Αρχική Τελευταία Νέα Κάντε ησυχία η παράσταση αρχίζει, συνέντευξη του Βάσου Αργυρίδη για το Παττίχειο...

Κάντε ησυχία η παράσταση αρχίζει, συνέντευξη του Βάσου Αργυρίδη για το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο

Ανοίγει αυλαία εντός των επόμενων ημερών, και μετά από πέντε χρόνια έργων αναβάθμισης του, το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, το οποίο έρχεται να μπολιάσει ακόμη περισσότερο την ήδη αναβαθμισμένη πολιτιστική δραστηριότητα στην πόλη και να θέσει νέες και φρέσκιες ιδέες επί σκηνής.

“Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε” δηλώνει σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο διευθυντής του θεάτρου, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Βάσος Αργυρίδης, που αναλαμβάνοντας επίσημα τα καθήκοντα του από την 1η Αυγούστου, καλείται να ανταποκριθεί, μαζί με τους συνεργάτες και το Διοικητικό Συμβούλιο, στις προκλήσεις αλλά και στις προσδοκίες της Λεμεσού, από την επαναλειτουργία του δημοτικού θεάτρου.

Οι σχεδιασμοί συνεχίζονται για περαιτέρω εκσυγχρονισμό του θεάτρου, αναφέρει, μέσα από στάδια και προτεραιότητες που έχουν ιεραρχηθεί και που αφορούν στη λειτουργία και εξυπηρέτηση των παραστάσεων και ταυτόχρονα στη στελέχωση με μόνιμους συνεργάτες, “μέχρι να ξεκινήσει το θέατρο να λειτουργεί και να μας δείξει από μόνο του τις δικές του ανάγκες ή ελλείψεις που θα προκύψουν στη συνέχεια, γιατί είναι ένας ζωντανός οργανισμός”.

” Έχουν γίνει πάρα πολλές εργασίες εντός του θεάτρου και σε ό,τι αφορά την προετοιμασία συμπλήρωσης κάποιων τεχνικών εξοπλισμών, που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητοι να διαθέτει το θέατρο”, ανέφερε ο κ.Αργυρίδης, υποδεικνύοντας πως “ο τεχνικός εξοπλισμός είναι μια ιστορία που δεν τελειώνει ποτέ”.

Στόχος, συνεχίζει, είναι “να καταφέρουμε να ισορροπήσουμε μεταξύ της άρτιας λειτουργίας και λειτουργικότητας, της ποιότητας των παραστάσεων αλλά και της εξοικονόμησης πόρων, γιατί εμείς θέλουμε το κάθε έσοδο να επιστρέφει στην παραγωγή, στο καλλιτεχνικό προϊόν του θεάτρου”.

Ο τρόπος λειτουργίας του θεάτρου, σύμφωνα με τον Βάσο Αργυρίδη, θα κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες, δηλαδή την παρουσίαση παραστάσεων από το εξωτερικό “που θεωρούμε ότι πρέπει να δει το κοινό”, την ενοικίαση του χώρου σε επαγγελματίες ιδιώτες παραγωγούς εκδηλώσεων ή πολιτιστικούς οργανισμούς και θεατρικά σχήματα και τέλος, στην “από το μηδέν” εκπόνηση δικών του παραγωγών.

Ειδικά για το τελευταίο, όπως σημειώνει ο Διευθυντής του θεάτρου, “έχουμε στο μυαλό μας κάποιες παραγωγές και καινοτόμες ιδέες που αφορούν τον τρόπο παρουσίασης τους επί σκηνής, δηλαδή θα πειραματιστούμε ακόμα και με παραγωγή που η ώρα έναρξης τους δεν θα είναι η συμβατική, αλλά και με κάποιες άλλες ιδέες που θα έχουν διαδραστικό χαρακτήρα, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να συμμετέχει στην παράσταση”.

Η σκηνή εγκαινιάζεται, στο πλήρως ανακαινισμένο θέατρο των 730 θέσεων, αυτή την εβδομάδα, με πρωινές μαθητικές παραστάσεις του ΘΟΚ και το έργο της παιδικής του σκηνής “Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου”, ενώ η πρώτη βραδινή παράσταση θα δοθεί στις 12 Νοεμβρίου με το μουσικό αφιέρωμα “Μαρινέλλα …. 60 χρόνια τραγούδια”, από τη Χορωδία των Ονείρων και την Έλενα Σολέα.

