Το πιο κάτω κείμενο δημοσιεύθηκε μερικές μέρες πριν στην ιστοσελίδα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.
Καταπιάνεται με τα προβλήματα που ουσιαστικά προκύπτουν από την μείωση των εργασιών στο εμπορικό κέντρο της πόλης μας, με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Κυπριανού να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για συζήτηση του θέματος, τόσο στην βουλή όσο και με τις δημοτικές αρχές.
Ως εδώ βεβαίως όλα καλά. Το κέντρο της πόλης μας και της κάθε πόλης, είναι η καρδιά της πόλης μας και της κάθε πόλης. Και γι΄αυτό θα πρέπει να το στηρίξουμε και να το υποστηρίξουμε.
Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει μονόπλευρα. Και είναι εδώ που θα πρέπει ο κύριος Κυπριανού να ψάξει για να εντοπίσει τους πραγματικούς λόγους του προβλήματος.
Η επιδερμική αντιμετώπιση του προβλήματος με την στοχοποίηση των έργων που διεξάγονται για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης, αλλά και με την ποιότητα τους, δεν θα οδηγήσει σε λύσεις.
Γιατί σίγουρα όταν γίνονται κάπου έργα δημιουργείται πρόβλημα εμπορικότητας, όμως αυτή είναι μια αιτία αλλά όχι η ουσία του προβλήματος.
Κι΄επειδή ο κύριος Κυπριανού φαίνεται να αναζητά ιδέες και ανταλλαγή απόψεων, θα συμφωνήσουμε αρχικά ότι η ποιότητα των έργων που διεξάγονται αλλά και ιδιαίτερα η αισθητική τους, είναι τραγική.
Γι΄αυτό όμως ευθύνονται βεβαίως πολλοί. Κάποιοι οι οποίοι έχοντας μια παράξενη φοβία με το να μην αλλάξει τίποτα, έκαναν λάθος επιλογή. Και βεβαίως ο δήμος Λεμεσού. Πρωτίστως ο δήμος, ο οποίος αυτός παίρνει και τις τελικές αποφάσεις.
Στην ουσία λοιπόν του προβλήματος και ξεκινώντας από την αρχή, αυτό που θα πρέπει να εξεταστεί πρώτιστα για να φτάσουμε στην λύση του προβλήματος, είναι να αναζητηθεί τι θέλει ο κόσμος και τι πρέπει να γίνει για να γίνει το εμπορικό κέντρο ελκυστικό και βεβαίως προσιτό στους πολίτες.
Σε Κύπριους αλλά και σε ξένους όπως λέει κι΄ο κύριος Κυπριανού. Και το σημειώνουμε αυτό κατά λέξη.
Ως εκ τούτου το πρώτο που θα πρέπει να γίνει θα πρέπει να αναζητηθούν οι απόψεις των πολιτών και με βάση αυτές να παρθούν μέτρα. Αυτό είναι βασικό και θεμελιώδες στο κτίσιμο κάθε εμπορικού κέντρου ή και κάθε καταστήματος ή επιχείρησης ατομικά.
Θέλει ο κόσμος το κέντρο πεζόδρομο, να γίνει πεζόδρομος. Δεν τον θέλει πεζόδρομο, να μην γίνει πεζόδρομος. Θέλει ο κόσμος να βάψουν τα καταστήματα ροζ, να τα βάψουν. Τα θέλει με γυάλινη πρόσοψη, να τα κάνουν έτσι. Θέλει να ο κόσμος να ανοίγουν και Κυριακές, να ανοίγουν. Δεν το θέλει ο κόσμος, να μην το κάνουν.
Έτσι είναι. Έτσι λειτουργά η κάθε αγορά, το κάθε παζάρι, έτσι προωθείται το κάθε προιόν. Με το τι θέλει ο πελάτης, ο καταναλωτής. Ο πελάτης θα πρέπει να αποφασίζει και όχι οι δυο, τρείς, δέκα καταστηματάρχες και ή δημοτικοί σύμβουλοι.
Ερωτήστε λοιπόν τον κόσμο. Η σημερινή εμφάνιση του κέντρου της πόλης μας, είναι ελκυστική; Είναι το εμπορικό κέντρο ασφαλές για να διακινηθούν οικογένειες; Είναι το εμπορικό κέντρο προσβάσιμο για πελάτες καταστημάτων, Κυπρίους και ξένους και δεν αναφέρομαι λέγοντας προσβάσιμο στο θέμα αυτοκίνητο.
