Αρχική Λεμέσιος Δεν μπορεί ένα υπόγειο να είναι έκτρωμα!

Δεν μπορεί ένα υπόγειο να είναι έκτρωμα!

Κατά καιρούς κι΄από τότε που αρθρογραφώ στην στήλη αυτή, έχω γράψει πράγματα που ίσως ενόχλησαν κάποιους καταστηματάρχες του κέντρου. Βασικά είναι διαχρονική η θέση και η άποψη μου, ότι το κέντρο της πόλης, όπως είναι το κέντρο κάθε πόλης, θα πρέπει να είναι πεζόδρομος. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι η πολιτική των καταστηματαρχών του κέντρου, λίγων αλλά αυτών που διοικούν, βλάπτει τα ίδια τους τα συμφέροντα αλλά καταστρέφει και την πόλη μας.

Αυτή ωστόσο την φορά και στο συγκεκριμένο θέμα με τον χώρο στάθμευσης στην οδό Ανδρέα Θεμιστοκλέους, οι καταστηματάρχες έχουν απόλυτο δίκαιο. Και γι΄αυτό είμαι δίπλα τους. Και δεν τους υποστηρίζω γιατί όπως αυτοί λένε όταν θα γίνει το parking ίσως σκεφτούν για να γίνει πεζόδρομος η Ανεξαρτησίας. Αυτά είναι μουσκουρούδκια. Υποστηρίζω αυτό για το parking, γιατί είναι σωστό.

Όταν λοιπόν, ένα κι΄ένα κάνουν δυο, όσο κι΄αν κάποιοι προσπαθούν να το κάνουν να κάνει τρία ή και τέσσερα δεν γίνεται. Και στην περίπτωση αυτή, οι διαμαρτυρόμενοι δεν έχουν κανένα απολύτως επιχείρημα, το οποίο να μπορεί να σταθεί. Ο κύκλος δεν μπορεί να τετραγωνιστεί όπως ένας υπόγειος χώρος στάθμευσης, δεν μπορεί να αποκαλείται τερατούργημα. Ή όπως μια υπόγεια είσοδος σε parking δεν μπορεί να προκαλεί μόλυνση του περιβάλλοντος;

Οι διαμαρτυρόμενοι λοιπόν, ενοίκοι της περιοχής, ανθρώποι που τους αρέσει να βλέπουν το πρόσωπο τους στην TV ή στις εφημερίδες, ανθρώποι χωρίς άλλη ασχολία κλπ κλπ, δεν το κάνουν πιστεύω για αρχές αλλά για τα δικά τους μικροσυμφέροντα. Όπως σκέφτονται οι κάποιοι καταστηματάρχες στο θέμα πεζοδρόμων, έτσι σκέφτονται κι΄αυτοί τώρα στο θέμα του parking.

Αυτά πιστεύω κι΄αυτά λέω. Εν κατακλείδει ίσως να κάνω λάθος εγώ. Αλλά μάλλον αυτά που λέω, είναι αυτό που ο καθένας μας κάνει σε αυτό το νησί. Κοιτάζουμε μόνο το γρασίδι στην δική μας αυλή. Άντε το πολύ να κοιτάξουμε και λίγο πιο έξω από την δική μας αυλή. Από εκεί και πέρα, δεν μας κόφτει τίποτε. Θέλει ας γίνει έρημος, θέλει ας γίνει σκουπιδότοπος. Δηλαδή κλασσικοί Κυπραίοι!

Ο ΛΕΜΕΣΙΟΣΙδιότροπος για την Λεμεσό μας 

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ 15/04/2011, ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ!Ενας υπόγειος χώρος όπου θα μπορούν να βολεύονται καθημερινά μερικές εκατοντάδες αυτοκίνητα ώστε να μειωθούν και οι παρανομίες που καταγράφονται σήμερα ή μια πλατεία-σημείο αναφοράς στην καρδιά της Λεμεσού και αντάξια της ιστορίας που σέρνει πίσω της η περιοχή;

Η αντιπαράθεση τοπικών Αρχών από τη μια και πολιτών από την άλλη, για το πώς τελικά θα πρέπει να αξιοποιηθεί η γνωστή στους παλαιότερους Λεμεσιανούς σαν πλατεία Παντοπουλείου, φαίνεται ότι μπαίνει πλέον σε άλλη βάση, με τις αντιδράσεις φορέων της πόλης οι οποίοι «στήνουν» στον τοίχο το Δημοτικό Συμβούλιο για την ήδη ειλημμένη απόφασή του να προχωρήσει στη ριζική ανακατασκευή του μεγάλου υπαίθριου χώρου στάθμευσης στην οδό Ανδρέα Θεμιστοκλέους στην καρδιά της πόλης.

