Αρχική BusinessNews Η Ευρώπη και η Ευρωζώνη προοδεύουν και η Κύπρος παρά την “επιτυχή”...

Η Ευρώπη και η Ευρωζώνη προοδεύουν και η Κύπρος παρά την “επιτυχή” εφαρμογή του μνημονίου η οικονομία πήγε πίσω

Σε αντίθετη τροχιά από ότι στην υπόλοιπη ΕΕ κινήθηκε το κλίμα στην Κύπρο, στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της γενικής διεύθυνσης οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν, το οικονομικό κλίμα στην ΕΕ παρουσίασε άνοδο σε αντίθεση με την επιδείνωση που σημειώθηκε τον Ιούνιο.

Ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρουσίασε άνοδο 1 μονάδα στη Γερμανία και 0,8 στη Γαλλία ενώ πιο ήπια ενίσχυση του δείκτη σημειώθηκε στην Ολλανδία (0,4).

Στην Ισπανία και στην Ιταλία ο δείκτης παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος.

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο που αντισταθμίστηκε μερικώς από τη μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Στον κλάδο των κατασκευών ο δείκτης εμπιστοσύνης παρέμεινε γενικά αμετάβλητος.

Στην ευρωζώνη ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε κατά 0,5 μονάδες στις 104,0 μονάδες από 103,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Στο σύνολο της ΕΕ ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1,1 μονάδες στις 106,6 μονάδες από 105,5 μονάδες τον Ιούνιο.

Στην Ελλάδα, εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων αυτού του μήνα και της δύσκολης πορείας διαπραγμάτευσης της χώρας για νέα διάσωση, ο δείκτης οικονομικού κλίματος επιδεινώθηκε σημαντικά υποχωρώντας κατά 9,4 μονάδες στις 81,3 μονάδες από 90,7 μονάδες.

Στην Κύπρο ο σχετικός δείκτης οικονομικής συγκυρίας υποχώρησε κατά 3,8 μονάδες στις 100,3 μονάδες από τις 104,1 μονάδες που ήταν τον Ιούνιο….