Αρχική Φούρπος “Ανακάτσιασεν σας ο κόσμος”

“Ανακάτσιασεν σας ο κόσμος”

Ξύπνησα στις 5.00 το πρωί, δεν μπορούσα έτσι κι΄αλλοιώς να κοιμηθώ από την αναστάτωση κι΄αφού πέρασαν λίγες ώρες από το τσίρκο του ΓΣΠ, άναψα τον υπολογιστή να καταγράψω κάποια πράγματα, για τους κλόουν, τους ζογκλέρ και τους ταχυδακτυλουργούς.

Διαβάζοντας όμως το πιο κάτω άρθρο του Γιάννου στην ιστοσελίδα www.protathlima.com, δεν πίστευα να μπορέσω να γράψω κάτι καλύτερο. Γι΄αυτό σας το παραθέτω αυτούσιο με μια μικρή επισήμανση. Οι Ψωμιάδηδες και Μπέοι, στο Κυπριακό ποδόσφαιρο θα ήταν άγγελοι με λευκά φτερά και φωτοστέφανο.

Διαβάστε το εκπληκτικό άρθρο του Γιάννου και είμαι σίγουρος ότι ο κάθε σωστά σκεπτόμενος φίλαθλος στην Κύπρο, θα το νιώσει σαν δικό του και θα το προσυπογράψει.

ο φούρπΟς

“Ο προπονητής του Ατρόμητου Αθηνών Γιώργος Δώνης είχε πει ότι το Ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ένα μπουρδέλο, εγώ θα πω ότι το Κυπριακό ποδόσφαιρο το οποίο κάποιοι αποθεώνουν τελευταία για τις ευρωπαϊκές επιτυχίες των ομάδων μας, είναι όλα τα μπουρδέλα της Οδού Φυλής(στην Αθήνα) και της πλατείας ηρώων(στη Λεμεσό) μαζί.

Το είπα όσο πιο… κομψά μπορούσα και ζητώ προκαταβολικά συγνώμη από τα μπουρδέλα αν τα προσέβαλα, αλλά ως φίλαθλος-οπαδός-αθλητικογράφος, έχω αηδιάσει πλέον με αυτή την κατάσταση.

Πάνω από 10,000 κόσμος πήγε το Σάββατο(17/09) το απόγευμα στο ΓΣΠ για να παρακολουθήσει το ντέρμπι της 3ης αγωνιστικής ανάμεσα στην Ομόνοια και την ΑΕΛ, πλήρωσε ένα σωρό λεφτά(π.χ. μία οικογένεια από Λεμεσό, με τον πατέρα και τρία του παιδιά, «έσκασε» 100 ευρώ για τέσσερα εισιτήρια, 20 ευρώ βενζίνη και 20 ευρώ στην καντίνα του γηπέδου, σύνολο 140 ευρώ!) και είδε πάλι κάποιους με το έτσι θέλω να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες, να παίζουν με τη νοημοσύνη των φιλάθλων και να ξεφτιλίζουν το κακόμοιρο το ποδόσφαιρο, προκαλώντας ταυτόχρονη οργή και γέλωτα.

Μόνο το… παρδαλό κατσίκι έλειπε από τη συγκεκριμένη… «επιθεώρηση» για να ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία μία ακόμα θεατρική παράσταση. Προφανώς, κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ή δεν θέλουν πεισματικά να καταλάβουν ότι ο κόσμος (τον οποίο με τις πράξεις τους δείχνουν ότι όχι μόνο δεν τον σέβονται, αλλά τον έχουν γραμμένο στα… φρύδια τους) πήγε για να δει ποδόσφαιρο και όχι κωμωδία, άμα ήθελε να γελάσει θα πήγαινε να δει τον Σεφερλή ή τον Χάρι Κλυνν.

Η απόφαση για οριστική διακοπή του αγώνα σε αυτό το παιχνίδι, ήταν πραγματικά για γέλια. Δεν ξέρω και δεν με νοιάζει στην τελική ποιος πραγματικά ευθύνεται ή ποιος και τι του είπε ή τι θα του πει και τι θα αποφασίσει να γράψει μέχρι… την Δευτέρα(!!) στο περιβόητο φύλλο αγώνος, γιατί πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και το ποδόσφαιρο έχασε το νόημα του, αφού είναι ξεκάθαρο ακόμα και στους πιο αδαείς, ότι το «ματς δεν παίζεται μόνο στο γήπεδο», αλλά υπάρχει τόση βρωμιά και δυσωδία σε αυτό τον χώρο που ακόμα και η μυρωδιά από την χωματερή, μοιάζει με… άφτερ σέιβ ή με άρωμα μασχάλης, το ξέρουν οι πάντες και όλοι κάνουν τις πάπιες για ευνόητους λόγους.

