Πολλά τα σχόλια, ακόμη και πολλά δημοσιεύματα, στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, για το ότι η Λεμεσός είναι η πόλη που αυτή την στιγμή βρίσκεται πιο “μπροστά” από όλες τις άλλες πόλεις στην Κύπρο.
Η πόλη μας έχει ένα όντως πλούσιο πακέτο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλα τα έργα που έχουν αναβαθμίσει τα τελευταία χρόνια το κέντρο την νεοσύστατη μαρίνα και μια παραλία μήκους 30 χιλιομέτρων.
Έχει ακόμη ένα καλό “position” μιας κι΄από την Λεμεσό μπορείς να πας παντού στην ελεύθερη Κύπρο, το μέγιστο σε 50 λεπτά. Και ιδιαίτερα από την πόλη μας μπορείς να έχεις εύκολη πρόσβαση στο βουνό.
Έχει ακόμη προοπτικές για τουρισμό ολόχρονα, να μην ξεχνάμε ότι στην καρδιά του Χειμώνα έχουμε το καρναβάλι, μια εκδήλωση για την οποία μίλησε μέχρι και το CNN, έχει ποδηλατικές διαδρομές, έχει βασικά τα πάντα.
Κι΄όμως, η Λεμεσός δεν βρίσκεται στον τουριστικό χάρτη αυτού του κράτους. Η Λεμεσός έχει μάλλον βγει από τον τουριστικό χάρτη και του ΚΟΤ και του κράτους τουλάχιστον εδώ και μια περίπου δεκαετία.
Και στην αδυναμία των αρμοδίων να εκμεταλευτούν με την καλή έννοια αυτόν τον θησαυρό, οι αρμόδιοι του τουρισμού δηλώνουν ικανοποιημένοι λέγοντας ότι τάχατες στοχεύουν την ποιότητα και όχι την ποσότητα.
Τα ίδια βεβαίως ακούμε και από τους δικούς μας εδώ στην Λεμεσό. Την εταιρεία τουριστικής ανάπτυξης Λεμεσού η οποία κάνει κάτι τοις εδώ κι΄εκεί και κάθε τόσο για να δικαιολογεί την παρουσία της.
Δικαιολογεί όμως και την αδυναμία της με την ίδια δικαιολογία που ακούμε κι΄από τον ΚΟΤ κι΄από το κράτος. Δεν θέλουμε ποσότητα αλλά παίρνουμε την ποιότητα, λένε. Παραμύθια της χαλιμάς λέμε εμείς.
Εμείς εδώ θέλουμε και ποσότητα και μέσα από την ποσότητα θέλουμε να πάρουμε και ποιότητα. Θέλουμε ποσότητα γιατί η Λεμεσός έχει τα φόντα, την δυνατότητα να δεκτεί ποσότητες και μεγάλους αριθμούς τουριστών.
Των οποίων η παρουσία θα σημαίνει δουλειές, οικονομική ανάταση της πόλης, συντήρηση όλων των έργων που έγιναν και δημιουργία κι΄άλλων, τόσο από το δημόσιο αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα.
Θα αναφέρω απλά δυο νούμερα για να καταλάβετε τι συμβαίνει για να αντιληφθείτε την κατάσταση. Το 2014 επισκέφθηκαν την Κύπρο 2,4 εκατομμύρια τουρίστες. Από αυτούς 200 χιλιάδες ήλθαν στην Λεμεσό.
Περίπου κάπως έτσι ήταν το σκηνικό και για το 2013, είχαμε στην Λεμεσό καμμιά 200αριά χιλιάδες τουρίστες κι΄όμως ο αρμόδιος υπουργός μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΕΒΕΛ, δήλωσε ενθουσιασμένος γι΄αυτό.
Τέλος και κλείνω, σας παραθέτω πιο κάτω την απάντηση του Δημάρχου Λεμεσού σε σχετική με τον τουρισμό ερώτηση στην συνέντευξη που είχε δώσει και την οποία αναδημοσιεύσαμε από το Victus free press.
- Μήπως και η μειωμένη προέλευση τουριστών είχε αρνητικό αντίκτυπο στα οικονομικά της πόλης; Πέρυσι δεν είχαμε καμία μείωση στον τουρισμό, όμως φέτος τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο δύσκολα. Αν και δεν είμαι ειδικός στον τομέα του τουρισμού, πιστεύω ότι το τουριστικό μας προϊόν χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Έχουμε μείνει στάσιμοι ως ένα σημείο. Και το άλλο, είναι ότι ως Κύπριοι (ταξιτζήδες, ταβερνιάρηδες, εστιάτορες, ξενοδόχοι, τοπικές αρχές κλπ), δεν προσέξαμε τον τουρίστα όταν τον είχαμε. Είτε αυτό λέγεται ψηλές τιμές, είτε επίπεδο υπηρεσιών που του παρείχαμε.
Υ.Γ. Για το θέμα του τουρισμού θα επανέλθουμε σύντομα. Γιατί είναι ίσως το πιο σοβαρό και σημαντικό για την πόλη μας αυτή την στιγμή.
ο ΛΕΜΕΣ ιος
…