Αρχική Λεμέσιος Οι ιθαγενείς και οι πρωτευουσιάνοι

Οι ιθαγενείς και οι πρωτευουσιάνοι

Σύμφωνα με το πιο κάτω δημοσίευμα της ιστοσελίδας, Sigma Live, η Λευκωσία σήμερα ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017. Δηλαδή για το ίδιο χρονικό διάστημα, για το οποίο ήδη έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητα τους, τόσο η Λεμεσός όσο και η Πάφος.

Μιλώντας στην συνέντευξη τύπου όπου ανακοινώθηκε η υποβολή υποψηφιότητας, η Δήμαρχος Λευκωσίας, κάλεσε σαν βέρα πρωτεουσιάνα, όλους εμάς τους ιθαγενείς, να ακολουθήσουμε, να αποσυρθούμε και να την υποστηρίξουμε. Γιατί είναι λέει η πρωτεύουσα.

Θα χαρακτηρίσουμε επιεικώς τα όσα είπε η κυρία Μαύρου σαν νοοτροπία ποδοσφαιρικών παραγόντων της πρωτεύουσας. Είμαστε μαθημένοι από τέτοια. Ωστόσο και παρά το ότι συνηθίσαμε έχουμε υποχρέωση να διαψεύσουμε την δημαρχίνα, μιας και οι πλείστες πόλεις που παίρνουν το χρίσμα σαν πολιτιστική πρωτευούσα δεν είναι οι πρωτεύουσες.

Και σαν απόδειξη αυτού που εμείς λέμε, είναι η παράθεση πιο κάτω όλων των πολιτιστικών πόλεων που είχαν οριστεί από το 2005 μέχρι και το 2013.  Από τις 17 πολιτιστικές πόλεις, μόλις οι δυο είναι πρωτεύουσες, το Βίλνιους και το Ταλίν κι΄αυτό γιατί σε Λιθουανία και Εσθονία αντίστοιχα, δεν υπάρχει κάποια άλλη αξιόλογη πόλη.  

2005: Κορκ (Ιρλανδία)2006: Πάτρα (Ελλάδα)2007: Λουξεμβούργο (Λουξεμβούργο), Σιμπίου (Ρουμανία)2008: Λίβερπουλ (Ηνωμένο Βασίλειο), Σταβάνγκερ (Νορβηγία)2009: Βίλνιους (Λιθουανία), Λιντς (Αυστρία)2010: Έσσεν (Γερμανία), Πεκς (Ουγγαρία), Κωνσταντινούπολη (Τουρκία)2011: Τουρκού (Φινλανδία), Ταλίν (Εσθονία)2012: Γκιμαράες (Πορτογαλία), Μαριμπόρ (Σλοβενία)2013: Μασσαλία, Προβηγκία, (Γαλλία), Κόζιτσε (Σλοβακία)

Ως εκ τούτου το κύριο επιχείρημα της κυρίας Μαύρου καταρρίπτεται. Ταυτόχρονα δεν μπορεί να μην περάσει από το μυαλό μας, ότι ο λόγος που είναι καταχωνιασμένο για μήνες το θέμα του συνεδριακού στα συρτάρια του υπουργείου, είναι αυτός. Μας δίνουν οι σημερινές δηλώσεις το δικαίωμα να κάνουμε τις οποιεσδήποτε υποθέσεις θέλουμε.

Ο ΛΕΜΕΣΙΟΣΠάντα ιδιοτροπός για την Λεμεσό μου

Από Sigma Live

Το ”εναρκτήριο λάκτισμα” για την προσπάθεια της Λευκωσίας να διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017, έδωσε η Δήμαρχος της πόλης Ελένη Μαύρου, έχοντας την στήριξη των Δήμων της ευρύτερης Λευκωσίας, αλλά και του Δήμου Λάρνακας, γεγονός που, όπως εκτίμησε, δίνει μια νέα δυναμική στην υποψηφιότητα της Λευκωσίας.

Σε συνέντευξη Τύπου, η κ. Μαύρου εξέφρασε την ευχή η υποψηφιότητα της Πρωτεύουσας να στηριζόταν και από τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου, ενώ όλοι οι Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δήμων που στηρίζουν την υποψηφιότητα της Λευκωσίας, είπαν ότι η πρωτεύουσα θα έπρεπε να ήταν η πρώτη πόλη της Κύπρου που θα υποβάλει υποψηφιότητα για τον τίτλο αυτό.