Κατά τ΄ άλλα, ο «Αυτοκράτορας»… χτενίζεται και ετοιμάζεται για το συνέδριο της Ουέφα. Ναι, αυτό μας μάρανε… Μην ξεχάσω και τον Ολλανδό αρχί… διαιτητή που θα μας λύσει όλα τα προβλήματα και θα βελτιώσει τη διαιτησία μας(γελάμε τώρα ή μετά?).

Στο θέμα μας όμως…

Καταρχάς, θα ήθελα να κάνω μία παρατήρηση για κάποιους(τονίζω το κάποιους) συναδέλφους. Είναι η ΠΡΩΤΗ φορά που το κάνω, δεν συνηθίζω κάτι τέτοιο και ελπίζω να είναι και η τελευταία, όμως, έλεος ρε παιδιά να πούμε, ήσασταν και στο γήπεδο, τι διάολο βλέπατε; Στραβοί είστε με το συμπάθειο; Κάποιος που δεν ήταν στο ΓΣΠ και σας άκουγε από το ραδιόφωνο, θα νόμιζε ότι έγινε… «μακελειό» στο γήπεδο! Έλεος…

Εντάξει, δούλεψα και εγώ σχεδόν τρία χρόνια σε ραδιόφωνο και πάνω-κάτω, ξέρω πως παίζεται το «παιχνίδι», αλλά νισάφι πια. Και μετά διερωτόμαστε γιατί μας βρίζει ο κόσμος. Αν είναι να παραπληροφορούμε για να “περάσουμεν ως πάρατζιη” για να μην χάσουμε τη δουλειά μας ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο(π.χ. οπαδικό συναίσθημα), καλύτερα να αλλάξουμε επάγγελμα. Επειδή έχει υπάρξει αρκετή παραπληροφόρηση για το όλο θέμα, θα σας πω πως έγιναν τα γεγονότα, τα είδα με τα μάτια μου και δεν δέχομαι αμφισβήτηση από κανέναν.

Σε ένα γήπεδο που βρίσκονταν πάνω από 10,000 θεατές, είδαμε στη λήξη του ημιχρόνου στη δεξιά γωνία του Νοτίου πετάλου(κάτω από το ρολόι) που φιλοξενούνταν οι οπαδοί της ΑΕΛ και στην αριστερή γωνία της Ανατολικής κερκίδας που ήταν οι οπαδοί της Ομόνοιας, να υπάρχει ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ αντικειμένων και ορισμένων φωτοβολίδων(δεν με ενδιαφέρει ποιος προκάλεσε και ποιος απάντησε για να ξεκινήσουν τα μικροεπεισόδια) για ένα δεκάλεπτο και κάτι, ανάμεσα σε 10 άντε 15 χούλιγκαν(υπήρχαν και άλλοι εκεί, οι οποίοι όμως απλά έβριζαν, έκαναν χειρονομίες, έβλεπαν και «πουλούσαν μαγκιά» στα λόγια) από κάθε ομάδα, υπό το… βλέμμα των λιγοστών αστυνομικών!

Εδώ γεννάται το εξής ερώτημα. Που ήταν όλες αυτές οι διμοιρίες των ΜΜΑΔ για να επιβάλουν την τάξη, ως όφειλαν; Να κόβουν όμως εξώδικα σε όσους πάρκαραν παράνομα έξω από το ΓΣΠ, ήξεραν να το κάνουν και μάλιστα πολύ καλά…! Κάτι τέτοιο ακούστηκε, το οποίο όμως δεν το υιοθετώ, γιατί δεν το είδα με τα μάτια μου, οφείλω όμως να το επισημάνω.

Βέβαια, αυτοί οι λίγοι αστυνομικοί που ήταν εκεί που λάμβαναν χώρα τα μικροεπεισόδια, για να είμαστε δίκαιοι, κατάφεραν τελικά να επιβάλουν την τάξη, αφού οι ρίψεις αντικειμένων και οι αντεγκλήσεις κράτησαν για μερικά λεπτά, κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου, επαναλαμβάνω.

Και τελικά μετά από λίγο, ενημερώνεται ο κόσμος, ότι ο αγώνας διακόπηκε οριστικά, γιατί η Αστυνομία δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια του διαιτητή και των παικτών, τη στιγμή που οι αντεγκλήσεις είχαν σταματήσει εδώ και αρκετά λεπτά!

