Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με επικεφαλής την Δρ Νικόλ Σπαρτάνο, μελέτησαν στοιχεία για 1.583 ανθρώπους με μέση ηλικία 40 ετών, που δεν είχαν άνοια ή καρδιοπάθεια.
Οι συμμετέχοντες υπεβλήθησαν σε τεστ κόπωσης και αντοχής, καθώς και έλεγχο του εγκεφάλου με την μέθοδο της μαγνητικής νευροαπεικόνισης. Όσο χειρότερη ήταν η επίδοση των ατόμων στο τεστ κοπώσεως, τόσο μικρότερος ήταν οόγκος του εγκεφάλου τους μετά από δύο δεκαετίες.
Οι άνθρωποι που ανέβαζαν πιο γρήγορα καρδιακούς παλμούς και αρτηριακή πίεση κατά την άσκηση, ήταν πιθανότερο να έχουν μικρότερο εγκέφαλο ως ηλικιωμένοι.
Να σημειωθεί ότι γενικώς τα άτομα που δεν ασκούνται στη μέση ηλικία, είναι αυτοί που συνήθως εμφανίζουν υπέρταση και ταχυπαλμία, ακόμη και με σχετικά ήπια άσκηση.
Η Δρ Σπαρτάνο σημειώνει πως η μελέτη «διαπίστωσε μεν μια σαφή συσχέτιση ανάμεσα στη φυσική κατάσταση κάποιου ως μεσήλικα και στο μέγεθος του εγκεφάλου του μετά από χρόνια, χωρίς όμως να αποδεικνύει πως υπάρχει σχέση αιτίου-αιτιατού ανάμεσά τους».
ΠΗΓΗ: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ…