Νεο Πρύτανη θα αναδείξουν οι πρυτανικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν μέσα στον ερχόμενο μήνα στο ΤΕΠΑΚ και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες αλλά και όλες τις ενδείξεις τέσσερεις θα είναι τελικά οι υποψήφιοι για την θέση του νέου Πρύτανη αναφέροντας ωστόσο ότι μέχρι στιγμής επίσημα έχει εξαγγελθεί μόνο η υποψηφιότητα του Δρ. Ζαφείρη.
Οι τέσσερεις υποψήφιοι για την θέση του νέου Πρύτανη στο ΤΕΠΑΚ πιθανότατα θα είναι οι ακόλουθοι:
- Παναγιώτης Ζαφείρης, Καθηγητής στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών και Κοσμήτορας της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
- Τούλα Ονουφρίου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων
- Ανδρέας Αναγιωτός, Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών και Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
- Παναγιώτης Θεοδοσίου, Καθηγητής και Κοσμήτορας της Σχόλης Διοίκησης και Οικονομίας
Το themaonline φιλοξενεί πρόσφατο άρθρο του Δρ. Θεοδοσίου με τίτλο, “Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Νεα Πορεία Ευθύνης”.
“Είναι γενικά παραδεκτό ότι το τελευταίο διάστημα οι θεσμοί στην Κύπρο αμφισβητούνται και όχι άδικα, από το σύνολο της κοινωνίας.
Όποια πέτρα και αν σηκώσεις θα βρεις σήψη και διαφθορά. Δυστυχώς το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) δεν αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα. Κατά καιρούς έχουν βγει στην επιφάνεια διάφορα οικονομικά σκάνδαλα για τα οποία ευθύνεται ένας πολύ μικρός αριθμός ατόμων εντός και εκτός του πανεπιστημίου.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι καμία απολύτως ευθύνη δεν επιβαρύνει τη συντριπτική πλειοψηφία των ακαδημαϊκών και διοικητικών στελεχών του ΤΕΠΑΚ για τα γεγονότα που αμαυρώνουν και στιγματίζουν τη φήμη και το όνομα του. Η πανεπιστημιακή κοινότητα απαιτεί να γίνει κάθαρση και να προσαχθούν το συντομότερο δυνατό όσοι έχουν βλάψει το πανεπιστήμιο ενώπιον της δικαιοσύνης.
Είναι όμως άδικο να διασύρεται και να ισοπεδώνεται αβασάνιστα το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας του πανεπιστημίου για τα κακώς έχοντα.
Τα οικονομικά σκάνδαλα που ταλανίζουν το ΤΕΠΑΚ ουδόλως ταυτίζονται ή επηρεάζουν την ποιότητα και το επιστημονικό επίπεδο των ακαδημαϊκών του προγραμμάτων.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε α) από τις θετικές αξιολογήσεις των διαφόρων ακαδημαϊκών του μονάδων από διεθνείς επιτροπές ανεξάρτητων κριτών, β) την αξιόλογη ερευνητική δραστηριότητα και τα άλλα ακαδημαϊκά επιτεύγματα του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του και γ) την άρτια επιστημονική κατάρτιση και την επαγγελματική αποκατάσταση των πτυχιούχων του.
Αναμένουμε ότι η Πολιτεία και η Κοινωνία θα σταθούν δίπλα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αρωγοί και συμπαραστάτες στην προσπάθεια στήριξης και ενίσχυσης του θεσμού του δημόσιου πανεπιστημίου.
Έτσι κι αλλιώς η δημόσια παιδεία είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της προόδου και της ποιοτικής αναβάθμισης μιας κοινωνίας. Όλοι μας έχουμε υποχρέωση να την προστατεύσουμε και να την ενισχύσουμε.
Ως ακαδημαϊκή κοινότητα έχουμε τη διάθεση και τη καλή θέληση να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις προς την επίτευξη αυτού του στόχου.
Ευελπιστούμε ότι οι νέες πρυτανικές αρχές που θα εκλέγουν σε μερικούς μήνες θα μπορέσουν να απεγκλωβίσουν το ΤΕΠΑΚ από τα πλοκάμια της διαπλοκής και της διαφθοράς για τη χάραξη μιας νέας πορείας ευθύνης και προόδου με γνώμονα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του πανεπιστημίου και της κοινωνίας μας.
Πεποίθηση μου είναι ότι θα τα καταφέρουμε. Είμαι αισιόδοξος ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για το πανεπιστήμιο μας”.
Παναγιώτης Θεοδοσίου, Καθηγητής και Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, ΤΕΠΑΚ…