Αρχική Πρόταση Ζωοπηγή – Η Ιστορία και η αρχή της κουμανταρίας

Ζωοπηγή – Η Ιστορία και η αρχή της κουμανταρίας

Η Ζωοπηγή βρίσκεται στη γεωγραφική περιφέρεια Πιτσιλιάς της επαρχίας Λεμεσού 24 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Λεμεσού. Είναι κτισμένη σε μέσο υψόμετρο 885 μέτρων. Το τραχύ βουνίσιο τοπίο της περιοχής που είναι διαμελισμένο από τους παραποτάμους του ποταμού Γερμασόγειας και του ποταμού Λιμνάτη (Ξυλούρικος), οι στενές και βαθιές κοιλάδες και οι απότομες πλαγιές των γύρω βουνών δίδουν ένα μοναδικό θέαμα.

 

Κατά τον Νέαρχο Κληρίδη η Ζωοπηγή είναι από τα νεώτερα κυπριακά χωριά και δημιουργήθηκε κατά την εποχή της βενετικής κατοχής της Κύπρου. Υπήρχε κατά το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα και βρίσκεται σημειωμένη στον χάρτη του Ορτέλιους του 1573 με την ονομασία Zopy.

Image result for ζωοπηγή

Στη περιοχή του καλλιεργούνται αμπέλια με οινοποιήσιμες ποικιλίες (Ξυνηστέρι και ντόπιο μαύρο και όφθαμλο), ελιές, αμυγδαλιές, λαχανικά και φρουτόδεντρα. 

Από το Ξυνηστέρι και το ντόπιο μαύρο παράγεται από αρχαιοτάτων χρόνων το γλυκό κρασί της Κύπρου (Νάμα) το οποίον αργότερα, την περιοχή των Σταυροφοριών ονομάστηκε Κουμανταρία. Η Ζωοπηγή περιλαμβάνεται στο σχέδιο ενιαίας αγροτικής ανάπτυξης Πιτσιλιάς και έχει ωφεληθεί με την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων και τη βελτίωση των αγροτικών δρόμων.