Η περιοχή θα αλλάξει όψη αφού, με βάση τα σχέδια που έχουν γίνει, θα κατασκευαστεί υπόγειος χώρος στάθμευσης δυο επιπέδων με 350 θέσεις αυτοκινήτων. Τα ίδια σχέδια προβλέπουν κάποιους επιπλέον χώρους στάθμευσης στην επιφάνεια αλλά και τη διαμόρφωση πλατείας με κάποια καταστήματα.

Οι σκόρπιες φωνές ενάντια στους σχεδιασμούς του δήμου, που από την αρχή είχαν ακουστεί, μπαίνουν πλέον σε πιο οργανωμένη βάση με τους συμμετέχοντες φορείς και τις μεμονωμένες προσωπικότητες της πόλης να δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να φτάσουν μέχρι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να ανατρέψουν την εφαρμογή των εκτρωματικών σχεδίων όπως χαρακτηρίζουν το έργο. Αν τα σχέδια του Δήμου αφεθούν να γίνουν πράξη, τότε, όπως υποστηρίζουν, «όχι μόνο θα επιφέρουν αλλοίωση στον χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού αλλά επιπλέον θα επιβαρύνουν την πόλη με ρύπους με ό,τι συνεπάγεται για την ποιότητα της ζωής των πολιτών».

Την αντίδρασή της στην κατασκευή του συγκεκριμένου χώρου στάθμευσης και της υπόγειας σήραγγας η οποία θα συνδέει την οδό Ανδρέα Θεμιστοκλέους με την οδό Αθηνών (από εδώ θα γίνεται η είσοδος – έξοδος των αυτοκινήτων) αλλά και τις δικές της προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η περιοχή, κατέθεσε χθες με κατηγορηματικό τρόπο σε συνέντευξη Τύπου η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη Διατήρηση του Ιστορικού Κέντρου της Πόλης, έχοντας και την πλήρη υποστήριξη του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

«Προωθούν τη δημιουργία ενός εκτρώματος προς χάριν του αυτοκινήτου και ακυρώνουν το σύστημα που υποτίθεται θέλουν να προωθήσουν για τη μείωση της παρουσίας αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης», ανέφερε ο γνωστός παράγοντας της Λεμεσού Δάφνης Παναγίδης, υποδεικνύοντας την ανάγκη να αναβαθμιστεί ο υφιστάμενος χώρος σε πλατεία αφιερωμένη στην Ελληνική Παιδεία και τα ελληνικά σχολεία για να θυμίζει αυτό που ήταν κάποτε η περιοχή η οποία έχει ταυτιστεί με τα ονόματα και τη δράση επιφανών δασκάλων της Λεμεσού.

Την ιστορικότητα του χώρου και κυρίως τη σύνδεσή του με την εκπαιδευτική παράδοση της Λεμεσού τονίζει ο εκπαιδευτικός και λογοτέχνης Ανδρέας Παστελλάς ο οποίος, κάνοντας μια αναδρομή στην εξέλιξη της περιοχής, αναφέρθηκε ειδικότερα στο γεγονός ότι στον υπαίθριο χώρο, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, κάποτε λειτουργούσαν (για πολλές δεκαετίες) το Ελληνικό Γυμνάσιο και η Α’ Αστική Σχολή Λεμεσού, εκφράζοντας την άποψη ότι «η φιλοσοφία αυτών που θέλουν να προωθήσουν τα απαράδεκτα και καταστροφικά σχέδια, δημιουργεί ισχυρά κίνητρα για την αυξημένη παρουσία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης καθιστώντας ταυτόχρονα τους πολίτες εξαρτήματα των αυτοκινήτων».

