Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στανφορντ, με επικεφαλής τον Δρ Γκάρι Στέινμπεργκ, δοκίμασαν την πειραματική θεραπεία σε 18 ασθενείς, κατά μέσο όρο 61 ετών. Όλοι είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο περίπου 12 μήνες πριν την έναρξη της μελέτης.
Αν και η μέχρι τώρα επιστημονική εμπειρία έχει δείξει ότι το 90% της ανάρρωσης του οργανισμού μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει τους πρώτους έξι μήνες από το συμβάν, οι ερευνητές θέλησαν να δουν αν μπορούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες σε άτομα και μετά το εξάμηνο.
Επέλεξαν, λοιπόν, άτομα που είχαν υποστεί σοβαρή, αλλά όχι ακραία, κινητική εξασθένηση λόγω του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι επιστήμονες εισήγαγαν τα τροποποιημένα βλαστοκύτταρα στον εγκέφαλο των ασθενών, και συγκεκριμένα σε πολλαπλά σημεία πέριξ του σημείου εκδήλωσης του εγκεφαλικού επεισοδίου, δια μέσου μιας μικρής οπής στο κρανίο, ενώ οι συμμετέχοντες είχαν λάβει αναισθησία.
Χωρίς εμφανείς αιματολογικές ανεπιθύμητες ενέργειες ή άλλες σημαντικές παρενέργειες, όλοι οι ασθενείς εμφάνισαν σημαντική ανάκτηση του ελέγχου στις κινήσεις τους, μέσα στον πρώτο μήνα από την θεραπεία. Οι νεότεροι ασθενείς έτειναν να ανταποκρίνονται καλύτερα.
Και το σημαντικότερο ήταν ότι, η κινητικότητα συνέχισε να βελτιώνεται τους πρώτους τρεις μήνες από την θεραπεία, ενώ οι πρόοδοι συνέχισαν να είναι εμφανείς μετά από έξι μήνες και έναν χρόνο.
Ο Δρ Στέινμπεργκ εξηγεί ότι τα βλαστοκύτταρα μετατρέπουν τον ενήλικο εγκέφαλο σε νεογνικό ή βρεφικό. «Έχει διαπιστωθεί ότι τα βρέφη αναρρώνουν πολύ καλά μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, επειδή ο εγκέφαλος τους έχει μεγαλύτερη πλαστικότητα και την ικανότητα να σχηματίζει νέες συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων. Άρα εισάγοντας τα βλαστοκύτταρα απευθείας στον εγκέφαλο των ασθενών δίνουμε την δυνατότητα σε σημαντικά κυκλώματα να αναγεννηθούν ή να επιδιορθωθούν», σημειώνει.
Αν και οι ερευνητές ήδη σχεδιάζουν μια μεγαλύτερη μελέτη με τη συμμετοχή 156 ασθενείς με χρόνιο εγκεφαλικό επεισόδιο, σπεύδουν να σημειώσουν ότι «μπορεί τα αποτελέσματα να μοιάζουν εντυπωσιακά. Όμως, είναι πρόωρο να εξάγουμε καταληκτικά συμπεράσματα. Σημασία έχει να τεκμηριωθεί η ασφάλεια της θεραπείας».
ΠΗΓΗ: in.gr…