Αρχική Λεμέσιος Μπλόκο στην υγεία, λόγω αρχιτέκτονα!

Μπλόκο στην υγεία, λόγω αρχιτέκτονα!

Σας παραθέτω πιο κάτω δημοσίευμα στην εφημερίδα, Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ, το αφήνω στην δική σας κρίση, παρακαλώ σχολιάστε το κι΄απλά σημειώνω, ότι πέραν των έργων για την υγεία τα οποία και σίγουρα θα έπρεπε να ήταν υψίστης σημασίας και για άλλα έργα προτάσσεται η δικαιολογία της έλλειψης αρχιτέκτονα, για να δικαιολογηθεί η καθυστέρηση τους. Όπως για παράδειγμα η ολοκλήρωση της Λεωφόρου Ευαγόρα Λανίτη, όπου δεν υπάρχει τάχατες αρχιτέκτονας να σχεδιάσει τα εναπομείναντα 500 ατέλειωτα μέτρα. Με βάση λοιπόν το κράτος, γιατί εγώ δεν το διαχωρίζω σε τμήματα, να πω τα δημόσια έργα, στην Κύπρο δεν βρίσκουμε αρχιτέκτονες να σχεδιάσουν νοσοκομεία, να σχεδιάσουν δρόμους. Διαβάστε το δημοσίευμα και σχολιάστε.      

“Στις καλένδες της γραφειοκρατίας παραπέμφθηκε η κατασκευή του Κέντρου Υγείας Λεμεσού και η μεταφορά των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, από το παλιό νοσοκομείο στον χώρο της Μακαρονοποιίας Δωρίτη. Το μακαρονοποιείο όπως και το οικόπεδο που σήμερα λειτουργεί σαν χώρος στάθμευσης στην διασταύρωση των οδών Ναβαρίνου και Ειρήνης, απαλλοτριώθηκαν για να την κατασκευή του Κέντρου Υγείας το οποίο θα έπρεπε ήδη να είχε λειτουργήσει, αφού η έκταση που καταλαμβάνει το παλιό νοσοκομείο πρέπει να παραχωρηθεί στο ΤΕΠΑΚ για την κατασκευή της πανεπιστημιούπολης.

Ωστόσο εδώ και δύο χρόνια ο σχεδιασμός του νέου κτιρίου, έχει κολλήσει. Κι αυτό λόγω αδυναμίας του Τμήματος Δημοσίων Έργων, να προωθήσει την εκπόνηση των κατασκευαστικών σχεδίων του έργου, λόγω έλλειψης αρχιτεκτόνων.

«Δεν προλαβαίνει ο αρχιτέκτονας να σχεδιάσει το κτίριο που θα αντικαταστήσει το παλιό νοσοκομείο» Έτσι, ενώ το Υπουργείο δήλωνε ετοιμότητα να μεταφέρει τις υπηρεσίες του στις νέες εγκαταστάσεις, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, εξέδιδε ανακοίνωση ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Η διαδικασία αυτή μαζί με εκείνη των προσφορών θα διαρκέσει το λιγότερο δύο χρόνια, ενώ άλλο τόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί, μέχρι να κατασκευαστεί και να εξοπλιστεί το νέο κτίριο.

Τα νέα δεδομένα, μεταθέτουν τον χρόνο έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Υγείας που θα αντικαταστήσει το παλιό νοσοκομείο Λεμεσού, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αν οι αρμόδιες αρχές κινηθούν γρήγορα και δεν παρουσιαστούν νέα προσκόμματα, στο 2015.

Για την αποφυγή περαιτέρω δυσάρεστων εξελίξεων, το Τμήμα Δημόσιων Έργων, έχει καλέσει το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στην αγορά υπηρεσιών από αρχιτέκτονα, οοποίος θα αναλάβει να προωθήσει τα έργα του Υπουργείου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, πολλά από τα οποία παραμένουν σε στασιμότητα εξ’ αιτίας αυτού του προβλήματος, εδώ και χρόνια. Έστω και την υστάτη, μετά την παραλαβή της επιστολής, το Υπουργείο Υγείας άρχισε τις διαδικασίες για εντοπισμό αρχιτέκτονα ο οποίος θα αναλάβει να ολοκληρώσει τα έργα.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλα έργα του Υπουργείου Υγείας στην Λεμεσό, όπως η δημιουργία της Μονάδας Ενδιάμεσης Νοσηλείας νεογνών, της Καρδιολογικής Κλινικής και της Κλινικής Τοκετών και Εγκύων άλλα και του Φαρμακείου, στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. «Ενώ θα έπρεπε ήδη να είχε λειτουργήσει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αν δεν παρουσιαστούν νέα προσκόμματα, το έργο θα είναι έτοιμο το 2015»

Στην έκταση που θα προκύψει μετά την κατεδάφιση του παλιού εργοστασίου Δωρίτη και την ενοποίηση του χώρου με το διπλανό τεμάχιο, θα ανεγερθεί κτιριακό συγκρότημα που θα στεγάσει τα Εξωτερικά Ιατρεία Πρωτοβάθμιας Υγείας και τις συναφείς υπηρεσίες, καθώς και την Μονάδα Μαστογραφικού Ελέγχου και το Κέντρο Αιμοληψίας εξωτερικών ασθενών που σήμερα λειτουργούν στο παλιό νοσοκομείο. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, το νέο κτίριο θα περιλαμβάνει δύο υπόγεια επίπεδα, που θα διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους και χώρους στάθμευσης”.

ΛΕΜΕΣιος…