Αρχική Λεμέσιος Ένας ανοίγει κι΄ένας κλείνει

Ένας ανοίγει κι΄ένας κλείνει

Ένας ανοίγει κι΄ένας κλείνει! Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και τίτλος κινηματογραφικής ταινίας. Δεν είναι όμως. Είναι κάτι πολύ σύνηθες στο Κυπριακό τοπίο, για να μην το εξιδανικεύσω, στο Λεμεσιανό τοπίο. Κάποιοι θα με πούν πάλι, κλαμένο, γραφικό και άλλα τέτοια. Ίσως και ιδιότροπο. Δεν λέω όμως παρά μόνο αλήθειες. Και θα της λέω κι΄όπως θέλουν ας με λένε. Ένας λοιπόν ανοίγει κι’ έλπιζα να ανοίξει σωστά, να μεγαλώσει και κάποια στιγμή να τελειώσει. Αντ΄αυτού, είδα έναν άλλο να κλείνει.

Για να μην σας τρελάνω όμως θα μιλήσω συγκεκριμένα και όχι άλλο σαν την πυθεία. Τις τελευταίες μέρες, παρατήρησα μια έντονη κινητικότητα στην προέκταση του κομματιού της Ευαγόρας Λανίτη, η οποία φτιάχτηκε για να συνδέσει την περιοχή της Εκάλης με τον δρόμο της 1ης Απριλίου, τον δρόμο που οδηγεί από τον κυκλικό κόμβο στην Αγία Φύλα. Εκεί λοιπόν που η Ευαγόρα Λανίτη διασταυρώνετε με την, τον δρόμο που ανεβαίνει από την εκκλησία του Αγίου Αρσενίου, τις τελευταίες μέρες έβλεπα να κατασκευάζουν νησίδες. Και λέω.

Μάλλον θα κάνουν κάτι καλό. Λέω θα βάλουν φώτα τροχαίας, τελοσπάντων είπα επιτέλους θα φτιαχτεί ένας δρόμος κανονικός. Και ξαφνικά σήμερα, βλέπω το δεξιό μισό του δρόμου που βρισκόταν εκεί μισοτέλειωτος για χρόνια, τώρα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, να κλείνει. Να κατασκευάζεται μπροστά του νησίδα και να τοποθετούνται πασσάλοι. Δεν είμαι συγκοινωνιολόγος, τροχαιολόγος ή τελοσπάντων ειδικός. Αλλά βλέποντας το με το μάτι του απλού οδηγού, θα πρέπει να είναι Παγκόσμια πατέντα.

Δεν φτάνει που ο δρόμος αυτός οδηγούσε στο άλλο ατέλειωτο κομμάτι της Ευαγόρα Λανίτη, τώρα έκλεισαν και το για χρόνια μισοτέλειωτο κομμάτι, ίσως θέλοντας να μας πουν, μην τρέφετε ελπίδες, ότι η κίνηση που έγινε για να ενωθεί ο δρόμος αυτός με την 1η Απριλίου, θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα ενωθεί κάποια στιγμή και με τον δρόμο Πλατρών. Εκεί που ήδη θα έπρεπε να οδηγεί. Με λίγα λόγια, όσοι θα ήθελαν από τον δρομο Αγιάς Φύλας να πάνε στον δρόμο Πλατρών, θα συνεχίσουν να το κάνουν μέσα από τα καντούνια, αποκτώντας ικανότητες ειδικών διαδρομών.

Απλά για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο σχεδιασμός του έργου ξεκίνησε το 2006 και οι εργασίες κατασκευής του ξεκίνησαν τρία χρόνια αργότερα. Το έργο περιλάμβανε τη κατασκευή γέφυρας η οποία θα συνδέει το υφιστάμενο τμήμα της λεωφόρου Ευαγόρα Λανίτη με τον κύριο οδικό άξονα της Αγίας Φύλας. Το έργο, είχε χαρακτηριστεί ως αντισταθμιστικό στο πλαίσιο της κατασκευής των αερογεφυρών, και αναμένετο να συμβάλει καθοριστικά στην αποσυμφόρηση του αυτοκινητοδρόμου, αφού θα απορροφήσει μεγάλο μέρος της τροχαίας κίνησης.

Η λεωφόρος Ευαγόρα Λανίτη διασχίζει κατοικημένη περιοχή και έχει συνολικό μήκος 3,5 χλμ. από τα οποία τα 3 έχουν ήδη κατασκευαστεί. Τμήμα των υπολοίπων 500 μέτρων τα οποία κάποτε ίσως κατασκευαστούν βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στον ήδη κατασκευασμένο δρόμο. Η συγκεκριμένη λεωφόρος αποτελεί τμήμα ευρύτερου οδικού δικτύου που προνοείται στο εγκεκριμένο Τοπικό Σχέδιο Λεμεσού, δίνοντας Πρωταρχική Σημασία στην ένωση του οικισμού Αγίας Φύλας με τον δρόμο προς το Τρόοδος.

ΛΕΜΕΣιος…