Αρχική Λεμέσιος Αυτό που πραγματικά θέλουν οι λιγοστοί κάτοικοι του κέντρου είναι την προηγούμενη...

Αυτό που πραγματικά θέλουν οι λιγοστοί κάτοικοι του κέντρου είναι την προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή ένα κέντρο “γηροκομείο”;

Μπορώ μάλλον πια να θεωρηθώ “γέρος” κάτοικος του κέντρου. Έζησα σχεδόν όλη μου τη ζωή εδώ. Ουδέποτε προηγουμένως φοβήθηκα τα βράδυα, ουδέποτε είχα καποιου είδους πρόβλημα. Δεν θέλω ν’ αρχίσω τα “ενώ τώρα κάθε βράδυ ζημιές στα αυτοκίνητα, μπουκάλια σπασμένα έξω από τη πόρτα , ούρα πάνω στην πόρτα, φωνές στις 5 το πρωί και όταν τους πεις “σας παρακαλώ έχουμε μωρό άρρωστο που κοιμάται” σε στολίζουν με ότι μπορείς να φανταστεις. Ούτε θα πω για απειλές και κάποια πολύ χειρότερα πράγματα που δεν θέλω να αναφέρω εδώ, ούτε για το ότι πριν 2-3 εβδομάδες σε τρεις δρόμους σπάσαν όλα τα καθρεφτάκια των αυτοκινήτων τις πρωϊνές ώρες, δηλαδή τα πιο πολλά κατοίκων ενώ σε άλλα προξένησαν πολύ περισσότερες ζημιές”. Οπότε θεωρώ άκυρο το επιχείρημα ότι πριν φοβόσουν να κυκλοφορήσεις γιατί ποτέ πριν δεν ήταν έτσι. Επίσης άκυρο είναι το επιχείρημα ότι ζημιές γίνονται παντού άρα πρέπει πια να γίνονται κι εδώ. Δεν την αντιλαμβάνομαι αυτή τη λογική.

Δεν θέλω να είμαι ισοπεδωτικός. Πιστεύω ότι λύσεις υπάρχουν. Και οι κάτοικοι να συνεχίσουν να ζουν στα σπίτια που μεγάλωσαν κι έζησαν όλη τους τη ζωή – και είναι αρκετοί οι κάτοικοι του κέντρου, – και η νεολαία να διασκεδάζει. Λυπούμαι που το “το κέντρο της πόλης μας ανήκει σε όλους” δεν ισχύει για τους κατοίκους. Βρίσκω επίσης εξαιρετικά ρατσιστικό τον τίτλο του άρθρου το οποίο αναφέρεται με ειρωνεία σε ένα κομμάτι του πληθυσμού που είναι οι ηλικιωμένοι. Λιγος σεβασμός δεν βλάπτει διότι η κυρία απέναντι μου που είναι 93 χρονών δεν έχει που αλλού να πάει. Στο όνομα δηλαδή του lifestyle θα τα ξεχάσουμε όλα; Και ανθρωπιά και στοιχειώδη κοινωνική αλληλεγγύη;

Αλλά όχι μόνο γι αυτούς δεν ισχύει. Κατ’ ακρίβειαν η κατάσταση που έχει δημιουργηθει, ειδικά στη Σαριπόλου, αποκλείει το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού και ισχύει μόνο για μια μερίδα της νεολαίας κι αυτή μ’ ένα συγκεκριμένο lifestyle. Νομίζω ότι αυτό δεν είναι ένδειξη δημοκρατικότητας αλλά ετσιθελισμού. Θα περίμενα από το Lemesos- Blog μια πιο ισοζυγισμένη προσέγγιση. Και έχουμε δει ισοζυγισμένες προσεγγίσεις σε πόλεις του εξωτερικού. Η Σεβίλλη είναι ένα έξοχο παράδειγμα συνύπαρξης κατοίκων και χώρων διασκέδασης της νεολαίας και όχι μόνο, με σεβασμό ο ένας προς τον άλλο.

Οι πλατείες και οι πεζόδρομοι μια χαρά είναι. Δεν τις θέλουμε για πάρτη μας όπως ισχυρίζεστε. Ούτε για να παρκάρουμε τα αυτοκίνητα μας. Τουλάχιστον όχι εμείς οι κάτοικοι, ίσως κάποιοι καταστηματάρχες. Κι αν αυτό συμβαίνει καμιά φορά από κάποιους κατοίκους, είναι διότι μέσα στα σχέδια δεν είχε προβλεφθεί καν ότι υπάρχουν και κάτοικοι που κάπου τέλος πάντων πρέπει να σταθμεύουν μιας και τα πιο πολλά σπίτια της περιοχής έχουν κατασκευαστεί πριν την εποχή του αυτοκινήτου, άρα δεν διαθέτουν γκαράζ. Δεν έχω πρόβλημα να σταθμεύω και 100 – 200 μέτρα μακρυά, αλλά να ξέρω ότι θα βρω χώρο να σταθμευσω. Επίσης να μου επιτρέπεται η ολιγόλεπτη στάση να κατεβάσω μωρά, ηλικιωμένους, ψώνια, γκάζι. Επί πλέον μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι η τεράστια πλειοψηφία των αυτοκινήτων που σταθμεύουν παντού ΔΕΝ ανηκουν σε κάτοικους. Το ζω κάθε βράδυ, καθε μέρα, και μπορώ να το επιβεβαιώσω. Νομίζω ότι είστε πολύ άδικος με τους κάτοικους, που στο κάτω – κάτω κανείς δεν ρώτησε τη δική τους άποψη όταν σε μια νύχτα αποφάσιζαν για 24ωρη λειτουργία του κέντρου. Τόση δημοκρατία, τόση διαφάνεια. Αυτό που έχει συμβεί είναι εντελώς αντίθετο με κάθε έννοια δικαίου. Δεν μπορείς να αποφασίζεις από τη μια μέρα στην άλλη, χωρίς διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, να καταστρέφεις τις ζωές τους, να τους αφαιρείς το δικαίωμα στη ξεκούραση. Γιατί όταν όλοι αυτοί που διασκεδάζουν επιστρέψουν στα σπίτια τους στις περιοχές εκτός κέντρου απολαμβάνουν την ησυχία τους. Εμείς όχι. Το δικαίωμα στην ησυχία και την ανάπαυση είναι για όλους. Επίσης καλύπτεται από τη σχετική νομοθεσία.

