Αρχική Λεμέσιος Δήμος και Μητρόπολη έφτασε η ώρα να καθίσουν σε ένα τραπέζι και...

Δήμος και Μητρόπολη έφτασε η ώρα να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να σχεδιάσουν για την Λεμεσό

image
image
image
image
image
image
image
image

Δήμος Λεμεσού και Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού θα πρέπει επιτέλους να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν σοβαρά και σημαντικά θέματα για την πόλη μας.

Κατ΄αρχάς ο Δήμος Λεμεσού θα πρέπει να θέσει επιτακτικά το θέμα του καντζελώματος των εκκλησιών και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης μας.

Αν πραγματικά ο Δήμος Λεμεσού θέλει κι΄επιθυμεί να δώσει στους πολίτες νέες πλατείες και νέους χώρους συνάθροισης και περιπάτου στο κέντρο θα πρέπει να δει το θέμα σοβαρά.

Οι ιεροί ναοί Αγίας Νάπας και Αγίας Τριάδας σήμερα είναι καντζελωμένοι και τα προαύλια τους χρησιμοποιούνται για στάθμευση των αυτοκινήτων κάποιων ιδιαίτερα προνομιούχων.

Ο χώρος όπου βρίσκονται αυτά τα δυο εκπληκτικά κτίσματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον πυρήνα δυο νέων μεγάλων πλατειών στα πρότυπα τέτοιων πλατειών με ιερούς ναούς σε πολλές πόλεις στο εξωτερικό.

Όπως για παράδειγμα στο κέντρο των πόλεων του Μιλάνο, της Βιέννης, της Πράγας, του Παρισιού, της Ρουέν, της Σόφιας, της Μόσχας καθώς και όλων σχεδών των πόλεων και των νησιών στην Ελλάδα.

Σ΄αυτά τα πλαίσια μπορεί να συμπεριληφθεί κι΄ο ιερός ναός της Παναγίας της Καθολικής και το κτήριο της Ιεράς Μητρόπολης και ιδιαίτερα μετά και την πεζοδρόμηση της γειτνιάζουσας οδού Κώστα Χαράκη.

Για να προχωρήσει ωστόσο μια τέτοια προσπάθεια θα πρέπει κατ΄αρχάς ο δήμος να το αποφασίσει, να το σχεδιάσει και να παρουσιάσει το πλάνο του στην μητρόπολη.

Θα πρέπει μετά ο μητροπολίτης για τον οποίο πιστεύουμε ότι μπορεί να το κάνει, να αποφασίσει πάνω από τις συντηρητικές απόψεις των εκκλησιαστικών επιτροπών για να γίνει αυτό που λέμε.

Θυμίζουμε την καταστροφική απόφαση της εκκλησιαστικής επιτροπής στην Αγία Φύλα η οποία αρνήθηκε να συμπεριληφθεί στα σχέδια πλατείας που θα γινόταν το προαύλιο του ιερού ναού.

Το δικαιολογητικό αυτής της αρτηριοσκληρωμένης απόφασης ήταν ότι τάχατες από την δημιουργία της πλατείας θα επωφελείτο συγκεκριμένος καφενές. Το αποτέλεσμα ήταν η καθυστέρηση να ακυρώσει το έργο.

Τέλος κι΄ο δήμος θα πρέπει να κάνει κάτι για την μητρόπολη και την Λεμεσό. Η εκκλησία για όσους γνωρίζουν δεν μπορεί να αντλεί κονδύλια από Ευρωπαικά ταμεία ενώ ο δήμος μπορεί.

Η μητρόπολη Λεμεσού εδώ και καιρό επιθυμεί την δημιουργία Βυζαντινού Μουσείου στο κτήριο της παλιάς μητρόπολης στον παραλιακό, έγιναν κάποιοι σχεδιασμοί αλλά δεν υπάρχει το χρήμα.

Η δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου στο κέντρο της πόλης μας, η ανάδειξη του κτηρίου αυτού αλλά και της βυζαντινής εκκλησίας που βρίσκεται στο προαύλιο του θα είναι ένα ακόμη σημείο αναφοράς για την Λεμεσό.

Αυτά είναι τα ελάχιστα που θα μπορούσαν ο Δήμος Λεμεσού και η Μητρόπολη Λεμεσού να φτιάξουν, να δημιουργήσουν μαζί για την πόλη μας. Νυν Δήμαρχος και νυν Μητροπολίτης μπορούν, ας το κάνουν λοιπόν.

Υ.Γ. Δέστε πιο κάτω ένα φωοτρεπορτάζ πως είναι οι “αυλάδες” των τριών αναφερόμεων ιερών ναών, δέστε επίσης ακόμη μια φωτογραφία από τον ιερό ναό Αγίου Λαζάρου στην Λάρνακα, πως έχει διαμορφωθεί η αυλή του ναού αυτού στα πλαίσια της ανάπλασης της γύρω περιοχής.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙ΄ΑΥΤΟ!

ο ΛΕΜΕΣ ιος…