Κάτι άλλο βεβαίως που θα πρέπει να αναζητηθεί, είναι το πως είναι, πως λειτουργούν, πως αναπτύχθηκαν και πως διαμορφώθηκαν, τα εμπορικά κέντρα σε άλλες πόλεις, στο εξωτερικό. Δεν είναι κακό να μιμείσαι και να αντιγράφεις τα όσα είναι θετικά, αφήνοντας στο πλάι κι΄εκτός τα αρνητικά.
Πως ήταν για παράδειγμα το εμπορικό κέντρο της Νίκαιας μέχρι πριν μια πενταετία, πως έγινε σήμερα, γιατί σήμερα έχει καταστεί ελκυστικό, ενώ πριν ήταν ένα μη προσβάσιμο γκέτο, πως διακινούνται σε αυτό, ξένοι και ντόπιοι και πως αστυνομεύεται το κέντρο της πόλης αυτής. Και δεν μιλάμε για εμπορικό κέντρο μεγαλύτερο της Λεμεσού.
Πρόσφατα και μετά από ταξίδι του στο Στρασβούργου, ο έντιμος αντιδήμαρχος ο οποίος μέχρι πρότινος ήθελε να κάνει την μισή Ανεξαρτησίας χώρο στάθμευσης, έκανε την μεγάλη ανακάλυψη. Σε δηλώσεις του με την επιστροφή του στην πάτρια πόλη, είπε ότι οραματίζεται το κέντρο της Λεμεσού χωρίς αυτοκίνητα με ποδηλατολωρίδες και πεζούς. Αναζητείστε τι τον έκανε να αλλάξει γνώμη.
Ορίστε λοιπόν κύριε Κυπριανού. Σκέψεις, παραδείγματα και λύσεις υπάρχουν πολλές. Χρήματα δεν ξέρουμε αν έχουν απομείνει αφού ξοδεύτηκαν για να γίνει αυτό το πλακόστρωτο που όταν βούλιαξε ππατσιαρίστηκε με άσφαλτο, καθώς επίσης και για να μπουν τα κακάσχημα παλλουκούδκια για να μην καβαλιτζέφκουν τα αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια.
Όραμα δεν ξέρουμε αν υπάρχει, αν όμως δεν υπάρχει και δεν υπάρξει, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε και λύση στο πρόβλημα αυτό.
Καλή επιτυχία κύριε Κυπριανού, το λέμε από τα βάθη της καρδιάς μας και ευχόμαστε κάποια στιγμή να μπορούμε να ποδηλατούμε και να περπατούμε στο εμπορικό κέντρο, σε πραγματικούς πεζόδρομους και πλατείες.
Διαβάστε το κείμενο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣΤα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους καταστηματάρχες και μικροεμπόρους στο κέντρο της Λεμεσού, τα συμβόλαια, τα χρονοδιαγράμματα, η ποιότητα των κατασκευών, ώθησαν τον Βουλευτή Αντρέα Κυπριανού να απευθυνθεί στην τοπική αρχή και το Υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας τη σύγκλιση ευρείας σύσκεψη παραγόντων.
Ο βουλευτής παραθέτει το αιτιολογικό του διαβήματός του, τονίζοντας πως σε συναντήσεις που είχε ως αρμόδιος Επίτροπος του ΔΗΣΥ με καταστηματάρχες του κέντρου της Λεμεσού έγινε δέκτης παραπόνων αλλά και προβληματισμού από τους επηρεαζόμενους για την βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τους.
Ο κ. Κυπριανού καλεί τον Δήμαρχο Λεμεσού όπως υπό την προεδρία του συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη η οποία θα λειτουργήσει και ως δεξαμενή σκέψης για την προσέλκυση τόσο τουριστών, αλλά και Κυπρίων, στο εμπορικό κέντρο της Λεμεσού.
Στην σύσκεψη αυτή προτείνεται να μετέχουν και εκπρόσωποι του ΚΟΤ, των ξενοδόχων, του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, του συνδέσμου καταστηματαρχών, του ΤΕΠΑΚ, της Αστυνομίας, βουλευτών και άλλων τοπικών παραγόντων.
Ο βουλευτής Λεμεσού ζητά κι από την επιτροπή Εσωτερικών αυτεπάγγελτα να ασχοληθεί με «τα προβλήματα που προκύπτουν από τα έργα στον ιστορικό πυρήνα και εμπορικό κέντρο της Λεμεσού».
ο ΛΕΜΕΣ ιος…