Στις δηλώσεις της, η κ. Μαύρου ανέφερε ότι η δημοσιογραφική διάσκεψη ”είναι μάλλον διαφορετική από τις άλλες γιατί αφ’ ενός αποτελεί το επίσημο λάκτισμα στην προσπάθεια της Λευκωσίας να διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017 και αφ’ ετέρου επειδή η διάσκεψη αυτή είναι το επιστέγασμα μιας συνεργασίας βαρύνουσας σημασίας, καθώς όλοι οι Δήμοι της επαρχίας Λευκωσίας, Στρόβολος, Λακατάμεια, Αγιος Δομέτιος, Εγκωμη, Αγλαντζιά, Λατσιά, Δάλι και ο Δήμος Λάρνακας τάσσονται επίσημα συνοδοιπόροι του Δήμου Λευκωσίας στην προσπάθεια αυτή”.

”Με τη συμμετοχή και των άλλων Δήμων ως εταίρων στο πλευρό της πρωτεύουσας”, πρόσθεσε, ”δίδεται μια νέα δυναμική στη συμμετοχή της Λευκωσίας, εφόσον η ένταξη μιας ευρύτερης περιφέρειας αποτελεί όχι μόνο ενδεδειγμένη καλή πρακτική άλλων παλαιότερων Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, όπως του Λουξεμβούργου, της Εσσης, του Ρουρ, της Μασσαλίας, αλλά και ένα ισχυρό μέσο προς την επιτυχία”, είπε.

Εξέφρασε την ευχή όπως ”σε αυτή την προσπάθεια βαδίσουμε μαζί με τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου γιατί διεύρυνση των γεωγραφικών ορίων της πόλης και συνεργασία με μια ευρύτερη περιφέρεια συνεπάγεται με διεύρυνση των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτιστικών και των άλλων ορίων της, πράγμα που την καθιστά πιο ανταγωνιστική, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τα μεγέθη της Κύπρου”.

Σε ερώτηση γιατί η Λάρνακα αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα της Λευκωσίας και όχι τις αντίστοιχες της Λεμεσού ή της Πάφου, η κ. Μαύρου είπε πως βλέποντας το παράδειγμα του Λουξεμβούργου και άλλων περιοχών και βλέποντας τα μεγέθη της Κύπρου, ίσως το ερώτημα δεν είναι η απόφασης της Λάρνακας, που προσθέτει με πολλούς τρόπους, να στηρίξει την υποψηφιότητα της Λευκωσίας.

”Το ερώτημα” είπε, ”θα έπρεπε να είναι εάν μπορούν όλες οι πόλεις της Κύπρου να στηρίξουν μια πρόταση από πλευράς της Κύπρου”.

Απαντώντας στην ερώτηση, ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας Αλέξης Μιχαηλίδης ανέφερε πως το Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρνακας αποφάσισε ότι προτεραιότητα για τη διεκδίκηση του τίτλου θα πρέπει να έχει η Λευκωσία, διότι είναι η πρωτεύουσα της Κύπρου, είναι η μοναδική μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, κάτι που υποστήριξαν με δηλώσεις τους οι περισσότεροι των Δημάρχων ή εκπροσώπων των δημοτικών Αρχών που παρευρέθηκαν στη διάσκεψη.

Αναφέρθηκε εξάλλου στο μεγάλο κόστος για την υποβολή φακέλου υποψηφιότητας, αλλά και στο τίμημα που θα καταβάλει μια πόλη που δεν θα κερδίσει τελικά τον τίτλο,

Σε ερώτηση αν καλεί και τους υπόλοιπους δήμους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Λάρνακας και να στηρίξει την υποψηφιότητα του Δήμου Λευκωσίας, η κ. Μαύρου είπε ότι θα ήταν ευτυχείς αν αυτό γινόταν, παρόλο που τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει πολύ μια και το Μάιο υποβάλλονται επίσημα οι φάκελοι με τις υποψηφιότητες για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2017. Πρόσθεσε ότι το Μάιο του 2013 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ανακοινώσει επίσημα ποια πόλη θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κ. Μαύρου ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια το κόστος για την προετοιμασία της υποψηφιότητα και οι επενδύσεις που γίνονται κυμαίνονται από 7 μέχρι και 80 εκατομμύρια, αναλόγως των μεγεθών.

Επεσήμανε όμως ότι τα οφέλη από την διεκδίκηση του τίτλου αφορούν στη δημιουργία υποδομών στην ευρύτερη περιοχή, νέες θέσεις εργασίας, ενίσχυση τουριστικού ρεύματος, δημιουργία νέων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Τέλος, η κ. Μαύρου ανέφερε ότι ο Δήμος θα παρουσιάσει το βασικό περιεχόμενο τη φακέλου της υποψηφιότητάς του στις αρχές Μαΐου….