Ακολουθεί, στις 16 και 18 Νοεμβρίου, παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γεωργιανής Κουλτούρας στην Κύπρο, με τα Γεωργιανά Εθνικά Μπαλέτα “Sukhishvili” και το Γεωργιανό πολυφωνικό σχήμα “Gregorian Voices”, ενώ στις 19 και 20 Νοεμβρίου θα δοθούν συναυλίες του Μάριου Φραγκούλη και του Γιώργου Περρή.

Τις επόμενες των ημερών το θέατρο κλείνει για τις προετοιμασίες των εγκαινίων , που θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις 25 Νοεμβρίου, ενώ για τη ξεχωριστή αυτή βραδιά, θα παρουσιαστεί η πρώτη παραγωγή του θεάτρου με τίτλο “Μαζί επί σκηνής”, που όπως δήλωσε ο κ.Αργυρίδης, “θα είναι ένα πολυθέαμα, ένα ανθολόγιο από τις επίλεκτες καλλιτεχνικές δυνάμεις, μονάδες ή σχήματα, της Λεμεσού και μια παράσταση την οποίαν φιλοδοξούμε να καταστήσουμε θεσμό και σημείο αναφοράς προς το κοινό, για το τί γίνεται σε αυτήν την πόλη”.

Οι εκδηλώσεις για τα εγκαίνια του θεάτρου θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν στις 28 και 29 Νοεμβρίου με μια συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, αφιερωμένη στην “ιερή τετράδα” – Τσιτσάνη, Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Ξαρχάκο και με ερμηνευτές την Ελεωνόρα Ζουγανέλη και τον Μιλτιάδη Πασχαλίδη.

Αξιοσημείωτο για τη συγκεκριμένη συναυλία, είναι πως ο Σταύρος Ξαρχάκος δεν θα χρησιμοποιήσει την ορχήστρα του, αλλά επίλεκτους Κύπριους μουσικούς, μια πρόταση το θέατρο έθεσε και έγινε αποδεκτή από τον μεγάλο έλληνα μουσικοσυνθέτη, ο οποίος για μια εβδομάδα προηγουμένως θα πραγματοποιεί πρόβες στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο.

” Με αυτές τις εκδηλώσεις των εγκαινίων δίνουμε τη βάση ότι αξιοποιούμε στον μέγιστο βαθμό και προβάλλουμε τις εγχώριες καλλιτεχνικές δυνάμεις, ένα στοιχείο το οποίο το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο θα κρατήσει στο βαθμό που του επιτρέπει ι ο προγραμματισμός, τα οικονομικά και κυρίως η συγκρότηση ποιοτικών παραστάσεων”, είπε ο Βάσος Αργυδίδης.

Ερωτηθείς για τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει ο ίδιος και η ομάδα του, ανέφερε πως βασικός αντίπαλος ήταν ο χρόνος, γιατί είχε καθοριστεί η συγκεκριμένη ημερομηνία των εγκαινίων “που μας καθοδηγούσε και μας πίεζε, διαφορετικά θα ήμασταν και εμείς αιχμάλωτοι της νοοτροπίας του σιγά σιγά και όλα θα γίνουν”.

Τέλος, ο διευθυντής του θεάτρου αναφέρθηκε στη συνεργασία του με το Διοικητικό Συμβούλιο του Παττιχείου Δημοτικού Θεάτρου, την οποίαν θεωρεί άριστη και κρίνει πως τα μέλη του σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, ότι δηλαδή ” αυτή η δουλειά δεν σηκώνει χρονοβόρες διαδικασίες”.

“Είναι στιγμές που πρέπει να παίρνεις αποφάσεις, έγκαιρα και άμεσα, με γρήγορη ενημέρωση ο ένας με τον άλλο, για να έχουμε την πολυτέλεια να σχεδιάζουμε σε βάθος χρόνου το πρόγραμμα και τις παραγωγές του θεάτρου”, συμπληρώνει και αφού δέχεται να φωτογραφηθεί για τις ανάγκες της συνέντευξης, τρέχει να προλάβει τις υποχρεώσεις που ο νέος του ρόλος του έχει αναθέσει.

Η παράσταση στο Παττίχειο είναι, σχεδόν, έτοιμη να αρχίσει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ-Σταύρος Κονιώτης…