[…] oχληρία θεωρείται ότι πρoκαλείται διά θoρύβoυ oσάκις oύτoς υπό τας περιστάσεις είvαι υπερβoλικός ή περιττός ή oυσιωδώς παρεμπoδίζει τηv ησυχίαv τωv κατoίκωv της περιoχής ή oυσιωδώς παρεvoχλεί τηv συvήθη αvάπαυσιv τoύτωv. […]

http://www.cylaw.org/nomoi/enop/non-ind/1968_1_91/full.html

Αν αυτό που προτείνετε είναι να κάνει ο κάθε ένας ότι θέλει χωρίς κανένα σεβασμό για τους υπόλοιπους χωρις καν τις σχετικές άδειες τότε λυπούμαι. Αυτό που προτείνετε δεν είναι αναβάθμιση της πόλης αλλά οπισθοδρόμηση της κοινωνίας.

Θεωρώ επίσης ότι είναι σημαντικό στο κέντρο της πόλης να υπάρχουν κάτοικοι διότι σε τελική ανάλυση είναι αυτοί που συντηρούν τα κτίρια. Ο μαγαζάτορας ενοικιαστής θα εκμεταλλευτει το κτίριο όσο καιρό του αποδίδει κέρδος. Όταν θα περάσει αυτή η μόδα, όπως πέρασε η μόδα της Γλάδστωνος, της Λεωφόρου, της τουριστικής περιοχής, οι μόνοι που θα είναι ακόμα εκεί είναι οι κάτοικοι. (όσοι αντέξουμε). Γι αυτό θα σας παρακαλούσα να σκεφτόμαστε λίγο έξω από το πλαίσιο, να μην βλέπουμε μόνο το βραχυπρόθεσμο, αλλά να βλέπουμε και λίγο πιο μακρυά.

Γιατί είναι ωραίο το κέντρο της πόλης; Δεν είναι επειδή υπάρχουν αυτά τα κτίρια; Δεν είναι επειδή εμείς οι κάτοικοι – όσοι μείναμε – τα σεβόμαστε και τα συντηρούμε συνεχώς ξοδεύοντας πολλά λεφτά; Γιατί αυτά τα σπίτια επειδή είναι παλιά, χρειάζονται συνεχώς συντήρη. Αν δεν υπήρχαν έστω κι αυτοί οι λιγοστοί κάτοικοι που αναφέρετε πολλά από τα κτίρια που θαυμάζετε σήμερα δεν θα υπήρχαν και το κέντρο θα ήταν ένα απέραντο πάρκιγκ. Και οι κάτοικοι δεν είναι τόσο λιγοστοί όσο νομίζετε. Μάλιστα θα ήταν πολύ περισσότεροι αν δεν εσυνέβαινε αυτό που έχει συμβεί μιας και πάνω που άρχισαν οικογένειες να επιστρέφουν στο κέντρο, εκδιώχθηκαν ουσιαστικά από την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Νομίζω ότι είστε υπερβολικά άδικοι με τους κατοίκους.

Τελειώνω λέγοντας ξανά ότι λύσεις υπάρχουν. Η απάντηση είναι ένας συστηματικός και ευρύς διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους. Να ακούσει ο ένας τον άλλο. Οι δικές μου οι προτάσεις είναι μεταξύ άλλων: να κλείνουν οι μουσικές σε κάποια λογική ώρα, να χαμηλώσουν οι εντάσεις σε υποφερτά επίπεδα, να διευθετηθεί το ζήτημα της στάθμευσης (συμφωνώ με τις πεζοδρομήσεις), να τοποθετηθούν δημόσιες τουαλέτες, να καθαρίζεται η περιοχή την Κυριακή γιατί κυκλοφορούν και πολλοί τουρίστες και είναι ένα χάος με σπασμένα μπουκάλια, χαρτιά, πλαστικές σακούλες και ο,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Μένει έτσι μεχρι τη Δευτέρα το πρωϊ. Να γίνει ένα έλεος με τα τραπεζάκια. Τέλος σαφώς, πρέπει να κλείνουν πιο νωρίς για να αποφεύγεται και η φασαρία στους δρόμους μέχρι τις 6 το πρωί.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και απολογούμαι αν μακρυγόρησα….