Και ερωτώ εγώ ο αφελής. Κατά τη διάρκεια του αγώνα ή στο ημίχρονο, κινδύνεψε κάποιος παίκτης ή ο διαιτητής από οποιοδήποτε αντικείμενο; Μήπως τραυματίστηκε κανείς; Μήπως έπεσε καμιά φωτοβολίδα μέσα που είχε στοχοποιήσει κάποιον; Μήπως υπήρχαν στις κερκίδες… ελεύθεροι σκοπευτές με όπλα και τους σημάδευαν; Για να καταλάβω δηλαδή πως και με ποιο τρόπο κινδύνευαν.

Ακούστηκε ότι μεταφέρθηκαν επικίνδυνα αντικείμενα στις κερκίδες… Συγνώμη, αλλά πως πέρασαν για μία ακόμη φορά στις εξέδρες αυτά τα αντικείμενα; 100 χρόνια το ίδιο πράγμα ακούμε. Sorry, αλλά ποιανού ευθύνη ήταν να τα εντοπίσει και να τα κατάσχει την ίδια στιγμή; Των οπαδών; Τι φταίνε οι πολλές χιλιάδες λαού να πληρώνουν μια ζωή τα σπασμένα για 20, 30,40, 50, 100 ανεγκέφαλους;

Τέτοιες αποφάσεις μήπως(λέω μήπως) πυροδοτούν τη βία; Πάλι καλά να λέτε που έμεινε ψύχραιμος ο κόσμος, μπούχτισε μαζί σας και δεν τα έκανε γης μαδιάμ μετά την οριστική διακοπή. Και μετά φυσικά αν γίνονταν έκτροπα λόγω της οργής και της αγανάκτησης που θα ένιωθαν, θα έφταιγαν «οι κακοί οπαδοί που κάνουν επεισόδια» και όχι οι ηθικοί αυτουργοί! Ρε δεν μας παρατάτε λέω εγώ…

Α, και κάτι άλλο. Πολλή «ευαισθησία» σας διακρίνει με κάποιες ομάδες. Δηλαδή, αν ο αγώνας ήταν για παράδειγμα ανάμεσα στο ΑΠΟΕΛ και την Ομόνοια(τις δύο λαοφιλέστερες ομάδες της χώρας με τους περισσότερους τίτλους) και είχαμε παρόμοιο περιστατικό στο ημίχρονο, υπάρχει κανένας διαιτητής στην Κύπρο που θα τολμούσε να διακόψει οριστικά το ντέρμπι;

Αστεία ερώτηση προφανώς, αλλά και αυτονόητη η απάντηση. Θα το διέκοπτε μόνο αν ήταν βαθμολογικά αδιάφορο, όπως πριν από 2-3 χρόνια. Εδώ πέρσι, αν δεν με απατά η μνήμη μου, τραυματίστηκε στο αυτί ο Γιωργαλλίδης από κροτίδα, έγινε αναγκαστική αλλαγή και ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικότατα, ω σαν να μην συνέβη τίποτα…!

Όσο για τα ελάχιστα καπνογόνα και πυρσούς που άναψαν οι οπαδοί της ΑΕΛ πριν από την έναρξη του αγώνα, το θεωρώ γελοίο ακόμα και να το σχολιάσω, γιατί το γήπεδο δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ, ούτε Μέγαρο Μουσικής, ούτε γήπεδο του τένις, ούτε Εκκλησία, ούτε σινεμά.

Αν αυτός είναι λόγος για να καθυστερήσει να ξεκινήσει ο αγώνας για 15 λεπτά(!), ή ακόμα χειρότερα, αν είναι αφορμή για οριστική διακοπή ενός παιχνιδιού χωρίς μάλιστα να πέσει ούτε ένας πυρσός στον αγωνιστικό χώρο, τότε θα πρέπει οι οπαδοί που εισέρχονται στις κερκίδες, να φοράνε φίμωτρο στο στόμα όπως τους σκύλους, να είναι δεμένοι στις καρέκλες και με χειροπέδες στα χέρια για να είναι απόλυτα σίγουροι οι… «υπεύθυνοι» ότι δεν θα συμβεί το παραμικρό, ούτε καν να εκστομιστεί μια βωμολοχία.

