Αρχική Οικονομολόγος Η Αργεντινή χρεοκόπησε ακολουθώντας τα μέτρα του ΔΝΤ και ανέκαμψε αψηφώντας τα,...

Η Αργεντινή χρεοκόπησε ακολουθώντας τα μέτρα του ΔΝΤ και ανέκαμψε αψηφώντας τα, κάτι όπως και η Ισλανδία

Καθώς «το σάπιο μήλο μπορεί να χαλάσει και τα υπόλοιπα στο βαρέλι», η περίπτωση της Αργεντινής ενοχλεί ακόμα το ΔΝΤ και τις «διεθνείς αγορές».

Γιατί η Αργεντινή απέδειξε, όχι μόνο ότι οι συνταγές του ιδρύματος δεν αποτελούν «μονόδρομο», αλλά ότι «μονόδρομος» για την ανάκαμψη ανθρώπων και αριθμών είναι να μην ακολουθηθούν.

Η Λαγκάρντ αντιλήφθηκε ότι η παραπομπή στην Αργεντινή ήταν κάτι περισσότερο από ατυχής, αφενός γιατί η Αργεντινή χρεοκόπησε ακριβώς επειδή εφάρμοσε τα μέτρα -όπως ισχυρίζεται πλήθος αναλυτών- αφετέρου γιατί μετά τη χρεοκοπία ακολούθησε συνταγές πολύ διαφορετικές από εκείνες που συστήνει το ίδρυμα – και πέτυχε θεαματική ανάπτυξη, που δεν αφορά μόνο στους αριθμούς, αλλά και στους ανθρώπους (μείωση της φτώχειας και της ανεργίας).

Μετά την αποτυχημένη δράση του ανά την υφήλιο, το ΔΝΤ νεκραναστήθηκε και βρήκε «νέο» ρόλο με τον μανδύα της τρόικα στην Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες λησμόνησαν προ καιρού τα καλέσματα που απήυθυναν με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, το 2008, για αναμόρφωση των ιδρυμάτων του Μπρέτον Γουντς (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα).

Τώρα το ΔΝΤ επελαύνει ανενόχλητο στον ευρωπαϊκό Νότο. Και δεν θέλει τίποτε να «αμαυρώσει» το καλοστιλβωμένο του προφίλ.

Γι’ αυτό, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ άρχισαν να πνέουν μένεα όταν άκουσαν την Κριστίνα Κίρχνερ, πρόεδρο της Αργεντινής, να λέει το Μάιο του 2010: «Οι συνταγές που επιβάλλονται στην Ελλάδα είναι ταυτόσημες με αυτές που εφαρμόστηκαν εδώ το 2001» και να τονίζει τις ομοιότητες μεταξύ της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα και της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής κρίσης που συγκλόνισε την Αργεντινή προτού η χώρα κηρύξει στάση πληρωμών.

«Τα άγρια μέτρα λιτότητας θα συναντήσουν αντίσταση. Θα τελειώσουν άσχημα», είχε προειδοποιήσει η Κίρχνερ προσπαθώντας να χαλάσει τη «σούπα» τον διεθνών κερδοσκόπων.

Η Αργεντινή αποτελεί ακόμα «κόκκινο πανί» για το ΔΝΤ και γιατί οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας, που αψήφησε τις δολοφονικές συνταγές του, εξακολουθούν να παραμένουν υψηλοί: το 2011 ήταν ο ένατος χρόνος συνεχούς ανάπτυξης, αν και η χώρα έχει υψηλό πληθωρισμό.

«Είναι ένα τηγάνι στη φωτιά με καυτό λάδι», θα πει για τη χώρα τον περασμένο Ιούλιο στο Press TV του Μπουένος Άιρες ο υπεύθυνος του ΔΝΤ για το Δυτικό Ημισφαίριο Νικολά Ειζαγκίρ (Nicola Eyzaguirre).

Μάλιστα,κάλεσε την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες να… χαλιναγωγήσει την ανάπτυξη (!) και να εφαρμόσει πιο αποτελεσματική δημοσιονομική πολιτική, ώστε η Αργεντινή να επιτύχει πραγματικά αναπτυξιακά στάνταρ…!

Σε απάντηση, η Φερνάντες αύξησε πρόσφατα μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Και μια δήλωση του πρωθυπουργού της Ισλανδίας, του κ.Όλαφουρ Γκρίμσον:

«Η Ισλανδία κατάφερε να υπερβεί με επιτυχία την κρίση, επειδή την αντιμετώπισε με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι χώρες της ευρωζώνης. Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν».

«Κατ` αρχήν διαπιστώσαμε νωρίς πως δεν πρόκειται μόνο για μια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, αλλά για μια βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση. Και αυτό μας οδήγησε σε μεταρρυθμίσεις στα εν λόγω πεδία. Ο δεύτερος λόγος της επιτυχίας είναι ότι δεν τηρήσαμε τις δυτικές συνταγές για την αντιμετώπιση της κρίσης».

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠO ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 

economoΛΟΓΟΣ…

image