε κίνδυνο τη ζωή του αρρώστου, εντοπίζονται και αφαιρούνται.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – DENISE GRADY / THE NEW YORK TIMES…