Αρχική ΤΕΠΑΚ Η Φοιτητική Ένωση του ΤΕΠΑΚ ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για τον...

Η Φοιτητική Ένωση του ΤΕΠΑΚ ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για τον Ακάμα

Ως Φοιτητική Ένωση του ΤΕΠΑΚ, δεν μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι για το θέμα του Ακάμα. Θέλουμε κι εμείς με τη σειρά μας να ταχθούμε ενάντια στην υποτιθέμενη «ήπια ανάπτυξη» που προωθεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη και συγκεκριμένα ο Υπουργός Γεωργίας, κ. Νίκος Κουγιάλης για τους παρακάτω λόγους:

Αρχικά η χερσόνησος του Ακάμα, είναι η μόνη παρθένα περιοχή από οποιοδήποτε είδος ανάπτυξης, που έχει απομείνει στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Επίσης η περιοχή είναι προστατευόμενη μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Οδηγίας NATURA 2000 και είναι περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Γι’ αυτό πρέπει να προστατευθεί η μοναδικότητα της περιοχής.

Ακόμη έχει αναγνωρισθεί ως μία από τις 22 περιοχές υψηλού ενδημισμού στην Ευρώπη. Από τα 128 είδη ενδημικών φυτών της Κύπρου, τα 39 υπάρχουν στην περιοχή του Ακάμα. Επιπλέον είναι μία από τις τρεις μόνο ευρωπαϊκές περιοχές που διαθέτουν δύο ή περισσότερα περιορισμένα είδη πτηνών. Επιπρόσθετα η χερσόνησος του Ακάμα, είναι από τις λίγες περιοχές στην Μεσόγειο, όπου υπάρχουν φωλιές θαλάσσιων χελώνων, όπως οι χελώνες καρέτα-καρέτα, αλλά και οι πράσινες χελώνες, οι οποίες είναι είδος προς κίνδυνο.

Για τους πιο πάνω λόγους, καλούμε την κυβέρνηση και τον Υπουργό Γεωργίας, κ. Νίκο Κουγιάλη, όπως σταματήσουν τα οποιαδήποτε σχέδια «ήπιας ανάπτυξης» του Ακάμα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την αειφόρο ανάπτυξη.

Επιπρόσθετα, καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί τον κυπριακό λαό, αφού με αυτή τους την ενεργεια, καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας της Κύπρου, για την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου.

Τέλος, καλούμε την κυβέρνηση να μην αναιρέσει ακόμη ένα «δεσμεύομαι» της και να την υπενθυμίσουμε πως πρόσφατα υπέγραψε την διεθνή διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές στο Παρίσι, η οποία περιέχει τη σημασία να διασφαλιστεί η ακεραιότητα όλων των οικοσυστημάτων, περιέχει την προστασία της βιοποικιλότητας, αλλά και τη σημασία που έχει η «κλιματική δικαιοσύνη» για να αντιμετωπισθούν οι κλιματικές αλλαγές….