Αρχική Τεχνολογία Αναγνώριση τοποθεσίας με το PlaNet της Google

Αναγνώριση τοποθεσίας με το PlaNet της Google

H Google κάνει το επόμενο βήμα στο πεδίο του geotagging, παρουσιάζοντας το λογισμικό PlaNet, το οποίο μπορεί να αναγνωρίζει τοποθεσίες από φωτογραφίες.

Το Google PlaNet είναι ένα πρόγραμμα deep learning, ενώ βασίζεται σε μία βάση δεδομένων 90 εκατομμυρίων φωτογραφιών που έχουν επισημανθεί γεωγραφικά στο Internet. Μαζί με αυτό, μπορεί να αναγνωρίζει σημεία ενδιαφέροντος και γεωγραφικά ορόσημα, όπως είναι κάποια μνημεία. Σε μια δοκιμή του Google PlaNet, το πρόγραμμα μπορούσε να εντοπίσει σωστά σε ποσοστό 28,4% τη χώρα προέλευσης της εικόνας και σε ποσοστό 48% την ήπειρο.

Τα ποσοστά αυτά δεν εντυπωσιάζουν με την ακρίβειά τους, αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πλήρως αυτόνομο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που δείχνει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα του deep learning. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη του Google PlaNet τα κατάφερε καλύτερα από ορισμένες περιπτώσεις 10 πολυταξιδεμένων ανθρώπων που έκαναν το ίδιο τεστ.

Η Google δεν έχει κάνει ακόμα σαφές με ποιο τρόπο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία του PlaNet, αλλά όλα δείχνουν ότι θα το πράξει στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Δεν αποκλείεται αυτό να είναι το πρώτο βήμα για την πλήρη εξάλειψη των geotags από τον συνδεδεμένο κόσμο του Internet.

ΠΗΓΗ: pestaola.gr…