Αρχική Λεμέσιος Από Αμαρτωλή ώρα να γίνει Κανονική

Από Αμαρτωλή ώρα να γίνει Κανονική

Τα κεσογκλούδκια μετονομάζονται σε Πλατεία Ηρώων και η περιοχή αλλά και η ονομασία από μόνη της, παραπέμπουν σε ένα μέρος γνωστότερο σε όλη την Κύπρο, σαν την Αμαρτωλή Πλατεία.

Η αλλαγή στα ήθη και τα έθιμα και η έλλειψη πελατών, μιας και η δωρεάν προσφορά είναι πλέον μεγάλη, ανάγκασε τα μπουρδέλα της περιοχής να μεταμορφωθούν και να αλλάξουν χρήσεις. Αυτή ήταν μια καλή αρχή.

Άλλα έγιναν μπούκικα, άλλα Αράπικα στέκια με ναργιλέδες για αθκιασερούς πολιτικούς πρόσφυγες και άλλα απλά παλιομάγαζα. Κάποια έγιναν βέβαια και κάτι σαν ταβέρνες και κάποια άλλα κάτι σαν καφετέριες. Αυτή ήταν μια ακόμη καλύτερη αρχή.

Στην συνέχεια είχαμε όμως τα καλύτερα. Το ΤΕΠΑΚ ήλθε σαν καπάκι και πλέον η πλατεία Ηρώων έγινε σήμερα από μπουρδέλο, κάτι σαν φοιτητούπολη και κάτι σαν μισοκανονική πλατεία.

Η κάτι σαν πλατεία, γέμισε ξαφνικά φοιτητές μιας και τέσσερα κτήρια στον χώρο είναι πλέον φοιτητικές εστίες, ενώ εκεί είναι και το φοιτητικό εστιατόρειο (Η ΠΛΑΤΕΙΑ), το  φοιτητικό καφενείο (ΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟΝ) και πρόσφατα εκεί λειτούργησε και ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πανεπιστημίου.

Βεβαίως το λάβαρο της μετατροπής της αμαρτωλής πλατείας, από τέτοια που ήταν σε κανονική πλατεία, κρατά εδώ και χρόνια το Ριάλτο, το οποίο για χρόνια διοργανώνει εκεί δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις σπρώχνοντας με την παρουσία του την περιοχή σε ριζικές αλλαγές.

Ένα ακόμη σημαντικό κύτταρο του Λεμεσιανού πολιτισμού ακολούθησε εκεί το Ριάλτο. Η στέγη σύγχρονου χορού η οποία λειτουργεί κι΄αυτή στην περιοχή συμβάλλοντας στην μετατροπή της σε έναν πυρήνα παραγωγής πολιτισμού.

Και μετά που έγιναν όλα αυτά και τώρα που η κάτι σαν πλατεία συγκεντρώνει νενανικές φωνές αλλά και Λεμεσιανούς και ξένους όλων των ηλικιών, ήλθε νομίζουμε και η ώρα που ο δήμος θα πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, να δει άμεσα το θέμα σοβαρά.

Γιατί η παρούσα κατάσταση δεν είναι ούτε αρεστή, ούτε ικανοποιητική. 

Γι΄αυτό και η κάτι σαν πλατεία, θα πρέπει να γίνει επιτέλους κανονική πλατεία. Δηλαδή, να πλακοστρωθεί γύρω γύρω μαζί με τους γύρω δρόμους και να απελευθερωθεί από την ομηρία και την οχληρία των διερχομένων οχημάτων.

Και παρά το γεγονός ότι αυτοί που πρέπει να καταλάβουν, κατάλαβαν για πιο πράμα μιλούμε, θα το κάνουμε πιο “κουτσιά καθαριστα”, για να μην πουν ότι δεν έχουν καταλάβει.

Μιλούμε για την πλακόστρωση της οδού Ελένης Παλαιολογίνας από την συμβολή της με την οδό Βασιλίσσης Καρλόττας, των οδών Παύλου Μελά και Ανδρέα Δρουσιώτη και όσων άλλων παράδρομων χρειαστεί.   

Αυτό αγαπητέ Δήμε Λεμεσού δεν το ζητώ εγώ. Το θέλει και το ζητά η ίδια η πλατεία. Το ζητά ο φοιτητόκοσμος της Λεμεσού, το θέλει και το αξίζει βέβαια όλη η Λεμεσός, οι δημότες και οι επισκέπτες της πόλης και όλες οι επερχόμενες γενιές.

Γιατί αυτό θα αναβαθμίσει πολιτιστικά και πολιτισμικά την πόλη μας, θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των δημοτών και πρώτιστα αλλά και άμεσα θα ενισχύσει και το εμπορικό κέντρο και την οδό Ανεξαρτησίας με την οποία γειτνιάζει άμεσα, η κάτι σαν πλατεία.

Βεβαίως ο δήμος θα μου πεί, “ωραία όσα λες, αλλά, τα ριάλλια ριάλλια τζιε πούντα”; 

Ακριβώς συμφωνώ και γι΄αυτό λέω ότι το έργο πρέπει να γίνει σήμερα. Σήμερα που δεν υπάρχουν ριάλλια, αλλά έχουμε τους εργολάβους και τις πλάκες. Τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή και είναι απλό. Είναι ή τώρα ή ποτέ.

Και μιλώντας για το κόστος, κάτι πάρα πολύ σημαντικό σε κόστος και χρόνο, είναι ότι στην περιοχή οι υπηρεσίες έχουν ήδη υπογειοποιηθεί από καιρού. 

Αν λοιπόν ο δήμος καταφέρει να συνδυάσει τα έργα της ανάπλασης, σ΄αυτό αναφερόμαστε όταν λέμε έχουμε τους εργολάβους και τις πλάκες, με την κάτι σαν πλατεία, η πλατεία Ηρώων μπορεί να γίνει το καμάρι της πόλης, εύκολα και με μικρό κόστος.

Όσον αφορά το επιχείρημα που σίγουρα θα ακούσουμε, για κυκλοφοριακές μελέτες, απαντούμε σε αυτό, φτάνει να το θέλεις.

Μελέτες μπορείς  να κάνεις για δέκα χρόνια ή για δέκα μέρες και άλλωστε στην περίπτωση μας, οι δυο από τους δρόμους που θα κλείσουν, ανατολικά και δυτικά, δεν χρησιμοποιούνται ούτε και σήμερα.

Γι΄αυτό και για όσα λέμε πιό πάνω, άντε να δούμε δήμαρχε. 

Κάμετο και τούτον για τη Λεμεσό μας. Κάμετο σήμερα όμως και ζήτα και από τους καφεστιάτορες όταν τελειώσει το έργο και πριν τους δώκεις τον χώρο στη νεα πλατεία να έχουν και λίγη αισθητική στα μαγαζιά τους.

Καληνύκτα. Συνεχίζω απ΄ότι φαίνεται να είμαι επηρεασμένος από όνειρα θερινής νυκτός, όμως στο ξαναλέω δήμαρχε γιατί το ξέρω. Αν το θέλεις το μπορείς. Και θα είναι ένα έργο παρακαταθήκης στις επόμενες γενιές Λεμεσιανών με το όνομα σου να το σφραγίζει.

Και πάλι καληνύκτα και καλό ξημέρωμα.

[nggallery id=128]

ο ΛΕΜΕΣ ιος  …