Αρχική Οικονομολόγος Όταν κάποιοι πανηγυρίζουν για τάχατες δώρα της ΕΚΤ, τους λέω να διαβάσουν...

Όταν κάποιοι πανηγυρίζουν για τάχατες δώρα της ΕΚΤ, τους λέω να διαβάσουν το πιο κάτω κείμενο

Είδα πανηγύρια για τάχατες άμεση βοήθεια της ΕΚΤ προς την Κύπρο. Έγινε αναφορά σε τάχατες επτά μέτρα στήριξης με κυριότερο την αποδοχή των κουρεμένων κρατικών ομολόγων.

Ανέκδοτα βεβαίως όλα αυτά, γιατί η ΕΚΤ, ιδιαίτερα ο Ασμούνσεν και η γλάστρα του ο Ντράγκι, αυτό που κάνουν δεν είναι η προσφορά βοήθειας στην Κύπρο, αλλά η κάλυψη των νώτων τους.

economoΛΟΓΟΣ

 

Διαβάστε το πιο κάτω αναλυτικό κι΄εξαιρετικό ρεπορτάζ της Σημερινής για το θέμα.

Με την απόφαση της ΕΚΤ για ρευστότητα στις τράπεζες με κρατικά ομόλογαΕξασφάλισαν τα νώτα τους οι Ευρωπαίοι, κουρεύοντας τα κυπριακά κρατικά ομόλογα προκαταβολικά και μεταφέροντας τον ELA στους ώμους της Κυβέρνησης

Ερμηνεία, η οποία μάλλον δεν έχει μεγάλη σχέση με τους σκοπούς για τους οποίους ελήφθη, έχει δοθεί με αρθρογραφία στον εγχώριο Τύπο στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) της περασμένης εβδομάδας ότι θα δέχεται ως ενέχυρο, για την παροχή ρευστότητας, τα ομόλογα που έχει εκδώσει ή εγγυηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, τα οποία θα υπόκεινται σε ειδικά ποσοστά μείωσης (haircuts).

Με την απόφαση, στην πραγματικότητα, κουρεύονται εκ των προτέρων τα κυπριακά κρατικά ομόλογα χωρίς ποτέ (ακόμα) να έχει αποφασισθεί από την ΕΕ κούρεμα του κυπριακού δημόσιου χρέους. Η ενέργεια αυτή εγείρει αρκετά ερωτήματα και οδηγεί σε σενάρια τα οποία θα πρέπει να προβληματίσουν την Κυβέρνηση, κυρίως για τους λόγους για τους οποίους αποφασίσθηκε εκ των προτέρων κούρεμα των κρατικών ομολόγων.

Στους ώμους της Κυβέρνησης ο ELAΘα πρέπει, επίσης, να διερευνηθεί και η σχέση που αποκτά πλέον η Κυβέρνηση με τον Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας στις τράπεζες και κυρίως στην Τράπεζα Κύπρου, η οποία είναι «φορτωμένη» με 11,5 δισεκατομμύρια δανείου από αυτόν.

Με την απόφασή της η ΕΚΤ στην πραγματικότητα μεταφέρει στους ώμους της Κυβέρνησης τον ELA, αφού στην περίπτωση που μια τράπεζα δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι του μηχανισμού αυτού, την υποχρέωση αναλαμβάνει το κράτος, για τον απλούστατο λόγο ότι οι εξασφαλίσεις της τράπεζας είναι τα κρατικά ομόλογα. Κατά συνέπειαν, εκείνος που θα αποπληρώσει την ΕΚΤ -τον ELA- είναι ο ιδιοκτήτης της εξασφάλισης, δηλαδή το κυπριακό κράτος.

Aυτοί, όμως, θα πληρωθούνΜε την ενέργειά της αυτή η ΕΚΤ έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει τα νώτα της:

1. Θα πληρωθεί ό,τι κι αν συμβεί, αφού οφειλέτης της είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και όχι μια οποιαδήποτε κυπριακή τράπεζα, η οποία θεωρείται υψηλού ρίσκου, και

2. Έχει ήδη κουρέψει προς όφελός της τα κυπριακά ομόλογα.

Ως παράδειγμα, μπορεί να λεχθεί ότι μια κυπριακή τράπεζα μπορεί από μεθαύριο να δώσει 100 κρατικά ομόλογα, εξασφαλίζοντας ρευστότητα μειωμένη κατά 14,5% για τα ομόλογα που λήγουν τον επόμενο χρόνο -σύμφωνα με τις πρόνοιες της απόφασης- και στη συνέχεια το κούρεμα θα ανεβαίνει φθάνοντας μέχρι και το 57%.

