Αρχική ΤΕΠΑΚ Δημοσίευση στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό ‪‎NaturePhysics‬ από το ΤΕΠΑΚ

Δημοσίευση στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό ‪‎NaturePhysics‬ από το ΤΕΠΑΚ

Σημαντική επιστημονική διάκριση για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου πέτυχε ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Δρ. Φραγκίσκος Παπαδόπουλος.

Συγκεκριμένα, το κορυφαίο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature Physics έχει δημοσιεύσει την εργασία του Δρα Παπαδόπουλου, υπό τον τίτλο “Hidden geometric correlations in real multiplex networks”.

Η μελέτη, που έχει γίνει σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες σε ανάλυση δικτύων από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, είναι ήδη αναρτημένη στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού:

http://www.nature.com/…/j…/vaop/ncurrent/full/nphys3812.html

Το Nature Physics δημοσιεύει επιστημονικά άρθρα ορόσημα της υψηλότερης ποιότητας και σημασίας σε όλους τους τομείς της φυσικής, βασικής και εφαρμοσμένης. Το περιοδικό δημοσιεύει επίσης εξαιρετικής σημασίας άρθρα σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων των οποίων το κεντρικό θέμα εμπίπτει στα όρια της φυσικής. Έχει βαθμό απήχησης (Impact Factor) 18.791.

Η επιστημονική εργασία του δρα Παπαδόπουλου δείχνει πως δικτυωμένα συστήματα από πολύ διαφορετικούς τομείς, όπως δίκτυα στον εγκέφαλο, κοινωνικά δίκτυα και το Διαδίκτυο, είναι πολυστρωματικά συστήματα των οποίων τα στρώματα συνδέονται μέσω κρυμμένων γεωμετρικών συσχετισμών.

Όπως δείχνει η μελέτη, αυτοί οι γεωμετρικοί συσχετισμοί αποτελούν ένα πολύ ισχυρό και γενικό εργαλείο για την κατανόηση και την ανάλυση πραγματικών πολυστρωματικών δικτύων, και τη διευκόλυνση σημαντικών εφαρμογών.

Παραδείγματα αυτών των εφαρμογών είναι η πρόβλεψη των συνδέσεων σε ένα άγνωστο δίκτυο, μέσω της παρατήρησης του κρυμμένο γεωμετρικού χώρου ενός άλλου δικτύου του οποίου η τοπολογία είναι γνωστή, καθώς και η αποδοτική πλοήγηση σε πολυστρωματικά δίκτυα, χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες των κόμβων στους κρυμμένους γεωμετρικούς χώρους….