Αρχική Από το Παρελθόν Καμινάρια: Αναδρομή στην ιστορία του χωριού

Καμινάρια: Αναδρομή στην ιστορία του χωριού

Το χωριό Kαμινάρια είναι κτισμένο σε υψόμετρο 780 μ. και περιτριγυρίζεται από βουνοκορφές, που φθάνουν μέχρι τα 1025 μ. Διοικητικά ανήκει στην επαρχία Λεμεσού, εκκλησιαστικά στην Μητρόπολη Μόρφου,  και είναι ανεπτυγμένο στις πλαγιές μικρής κοιλάδας, που διασχίζεται από παραπόταμο του Διαρίζου, ενός από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Κύπρου.

Το όνομά του οφείλεται στα πολλά καμίνια που υπήρχαν παλαιότερα στην περιοχή, στα οποία ζεσταίνονταν κομμάτια από ξύλο πεύκου για να αφαιρεθεί η ρητίνη, που χρησιμοποιείτο για την επικάλυψη των πήλινων αγγείων, ώστε να αποκτήσουν στεγανότητα. Αρκετά από αυτά σώζονταν μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, η καλλιέργεια όμως της γης, στην οποία βρίσκονταν, με αμπελώνες συνέτεινε στην εξαφάνισή τους.

H παλαιότερη μαρτυρία για το χωριό προέρχεται από έγγραφο που ανάγεται στις πρώτες δεκαετίες του 16ου αιώνα και το οποίο περιλαμβάνει τα ονόματα χωριών της Κύπρου της περιόδου της Φραγκοκρατίας (1191-1489).

Image result for καμιναρια

Στην περιοχή του χωριού υπάρχουν τέσσερις εκκλησίες, οι οποίες είναι αφιερωμένες στον Άγιο Γεώργιο, στον Άγιο Eρμόλαο, στην Παναγία και στον Άγιο Βασίλειο. 

 

Πληροφορίες από TheVillageExpress