Αρχική Οικονομολόγος «Ήταν ένα οικονομικό πείραμα σε μια οικονομία αρκετά μικρή για να πειραματιστεί...

«Ήταν ένα οικονομικό πείραμα σε μια οικονομία αρκετά μικρή για να πειραματιστεί πάνω της μια ομοσπονδία»

«Ήταν ένα οικονομικό πείραμα σε μια οικονομία αρκετά μικρή για να πειραματιστεί πάνω της μια ομοσπονδία. Αν αποτύχει, η ζημιά για την οικονομία (της χώρας) είναι ακραία, αλλά η ζημιά για την ΕΕ δεν είναι. Το bail-in έχει αφαιρέσει το μοναδικό πράγμα που χρειάζεται το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και αυτό είναι η εμπιστοσύνη»

Αυτά είπε ανάμεσα σ΄άλλα σε συνέντευξη του στην εφημερινά Independent ο CEO της Τράπεζας Κύπρου Τζων Χούριγκαν ο οποίος είναι ίσως κι΄ο μοναδικός άνθρωπος που δεν φοβάτε να λέει την αλήθεια τον τελευταίο καιρό στην Κύπρο.

Ο Ιρλανδός με αυτά που λέει στην πιο πάνω παράγραφο αποκαλύπτει με τον πιο ξεκάθαρο και πιο διάφανο τρόπο γιατί ο τόπος μας βιώνει σήμερα αυτόν τον οικονομικό όλεθρο. Και το γιατί είναι το πείραμα που η Ε.Ε. αποφάσισε να “τεστάρει” πάνω μας.

Η Κύπρος υποφέρει και δυστυχεί λόγω του κουρέματος των καταθέσεων, αυτό είναι που διέλυσε τα πάντα και κατέστρεψε το οικονομικό μοντέλο που με κόπο, μόχθο και με πολλές θυσίες κατάφερε η Κύπρος να κτίσει και πάνω στο οποίο έκτισε την ευημερία του λαού της.

Βεβαίως ναι, έχουμε κάνει σε όλη αυτή την πορεία πολλά λάθη. Έχουμε συμπεριφερθεί υπεροπτικά και πέραν των δυνατοτήτων μας. Έχουμε αναγάγει το ρουσφέτι σε επιστήμη και κάναμε το μέσο να είναι αυτό που ανοίγει τις πόρτες επαγγελματικής ανέλιξης των νέων.

Όμως τίποτα από όλα αυτά ή και όλα αυτά τα όσα κακά και όσα λανθασμένα κάναμε από το 1960 και μέχρι σήμερα, δεν είναι αυτά που μας έχουν φέρει στην σημερινή μιζέρια. Στην σημερινή κατάντια, στην φτώχια, την ανεργία, τα κοινωνικά παντοπωλεία και ίσως σύντομα και στα κοινωνικά πανδοχεία.

economoΛΟΓΟΣ…