Αρχική Λεμέσιος Φυλακισμένες εκκλησιές

Φυλακισμένες εκκλησιές

Στις πλείστες πολιτισμένες και σε αρκετές απολίτιστες χώρες του κόσμου, οι περίβολοι των εκκλησιών, είναι δημόσιες πλατείες. Περίφημες πλατείες μεγαλουπόλεων στο εξωτερικό είναι ουσιαστικά οι περίβολοι των εκκλησιών. Όπως για παράδειγμα η πλατεία Ντουόμο στο Μιλάνο, η πλάτεια Αγίου Στεφάνου στην Βιέννη και η κόκκινη πλατεία στην Μόσχα. Και φυσικά άλλες πολλές.

Για να μην πάμε όμως μακρυά, ας πάμε να δούμε τι γίνεται στην Ελλάδα. Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε ενορία, η εκκλησία είναι και η πλατεία. Με χώρους ξεκούρασης για ηλικιωμένους, χώρους περιπάτου, χώρους παιγνιδιού για τα μικρά παιδιά. Σημειώνουμε για αναφορά, την εκκλησία Αποστόλου Ανδρέα στην Πάτρα, την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στην οδό Αχαρνών στην Αθήνα κι΄επίσης και στην περίπτωση αυτή κι΄ άλλες πολλές.      

Τι συμβαίνει όμως και στην μικρή μας Κύπρο και ιδιαίτερα στην πόλη μας την Λεμεσό; Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όλες οι εκκλησιές είναι κλεισμένες με ψηλούς φράκτες από κάγκελλα οι οποίοι οριοθετούν και τον περίβολο του κάθε ναού. Ουσιαστικά οι εκκλησιές στην πόλη μας θυμίζουν μεσαιωνικά κάστρα και είναι σαν και να είναι οι εκκλησίες στην φυλακή.

Πολύ πρόσφατα η εκκλησιαστική επιτροπή Αγίας Φύλας, απέρριψε την ένταξη στον σχεδιασμό ανάπλασης του πυρήνα της Αγίας Φύλας και στην πλατεία που θα δημιουργηθεί, του περίβολου χώρου της εκκλησίας. Ακόμη πιο πρόσφατα η εκκλησιαστική επιτροπή της Αγίας Τριάδος αποφάσισε και έφτιαξε ακόμη πιο ψηλό σιδερόφρακτο φράκτη για τον περίβολο του ναού, ενάντια και στην επιθυμία των περιοίκων.

Αλήθεια σκεφτήκατε πόσο ωραία θα ήταν μια μεγάλη πλατεία και αποκλεισμός των αυτοκινήτων, στον χώρο εκεί όπου βρίσκεται η Αγία Τριάδα; Μια ακόμη πλατεία θα δινόταν στον κόσμο και θα ομόρφυνε ακόμη περισσότερο την περιοχή του κέντρου της πόλης μας. Το μήνυμα λοιπόν που στέλνουμε είναι “λευτεριά στις εκκλησιές”. Οι εκκλησιές ανήκουν στον λαό και οχι στις εκκλησιαστικές επιτροπές.  

Και για να το κλείσουμε εδώ μιας και πιστεύω καταλάβατε τι θέλω να πω, τα ίδια είχαμε και με το τμήμα αρχαιοτήτων στην περίπτωση της πλατείας που δημιουργείται στο κάστρο της Λεμεσού. Μην αρχίσω να δίνω παραδείγματα με πλατείες και κάστρα στο εξωτερικό. Στην Λεμεσό θα έχουμε μια πλατεία κι΄ένα κάστρο στη φυλακή.         

ΛΕΜΕΣιος…