Αρχική Οικονομολόγος Η κεντρική εργάζεται για το Eurogroup και δεν παραδίδει το τρόπαιο που...

Η κεντρική εργάζεται για το Eurogroup και δεν παραδίδει το τρόπαιο που είναι η Τράπεζα Κύπρου

Όταν οι βουλευτές ψήφιζαν τον νόμο περί εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, έδιναν απίστευτες εξουσίες και δύναμη στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Σαν αποτέλεσμα των εξουσιών αυτών είχαμε πάρα πολλά συμβάντα και αποφάσεις, οι πλείστες εκ των οποίων εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Eurogroup και της τρόικα και βεβαίως όχι της Κύπρου.

Ανάμεσα στις πιο επώδυνες και ζημιογόνες αποφάσεις που πάρθηκαν με βάση τον νόμο αυτό από την κεντρική τράπεζα, ήταν το ξεπούλημα των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και η μεταφορά του ELA από την Λαική στην Τράπεζα Κύπρου.

Η Τράπεζα Κύπρου είναι έκτοτε το τρόπαιο της τροικανής κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, η οποία πεισματικά αρνείται να την απελευθερώσει, αντίθετα την καρατομεί κομμάτι κομμάτι.

Έτσι μετά το ξεπούλημα στην Ελλάδα, τον ELA, η τρόικα δια μέσου της κεντρικής, φορτώνει τώρα στην μεγαλύτερη τράπεζα και το 1,8δις το οποίο το κράτος είχε βάλει στην Λαική για να την σώσει.

Αν καταλάβω καλά, με τα χρήματα αυτά το κράτος είχε καταστεί ο μεγαλύτερος και κύριος μέτοχος της Λαικής κι΄ενώ όλοι οι άλλοι μετόχοι έχασαν τα πάντα, η τρόικα θα καταστήσει τις χαμένες αυτές μετοχές, σαν χρέος της Τράπεζας Κύπρου προς, ποιόν;

Πέραν των όλων άλλων και παρά το ότι στην περίπτωση αυτή μιλάμε για εκατομμύρια και όχι για δις, σας ενημερώνω ότι  το Eurogroup έστειλε και τον λογαριασμό για την έρευνα για το ξέπλυμα, κι΄αυτόν στην Τράπεζα Κύπρου.

Κι΄αυτό μετά που ο κύριος Ντάισελμπλουμ και η παρέα του, εκεί στο  Άμστερνταμ και στις Βρυξέλλες, διαπίστωσαν ότι δεν είχαν τάχατες διαθέσιμο κονδύλι για να πληρωθεί η Ιταλική Delloitte.

Και κάτι τελευταίο, αν ο διοικητής της κεντρικής δεν θεωρεί ότι υπάρχει ικανός Κύπριος για CEO στην Τράπεζα Κύπρου, γιατί τότε να μην φέρουμε και ξένο διοικητή της κεντρικής; Ε, τι λέτε;

economoΛΟΓΟΣ…