Αρχική Υγεία Εξέταση αίματος εντοπίζει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα πριν την εκδήλωσή της, Έως και...

Εξέταση αίματος εντοπίζει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα πριν την εκδήλωσή της, Έως και 16 χρόνια νωρίτερα

Μια εξέταση αίματος, που βρίσκεται ακόμα σε πειραματική φάση, μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας έως και 16 χρόνια πριν την εμφάνισή της, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Annals of the Rheumatic Diseases.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ρευματολογίας «Kennedy» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον Δρ Κιμ Μίντγουντ, ανέπτυξαν τη νέα διαγνωστική τακτική  που βασίζεται στον εντοπισμό αντισωμάτων για τηνπρωτεΐνη τενασίνη-C (cTNC), η οποία βρίκσεται σε αυξημένα επίπεδα στοαίμα των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι κλινικλες δοκιμές που έκαναν σε 2.000 ασθενείς έδειξαν ότι, η εξέταση αίματος μπορεί να διαγνώσει τη νόσο αρκετά χρόνια πριν την εκδήλωσή της με ακρίβεια στο 50%. Επίσης, έχει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια (98%) στο να αποκλείει την πιθανότητα ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η νέα εξέταση αίματος ανιχνεύει τα αντισώματα-βιοδείκτες κατά μέσο όρο επτά χρόνια πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις έως και 16 χρόνια πριν. Γι’ αυτό οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να συμπληρώσει το υπάρχον τεστ CCP.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί χρόνια φλεγμονή και επώδυνο οίδημα των αρθρώσεων. Είναι αυτοάνοση πάθηση, δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται κατά του εαυτού του, παράγοντας αντισώματα που καταστρέφουν τους ίδιους τους ιστούς των αρθρώσεων. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου.

ΠΗΓΗ: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ…