Αρχική Λεμέσιος Εν όψη εκλογών και ΤΕΠΑΚ

Εν όψη εκλογών και ΤΕΠΑΚ

Εν όψη των εκλογών για το πρώτο πρυτανικό συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ αλλά πιθανότατα και εν όψη των βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου Μαίου, στο μάτι των βουλευτών μπήκε το ΤΕΠΑΚ το οποίο καλείται ούτε λίγο ούτε πολύ να παραδώσει όλο το αρχείο του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου για εξέταση.

Συγκεκριμένα έχουν ζητηθεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων της διοικούσας επιτροπής επί προεδρίας του νυν υπουργού Παιδείας Ανδρέα Δημητρίου, όλα τα συμβόλαια που αφορούν την κτηριολογική υποδομή του ιδρύματος και τα πρακτικά της επιτροπής προσφορών είναι μόνο μερικά από τα έγγραφα που καλείται να καταθέσει το ΤΕΠΑΚ .

Εκτός από τα πιο πάνω ζητήθηκαν, ακόμα, όλα τα μνημόνια, συμφωνίες και συνεργασίες που υπέγραψε το Πανεπιστήμιο με δήμους, κοινότητες, ερευνητικά κέντρα κ.ο.κ. Επιπρόσθετα, το ΤΕΠΑΚ θα πρέπει να δώσει λεπτομερή αναφορά για κάθε του κτήριο, πώς αυτό αποκτήθηκε, ποιος διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία, ποιος την υπέγραψε και βάσει ποιας απόφασης της διοικούσας.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία ζήτησε από την πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής, Ελπίδα Κεραυνού, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους καθώς και ο πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου, στο πλαίσιο χθεσινής συνεδρίας με θέμα τη διαχείριση των προϋπολογισμών του ΤΕΠΑΚ για τα έτη 2007, 2008 και 2009. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η κτηριολογική υποδομή του ιδρύματος, με τον κ. Θεμιστοκλέους (ο οποίος ενέγραψε το θέμα) να ζητά επίμονα απαντήσεις για το πώς αποκτήθηκαν τα περίπου 42.000 τετραγωνικά μέτρα τα οποία στεγάζουν σήμερα το Πανεπιστήμιο.

Αρχικά, το λόγο πήρε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος εξήγησε πως, όταν ανέλαβε την προεδρία της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΠΑΚ, το ίδρυμα δεν είχε ούτε μολύβι ούτε χαρτί. Όπως είπε, η πρώτη συνεδρία έγινε σε αίθουσα του δημαρχείου, και τότε, συνέχισε, αποφασίστηκε όπως το ΤΕΠΑΚ γίνει πανεπιστήμιο πόλης και όχι πανεπιστήμιο εκτός πόλης. Τόνισε ότι το εγχείρημα ήταν δύσκολο καθώς δεν υπήρχαν πολλά κατάλληλα κτήρια. Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τον υπουργό, ετοιμάστηκε μελέτη από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την υλικοτεχνική υποδομή και στη συνέχεια, ορίστηκε μια επιτροπή στην οποία συζητούνταν τα σχετικά ζητήματα, αποτελούμενη όχι μόνο από το ΤΕΠΑΚ, αλλά από το Γραφείο Προγραμματισμού, την Πολεοδομία, το Κτηματολόγιο, το Δήμο Λεμεσού και το Υπουργείο Παιδείας. «Από 100τ.μ. σήμερα το ΤΕΠΑΚ έχει 42.000τ.μ.», επισήμανε ο κ. Δημητρίου και υπέδειξε ότι «βάσει της έκθεσης της Γενικής Ελέγκτριας, τίποτα ουσιαστικά το μεμπτό δεν υπάρχει, εκτός από κάποια ενοίκια που είναι πιο ψηλά από τις εκτιμήσεις της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη».

Επισήμανε ότι «το αν απαλλοτριώθηκαν κτήρια, τα οποία είχαν ενοικιαστεί, δεν είναι θέμα του ΤΕΠΑΚ, αλλά των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών», αφού, όπως είπε, για τις απαλλοτριώσεις δεν μπορεί να αποφασίσει ένα Πανεπιστήμιο. Όσον αφορά στην καταγγελία του κ. Θεμιστοκλέους, ότι επί προεδρίας του δεν υπήρχαν στο διαδίκτυο τα πρακτικά των συνεδριάσεων, ο υπουργός εξήγησε ότι «τότε, απλώς δεν υπήρχε η τεχνική υποστήριξη για να αναρτώνται».

