Αρχική Από το Παρελθόν Αποκαλούν τη Λεμεσό δεύτερη τους πατρίδα

Αποκαλούν τη Λεμεσό δεύτερη τους πατρίδα

Όλα ξεκινούν το 1993, όταν o Γιέλτσιν υποστήριξε ότι το τότε υπάρχον, τροποποιημένο Σύνταγμα του 1978 της Ρωσίας ήταν παρωχημένο και αντιφατικό, και πως η Ρωσία χρειαζόταν ένα νέο Σύνταγμα που θα χορηγούσε στον πρόεδρο μεγαλύτερη εξουσία.

Τελικά το Δεκεμβρίο της ίδια χρονιάς, ο Γιέλτσιν έδωσε στους Ρώσους ένα νέο Σύνταγμα το οποίο έγινε αποδεκτό μετά από δημοψήφισμα με ποσοστό 58,4%. Το Σύνταγμα του 1993 ανακηρύσσει τη Ρωσία ένα δημοκρατικό, ομοσπονδιακό κράτος με νομούς και με δημοκρατική διακυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων είναι η πρώτη φορά που γίνεται επιτρεπτό σε Ρώσους επιχειρηματίες να συνεργαστούν σε επαγγελματικό επίπεδο με άλλες χώρες. Και είναι το 1993 που άρχισαν να έρχονται οι πρώτοι Ρώσοι στην Κύπρο, στο νησί που μετά από 19 χρόνια θα αποκαλούν τη δεύτερη τους πατρίδα.

Σήμερα, η Λεμεσός χαρακτηρίζεται από πολλούς ως Ρώσικη αποικία, αφού πέραν των 30,000 Ρωσόφωνων μένουν μόνιμα στην πόλη. Στη Λεμεσό υπάρχουν πια δυο Ρωσόφωνα σχολεία, Ρωσόφωνα έντυπα – εφημερίδα και περιοδικά -, Ρωσόφωνοι σύνδεσμοι και εντός του 2013 θα αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για την πρώτη Ρώσικη εκκλησία στο νησί.

Αλλά ποιοί είναι αυτοί οι Ρωσόφωνοι που ζουν ανάμεσα μας; Και ποιες οι σχέσεις μεταξύ Ρωσόφωνων και Κυπρίων;

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΡΩΣΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

Στην «ΑΛΗΘΕΙΑ» μίλησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ρωσόφωνων κατοίκων Κύπρου κ. Ιγκόρ Νοσόνοφ ο οποίος ήρθε για πρώτη φορά στο νησί της Αφροδίτης το 1993. «Το 1993 περίπου άρχισαν να έρχονται οι πρώτοι Ρώσοι. Εκείνη τη χρόνια είχε αλλάξει το Σύνταγμα της Ρωσίας και για πρώτη φορά επιτρεπόταν να δημιουργηθούν εταιρείες από Ρώσους πολίτες σε χώρες του εξωτερικού. Πριν μόνο το Ρωσικό κράτος μπορούσε να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά σε άλλο νόμισμα».

Πέραν από το επιχειρηματικό κίνητρο, πολλοί Ρώσοι άρχισαν να επισκέπτονται την Κύπρο για λόγους αναψυχής. «Την ίδια περίοδο οι Ρώσοι υπήκοοι μπορούσαν πια να ταξιδεύουν ελεύθερα στο εξωτερικό. Πριν ήταν πολύ πιο δύσκολο. Έτσι τώρα τους δόθηκε η δυνατότητα να αρχίσουν τα ταξίδια», εξήγησε ο κ. Νοσόνοφ.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗ ΛΕΜΕΣΟ;

Στη Λεμεσό σήμερα υπολογίζεται πως υπάρχουν 30,000 – 50,000 Ρωσόφωνοι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού. Με τον όρο «Ρωσόφωνος» εννοούμε όλους όσους προέρχονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και των Ρώσων εκ Ρωσίας. Από αυτούς οι 8,000 έχουν πάρει την Κυπριακή υπηκοότητα.

«Πολλοί άρχισαν να έρχονται στη Λεμεσό επειδή ήταν ήδη φίλοι ή συγγενείς τους εδώ και επειδή οι περισσότεροι ήθελαν να ζουν δίπλα στη θάλασσα. Επιπρόσθετα όλοι ξέρουμε ότι τα καλύτερα ξενοδοχεία, που βρίσκονται ακριβώς πάνω στην παραλία είναι στη Λεμεσό». Ενδεικτικό παράδειγμα τόσο του αριθμού όσο της συχνότητας με την οποία έρχονταν οι Ρωσόφωνοι τα χρόνια εκείνη στη Λεμεσό είναι αυτό του κ. Νοσόνοφ. «Την πρώτη χρονιά που ήμουν στην Κύπρο, τα υπολόγισα, και μόνο για 17 ημέρες δεν είχα επισκέπτες».

ΑΡΕΣΕΙ Η ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ.

Πέραν από τη γεωγραφική θέση της πόλης, οι Ρώσοι βρήκαν και κάτι άλλο στο πρόσωπο της Λεμεσού που το έβρισκαν και εξακολουθούν να βρίσκουν ελκυστικό, την πολυτέλεια. «Στη Λεμεσό, πέραν από τα καλά ξενοδοχεία, υπάρχουν πολλά εστιατόρια υψηλής τάξεως, που προσφέρουν καλό φαγητό και πολυτέλεια. Σε σύγκριση με την Πάφο για παράδειγμα, επίσης παραλιακή πόλη, που μόνο ταβέρνες έχει» εξήγησε ο κ. Νοσόνοφ.