Και κάτι τελευταίο. Η επίσημη Ομόνοια που κόπτεται για το καλό του κυπριακού ποδοσφαίρου και απαιτεί ακριβοδίκαιες διαιτησίες και όχι μόνο, θα έπρεπε να ενώσει τη φωνή της με την ΑΕΛ(η οποία πήρε από νωρίς το ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα την αφήσουν και πάλι να σηκώσει κεφάλι) μετά τη διακοπή του αγώνα και όχι να βγαίνουν ορισμένοι παράγοντες της και να προσπαθούν να… μας «παντρέψουν μ΄ άδρωπο», λέγοντας τη… μισή αλήθεια ή μόνο αυτήν που τους βόλευε, προασπιζόμενοι και καλά τα συμφέροντα του σωματείου τους.

Μία μεγάλη ομάδα όπως η Ομόνοια που στο παρελθόν έχει αποδεδειγμένα αδικηθεί και αυτή από αποφάσεις διαιτητών και βοηθών, θα έπρεπε να το θεωρεί ντροπή και προσβολή για την ιστορία της να ζητάει ή να θέλει να «κλέψει» τη νίκη στα χαρτιά με αυτό τον τρόπο, σε ένα ματς μάλιστα που αν υπήρχε ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, θα έπρεπε να χάνει τουλάχιστον με 0-2 στο ημίχρονο.

Τίποτε άλλο δεν έχω να πω. Καληνύχτα σας κύριοι. Ή μάλλον έχω κάτι τελευταίο να πω, αναφερόμενος γενικά στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Ανακάτσιασεν σας ο κόσμος. Επρήσατε του το βλατζιή. Σας βλέπει και του έρχεται να ξεράσει. Άντε στον αγύριστο.

Υ.Γ.1: Σε όποιον δεν αρέσουν αυτά που έγραψα, μπορεί να στείλει e-mail στους ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας ή να τους πάρετε τηλέφωνο για να με απολύσουν. Παλιά σας τέχνη κόσκινο, άλλωστε. Χίλιες φορές στο… ταμείο ανεργίας ή να γίνω οδοκαθαριστής, παρά να συμβιβαστώ μαζί σας και να γίνω καραγκιόζης για να παρουσιάζω παραποιημένα τα γεγονότα όπως θα θέλατε εσείς. Το καταλάβατε ή να σας το πω και στα… κυπριακά”;

Υ.Γ.2: Μην μου πείτε ότι τάχατες δεν έχω καταδικάσει αυτά που έγιναν. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται και όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν πολύ καλά πως είμαι κατά της βίας οποιασδήποτε μορφής, από όπου και αν προέρχεται. Όλες οι ομάδες του κόσμου έχουν στις τάξεις τους ορισμένους ταραξίες ή αλήτες αν σας αρέσει αυτή η λέξη, όπως υπάρχουν και σε όλους τους τομείς μίας ευνομούμενης κοινωνίας. Εδώ σε μία σχολική τάξη πας και θα βρεις τέτοια άτομα.

Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα και τι θα κάνουμε στο μέλλον για να τους συνετίσουμε. Γιατί οι ομάδες και οι χιλιάδες φίλαθλοι-οπαδοί μπούχτησαν να “πληρώνουν τη νύφη” για 10-20-50-100 “ανεγκέφαλους”, επειδή κάποιοι προφανώς είναι ανεπαρκείς και δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Υ.Γ.3: Αν τελικά ο αγώνας κριθεί στα χαρτιά, θα πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες(ίσως και την μεγαλύτερη) “κλοπές” που έγινε ποτέ στο Κυπριακό ποδόσφαιρο, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι. Επειδή στη ζωή όλα είναι δανεικά και όπως λέει ο λαός μας “γιορτή δική σου, παραμονή δική μου”, η ομάδα που τυχόν θα πάρει τρεις κλεμμένους βαθμούς στα χαρτιά, δεν θα έχει το δικαίωμα πλέον ποτέ ξανά, να διαμαρτυρηθεί για (διαιτητικές και όχι μόνο) αδικίες ή για καταπάτηση κανονισμών σε περίπτωση που βρεθεί στο άμεσο μέλλον στην ίδια θέση. Ξεκάθαρα πράγματα.

Ακόμα όμως και αν συνεχιστεί ο αγώνας από το 45΄ και μετά σε άλλη ημερομηνία, κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εικόνα των δύο ομάδων σε ένα και μόνο ημίχρονο, αφού όπως εξελισσόταν ο αγώνας, ήταν φανερό σε όλους ότι μία ομάδα μόνο υπήρχε στο γήπεδο, η ΑΕΛ και ήταν το φαβορί για τη νίκη στο δεύτερο ημίχρονο. Άρα, αυτό που ήθελαν να πετύχουν κάποιοι, το πέτυχαν και τους άξιζουν συγχαρητήρια. Η αλήθεια να λέγεται…! Μπράβο τους.

Tου Γιάννου Ιωάννου…