Εξάλλου, οι κατηγορίες του βουλευτή προκάλεσαν την αντίδραση της κ. Κεραυνού. Δήλωσε πως δεν αποδέχεται τις καταγγελίες και κάλεσε τον κ. Θεμιστοκλέους να τεκμηριώσει τα όσα ανέφερε για χαλαρώσεις στις προσλήψεις ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, υποστηρίζοντας ότι «το Πανεπιστήμιο έχει λειτουργήσει με απόλυτη διαφάνεια». Όσον αφορά στις καταγγελίες για τα κτήρια και τα συμβόλαια, ζήτησε από τον κ. Θεμιστοκλέους να γίνει πιο συγκεκριμένος έτσι ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματά του.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών Ανδρέας Μαλλούππας παραδέχτηκε ότι μπορεί να είχαν γίνει κάποια λάθη στο παρελθόν αλλά ήταν πολύ λίγα. Σημείωσε πως, αν έγιναν, δεν έγιναν επί σκοπού και ότι ο στόχος ήταν να μπορέσει να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο. Όσον αφορά στο κτήριο με τις κομμένες κολώνες, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας είπε ότι σε ένα μόνο κτήριο εντοπίστηκε πρόβλημα με ένα δοκάρι, το οποίο θα επιδιορθωθεί.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΛΕΓΚΤΡΙΑΣ:Η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, στην ετήσια έκθεση του γραφείου της για το 2009, σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η ενοικίαση και αγορά κτηρίων εξαιρείται από τις διατάξεις του περί του Συντονισμού των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων Προμηθειών, Έργων και Υπηρεσιών Νόμου 2006. Ωστόσο, η πιο πάνω εξαίρεση από τη νομοθεσία δεν νομιμοποιεί τις Υπηρεσίες που προτίθενται να ενοικιάσουν κτήρια να παραβλέπουν τις Αρχές της χρηστής διοίκησης όπως τη διαφάνεια και την ίση μεταχείριση. Για τον σκοπό αυτό, η κάθε Υπηρεσία οφείλει να ζητά την υποβολή προσφορών με όρους και κριτήρια αξιολόγησης ώστε να επιλέξει με βάση τις αρχές της διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης το κτήριο που θα ενοικιάσει. Η μη τήρηση των εν λόγω αρχών οδήγησε το ΤΕΠΑΚ στην ενοικίαση ορισμένων κτηρίων με πολύ υψηλή επιβάρυνση».

Τα 56 κτήρια που στεγάζουν το ΤΕΠΑΚ:Tα 13 ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και έχουν παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο.Το ένα ανήκει στο Δήμο Λεμεσού, με τον οποίο έχει υπογραφεί συμφωνία για άδεια χρήσης 15 ετών.Τα υπόλοιπα 42 ενοικιάζονται.

Σχολιάζει η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη:Δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν οι όροι παραχώρησης των 13 κτηρίων από το κράτος. Η στέγαση του Πανεπιστημίου σε τόσα διαφορετικά κτήρια δημιουργεί προβλήματα συντονισμού και συνεργασίας. Οι διασκορπισμένοι χώροι στέγασης των υπηρεσιών του ιδρύματος είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης έγκαιρου προγραμματισμού.

Ισχυρισμοί Θεμιστοκλέους:1. Υπογράφηκαν παράνομα συμβόλαια για κτήρια.2. Κτήρια τα οποία ενοικιάστηκαν και για τα οποία δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ για ανακαίνιση και κατ’ επέκταση ανέβηκε η αξία τους, στη συνέχεια αγοράστηκαν ή απαλλοτριώθηκαν.3. Το ΤΕΠΑΚ προχώρησε σε συμφωνίες, οι οποίες θα στοιχίσουν εκατομμύρια ευρώ και οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με τους σκοπούς ίδρυσης του Πανεπιστήμιου.4. Υπογράφηκαν συμβόλαια που προβλέπουν παράλογα υψηλά ενοίκια, χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και χωρίς να προηγηθούν ανάλογες μελέτες.5. Κτήρια ενοικιάστηκαν και για 29-39 μήνες έμειναν άδεια. Σε ένα από αυτά, διαπιστώθηκε στην πορεία πως ήταν κομμένες οι κολώνες του.6. Κάποιους υποψήφιους που απέτυχαν να εξασφαλίσουν συγκεκριμένες θέσεις που είχαν προκηρυχθεί, τους προσέλαβε η διοικούσα σε χαμηλότερες θέσεις και μετά από ένα-δυο χρόνια διεκδίκησαν και κατέλαβαν υψηλότερες θέσεις. 7. Επί προεδρίας Ανδρέα Δημητρίου, τα πρακτικά των συνεδριάσεων της διοικούσας δεν αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Ως εκ τούτου κι΄επειδή το ΤΕΠΑΚ είναι πλέον ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρα της πόλης μας κι΄επειδή σε περιόδους εκλογών τα ακούμε όλα, αλλά κι’επειδή στην προεκλογική περίοδο ανακαλύπτονται κι΄όλα τα “σκάνδαλα”  ελπίζω όλα αυτά να μην βλάψουν την ανάπτυξη του πανεπιστημίου της πόλης μας. Η ανακοπή της εδώ και καιρό  εφαρμογής της δεύτερης φάσης επέκτασης του, είναι στόχος πολλών.

Άλλων γιατί το θέλουν στα Βερεγγάρια, άλλων γιατί δεν το θέλουν πουθενά και άλλων γιατί δεν θέλουν να μετακινηθούν. Το ΤΕΠΑΚ έχει μπεί στο μάτι πολλών και γι΄αυτό θα πρέπει να είναι προσεκτικό και να μην βγάζει τα μάτια του μόνο του. Γι΄αυτό τα όσα παράξενα ακούγονται πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Όπως  για παράδειγμα κάποια ταξίδια ακαδημαικών ζευγαριών σε Ιαπωνία και Αυστραλία, αξίας €10000.

ΛΕΜΕΣιος…