Τεχνικά κυρίως προβλήματα που θα προκύψουν με την εφαρμογή των σχεδίων του Δήμου, επισημαίνει ο αρχιτέκτονας Σταύρος Περδίος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι με τη δημιουργία των υπογείων θα προκύψουν νερά από τη θάλασσα με όποιες οικονομικές και άλλες επιπτώσεις θα συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Ο κ. Περδίος και με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Λεμεσού για το Φυσικό Περιβάλλον ανέφερε ότι υπήρχαν αντιδράσεις σε αυτούς τους σχεδιασμούς από την περίοδο της δημαρχίας Αντώνη Χατζηπαύλου όταν για πρώτη φορά άρχισαν να εκφράζονται οι προθέσεις.

Μετά το Πάσχα θα τα πουν με το δήμαρχοΔιαμαρτυρίες και προτάσεις της Επιτροπής Αγώνα ανέλαβαν να μεταφέρουν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι δημοτικοί σύμβουλοι Σάββας Στούππας και Κρίστης Δημητρίου οι οποίοι ήσαν παρόντες στη συνέντευξη Τύπου, ενώ, όπως αναφέρθηκε, ο δήμαρχος θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία της Επιτροπής, αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Ο ίδιος ο Αντρέας Χρίστου πάντως θεωρεί ότι πολλά θα είναι τα οφέλη από την κατασκευή του έργου και εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το θέμα θα λήξει ομαλά και θα προχωρήσει η υλοποίησή του αφού ήδη έχει εξασφαλιστεί η έγκριση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Σε ό,τι αφορά άλλα ζητήματα τα οποία επικαλούνται σαν αρνητικά όσοι αντιτίθενται στην κατασκευή του έργου, ο κ. Χρίστου αντιπροτάσσει, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι θα αποκτήσει η Λεμεσός μια ακόμα πλατεία που τόσο πολύ την έχει ανάγκη το κέντρο της πόλης ενώ τονίζει πως τα δέντρα που θα αποκοπούν, θα αντικατασταθούν και μάλιστα στο πολλαπλάσιο. Τέλος επισημαίνει ότι με την ανάπλαση που γίνεται στο κέντρο της πόλης, έχουν καταργηθεί δεκάδες χώροι στάθμευσης.

Προσφυγή στο Ανώτατο εναντίον του δήμουΟ Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας, όπως καταγγέλλεται, εκπόνησαν τα κατασκευαστικά σχέδια για τον υπόγειο χώρο στάθμευσης χωρίς την απαραίτητη κυκλοφοριακή μελέτη ενώ ουδέποτε έγινε διαβούλευση με τους πολίτες ούτε και δημόσια παρουσίαση του προτεινόμενου έργου.

Ως μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας ενάντια στα σχέδια του δήμου αλλά και ως κάτοικος της περιοχής, ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Καψάλης παρέθεσε σειρά αρνητικών επιπτώσεων που θα προκύψουν σε περίπτωση κατασκευής του έργου όπως η καταστροφή του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου που υπάρχει στο κέντρο της πόλης, η επιδείνωση του κυκλοφοριακού, η αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων και γενικότερα της οχληρίας.

Στιγμάτισε επίσης το γεγονός ότι ο Δήμος Λεμεσού «αρνείται να δώσει αντίγραφο έρευνας που έγινε από Ισπανούς εμπειρογνώμονες για την ατμοσφαιρική ρύπανση του κέντρου της πόλης η οποία αποδεικνύει τα πολύ υψηλά ποσοστά ρύπων για τα οποία πληρώνουμε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για όλους αυτούς του λόγους, όπως επισήμανε ο κ. Καψάλης, η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της περιοχής έχει καταχωρήσει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης του Δήμου Λεμεσού. Υπόθεση η οποία βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία εκδίκασης. Η εκκρεμότητα αυτή έχει επιβάλει και την αναστολή κάθε περαιτέρω διαδικασίας εκ μέρους του Δήμου ο οποίος, να σημειωθεί, έχει προχωρήσει και στην κατακύρωση της προσφοράς για την κατασκευή του έργου….