Τα ποσοστά του κουρέματοςΣυγκεκριμένα και με βάση την απόφαση της ΕΚΤ, μια τράπεζα που διαθέτει κυπριακό ομόλογο που λήγει τον επόμενο χρόνο, θα μπορεί να το δώσει ως εξασφάλιση με απομείωση (haircut) 14,5%. Η απομείωση ανεβαίνει αναλόγως της λήξης του ομολόγου και στην περίπτωση των ομολόγων που έχουν λήξη πέραν των 10 ετών, φθάνει μέχρι το 57%.

Για ομόλογα με κρατική εγγύηση το haircut ξεκινά από το 23% και φθάνει μέχρι το 68%.

Για γραμμάτια που εκδίδει το κράτος (zero coupon) η απομείωση ξεκινά από 14,5% και φθάνει μέχρι το 71%.

Με την απόφαση αυτή, το ύψος του haircut περιορίζει σημαντικά το ρευστοτικό όφελος που θα μπορούν να αποκομίσουν οι τράπεζες με την κατάθεση κυπριακών ομολόγων ως εξασφάλιση για συμμετοχή σε πράξεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Φυσικά δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι προσωρινά οι τράπεζές μας αποκτούν ανάσες ρευστότητας, σε μια δύσκολη περίοδο. Όμως, γεγονός παραμένει ότι έχει προαποφασισθεί κούρεμα του κυπριακού δημόσιου χρέους προς όφελος πάντοτε της Ε.Ε. Εκτιμάται ότι ο όρος για το εκ των προτέρων κούρεμα ενδεχομένως να συνδέεται με τις αμφιβολίες που υπάρχουν για τον βαθμό δέσμευσης των κυπριακών Αρχών με το πρόγραμμα που ψήφισε οριακά την Τρίτη το Κοινοβούλιο.

Τα τεχνικά…Η άρση του περιορισμού στην αποδοχή κυπριακών ομολόγων από πλευράς ΕΚΤ για εξασφάλιση ρευστότητας θα διατηρηθεί μέχρι νεωτέρας και θα ισχύσει για όλα τα υφιστάμενα και τα νέα ομόλογα, ενώ θα εφαρμοσθεί από μεθαύριο Πέμπτη 9 Μαΐου με σχετική νομοθετική πράξη, στην οποία θα εξειδικεύονται και τα ποσοστά μείωσης.

Στην απόφασή του το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναφέρει ότι έλαβε υπ’ όψιν το μνημόνιο που συνήψε η Κύπρος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο εγκρίθηκε από τα κράτη-μέλη και αντανακλά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Θα μας δώσουν την πρώτη δόσηΧθες μεταδόθηκε ότι, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κύπρος θα πάρει σύντομα, αυτόν τον μήνα, την πρώτη δόση του δανείου των 10 δις, ύψους 3 περίπου δις.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση στην οποία έχει πρόσβαση το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο και μετέδωσε την είδηση, θεωρείται ότι η Κύπρος έχει εκπληρώσει όλους τους απαιτούμενους όρους για να λάβει την πρώτη δόση του πακέτου διάσωσης.

Η απόφαση για την καταβολή της πρώτης δόσης αναμένεται να ληφθεί αύριο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Στην έκθεση της Επιτροπής, η οποία φέρει ημερομηνία 30 Απριλίου, επισημαίνεται ότι η συμμόρφωση της Κύπρου με τους όρους του σχεδίου διάσωσής της «είναι θετική». Σε αυτήν αποτιμάται ότι η Κύπρος έχει συμμορφωθεί και έχει προβεί σε περισσότερες από δώδεκα προαπαιτούμενες ενέργειες, που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας.

«Υπάρχει συμμόρφωση τόσο στην ουσία όσο και στη διαδικασία με όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες», αναφέρεται στην έκθεση.

Έγγραφο, εξάλλου, του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο δόθηκε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της γερμανικής Βουλής, αναφέρει ότι σύντομα η Κύπρος θα λάβει την πρώτη δόση βοήθειας από την Τρόικα, ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η Κυβέρνηση της χώρας στηρίζει την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

*Τέλος, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κύπρος έχει συμφωνήσει με τη Ρωσία παράταση για δύο χρόνια της αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δις, που πήρε από τη χώρα αυτή πριν από ενάμιση περίπου χρόνο…