Πέραν της πολυτελείας όμως υπήρχε ένα ακόμη πλεονέκτημα στη Λεμεσό. Πολλοί λογιστές και δικηγόροι της πόλης είχαν προ καιρού συνάψει επαγγελματικές σχέσεις με τη Ρωσία, με αποτέλεσμα όταν ήρθαν οι Ρωσόφωνοι στο νησί να προτιμήσουν τη Λεμεσό, όπου έδρευαν οι συνεργάτες τους.

«Στην Αγία Νάπα υπάρχουν καλά ξενοδοχεία, αλλά εκεί δεν μπορούσαν να συνδυάσουν τη ψυχαγωγία τους με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, όπως μπορούν στη Λεμεσό». «Για όλους αυτούς τους λόγους» πρόσθεσε ο κ. Νοσόνοφ «σιγά σιγά άρχισαν να μεταφέρονται όλες οι Ρωσικές τράπεζες από τη Λευκωσία όπου ήταν αρχικά στη Λεμεσό».

«Και φθάσαμε στο σήμερα όπου έτσι όπως έχει γίνει η ζωή στη Λεμεσό, υπάρχουν τα πάντα που ζητά και θέλει ένας Ρωσόφωνος. Γι” αυτό και μένουν πολλοί μόνιμα στο νησί, και για αυτό συνεχίζουν να έρχονται νέοι Ρωσόφωνοι κάθε χρόνο».

ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ.

«Πολλοί Ρωσόφωνοι βλέπουν την Κύπρο σαν δεύτερη τους πατρίδα. Οι Κύπριοι τους συμπεριφέρονται με πολύ καλό τρόπο, πολλοί ακόμη λένε ότι τους συμπεριφέρονται καλύτερα από οπουδήποτε αλλού έχουν επισκεφθεί» ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ρωσόφωνων κατοίκων Κύπρου. Δικαιολογημένα θα έλεγε κανείς πως αποκαλούν την Κύπρο κι ακόμη πιο συγκεκριμένα τη Λεμεσό δεύτερη πατρίδα τους, αφού μπορούν να βρουν ό,τι χρειάζονται.

Σήμερα στη Λεμεσό λειτουργούν δυο Ρωσόφωνα σχολεία, υπάρχουν Ρωσόφωνα έντυπα, όπως είναι η εβδομαδιαία εφημερίδα Βεστνικ Κίπρα και αριθμός άλλων περιοδικών. Υπάρχουν δυο μεγάλες οργανώσεις, η μια είναι ο Σύλλογος Ρώσων Επιχειρηματιών της Κύπρου και η άλλη είναι ο Σύνδεσμος Ρωσόφωνων Κατοίκων Κύπρου. Και εντός του 2013 αναμένονται να αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για την πρώτη Ρώσικη ορθόδοξη εκκλησία στο νησί, συγκεκριμένα σε περιοχή της επαρχίας Λεμεσού. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια γίνονται αισθητές προσπάθειες απο τους Ρωσόφωνους να μάθουν τον ελληνοκυπριακό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα.

«Από τα πρώτα πράγματα που αρχίσαμε να κάνουμε όταν άρχισε τη λειτουργία της η εφημερίδα Βεστνικ Κίπρα ήταν η δημοσίευση κειμένων που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου στη Ρώσικη γλώσσα. Επίσης τελευταίως αρχίσαμε να διοργανώσουμε μαθήματα ελληνικών για Ρωσόφωνους» συμπλήρωσε ο κ. Νοσόνοφ, ο οποίος είναι και ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Βέστνικ Κίπρα.

ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ.

«Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τους δήμαρχους και γενικότερα την τοπική αρχή της Λεμεσού. Και είναι και πολύ συχνή, ιδίως με τον Δήμαρχο Λεμεσού και Δήμαρχο Γερμασόγειας» είπε ο κ. Νοσόνοφ. «Προσπαθούμε να διοργανώνουμε διάφορες εκδηλώσεις οι οποίες δεν είναι μόνο για τους Ρωσόφωνους αλλά και για τους Κυπρίους, ή άλλους επισκέπτες της πόλης. Για παράδειγμα το Ρωσοκυπριακό φεστιβάλ που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού.

Φέτος μάλιστα για πρώτη φορά διοργανώνουμε» πρόσθεσε ο ιδιοκτήτης της Βέστνικ Κίπρα «διεθνή Χριστουγεννιάτικη πανήγυρη που θα λειτουργήσει από τις 14 Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνει περισσότερες από 50 διαφορετικές εκδηλώσεις και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Γερμασόγειας».

Από πλευράς του ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χριστού χαρακτήρισε τη σχέση μεταξύ του Δήμου Λεμεσού και των Ρωσόφωνων εκπροσώπων ως άριστη. Μιλώντας στην «ΑΛΗΘΕΙΑ» ο. κ Χριστού είπε πως «ο Δήμος έχει πολύ καλές σχέσεις με τους Ρώσους επιχειρηματίες της πόλης αλλά και με τις μεγάλες Ρωσικές εταιρείες που εδρεύουν εδώ.

Πολύ καλή σχέση έχουμε και με τη Πρεσβεία τους καθώς και με τα σχολεία που υπάρχουν στη Λεμεσό καλλιτεχνικού χαρακτήρα, όπως σχολές χορού, μουσικής και ζωγραφικής» Σύμφωνα με τον κ. Νοσόνοφ μέχρι και ο Δήμαρχος Γερμασόγειας νοιώθει πολύ περήφανος που η Λεμεσός είναι σαν μια Ρώσικη πόλη.

ΠΗΓΗ: ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ…