Αρχική Από το Παρελθόν “Με τα μυαλά στα κάγκελα…”, ακούστε επιχείρημα, τι θα γίνει με τις...

“Με τα μυαλά στα κάγκελα…”, ακούστε επιχείρημα, τι θα γίνει με τις εισπράξεις της Γιορτής του Κρασιού και η αντίσταση του Τμήματος Αρχαιοτ

image

Την περασμένη Παρασκευή συνοδέψαμε δυο τουριστικούς πράκτορες από Βέλγιο και Γερμανία στην περιοχή του κέντρου της Λεμεσού. Κάναμε μια γρήγορη ξενάγηση. Γενικά τους άρεσε η αλλαγή που είδαν αφου είχαν ξαναεπισκεφθεί την πόλη μας πριν από αρκετά χρόνια.

Θετική εντύπωση τους έκανε το έργο της Μαρίνας αλλά και η δημιουργία κάποιων πεζοδρόμων και “πλατείων” κάτι που είχαν εντοπίσει ότι δεν υπήρχε πριν, ενώ μας είπαν ότι αυτό το δίκτυο πεζοδρόμων θα πρέπει να ενοποιηθεί για να ενώσει Σαριπόλου-Κάστρο-Μαρίνα.

Βεβαίως αυτό το γνωρίζαμε κι΄εμείς όπως επίσης γνωρίζουμε και τα τρία πράματα που είδαν και τους έκαναν αρνητική εντύπωση όπως μας είπαν. Και είναι η παράνομη στάθμευση, πως να την δικαιολογούσαμε, είδαν κάποιον να καπνίζει σε εστιατόριο και το καντζέλωμα του κάστρου.

Με την ευκαιρία αναδημοσιεύουμε το πιο κάτω…

Του Τίτου ΚολώταΠρωτοδημοσιεύτηκε στην στήλη “Τοις φρονιμοις ολίγα” στη Φωνή της Λεμεσού των Νοέμβριο του 2011

Και είναι και σήμερα τόσο επίκαιρο….

“Θα μπορούσε άνετα να πει κάποιος πως σ αυτή την πόλη ανάμεσα στις πολλές «μανίες» από τις οποίες κατατρυχόμαστε είναι και αυτή της… καγκελομανίας.

Καγκελόφραχτος ο Δημόσιος Κήπος, καγκελόφραχτο το Κάστρο και άλλοι δημόσιοι χώροι.

Με την ανάπλαση της περιοχής του Κάστρου θάπρεπε να πέσουν και τα κάγκελα του και να ενοποιηθεί η αυλή του, ως συνέχεια της ως ένα ωραίο πάρκο.

Το μοναδικό μεγάλο δημόσιο πάρκο της πόλης ο Δημοτικός Κήπος που καγκελοφράχτηκε τη δεκαετία του ’30 εξακολουθεί ακόμα να είναι περίκλειστο και κλειδαμπαρωμένο τα βράδια ως ένα μοναδικό ίσως στον κόσμο καγκελόφραχτο πάρκο. Ενώ θα μπορούσε να ηλεκτροφωτισθεί κατάλληλα να γίνουν καφενεδάκια και άλλοι χώροι αναψυχής και να αποτελούν πόλο έλξης μέρα και νύχτα.

Αντ’ αυτού το μοναδικό εκεί εστιατόριο παραμένει κλειστό και καγκελόφραχτο χρόνια τώρα. «Ακλόνητο επιχείρημα» σε σχετική πρόταση που έκανε ο γράφων μόλις εκλέγηκε Δημοτικός Σύμβουλος το 1996, για να μην φύγουν τα κάγκελα ήταν: «Ναι αλλά τι θα γίνει με τη Γιορτή του Κρασιού και τις εισπράξεις της εισόδου»;

Το ίδιο και για το Κάστρο. Η σθεναρή αρνητική αντίδραση του Τμήματος Αρχαιοτήτων ήταν: «θα γίνονται βανδαλισμοί στους τοίχους του Κάστρου». Κι όμως η βόρεια πλευρά που ο τοίχος βρίσκεται εκτός περίφραξης και ακουμπά στα εστιατόρια και κέντρα της περιοχής, τέτοιο πρόβλημα δεν είχε ποτέ.

Όλα αυτά γράφονται με αφορμή πληροφορίες ότι στην υπό ανακατασκευή Δημοτική Βιβλιοθήκη, γίνονται σκέψεις να υψωθεί πέτρινη περίφραξη και κάγκελα, «για λόγους ασφάλειας και προστασίας από βανδαλισμούς».

Ένα κίνημα μέσα από το διαδίκτυο, σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκίνησε πρόσφατα κατά των καγκελωμάτων και των καγκελωτών μυαλών!

Δηλώνουμε υποστηρικτές και αλληλέγγυοι στον αγώνα τους και καλούμε όλους τους λεμεσιανούς που γνοιάζονται για την πόλη να πράξουν το ίδιο. 

Πληροφορούμαι ότι ετοιμάζουν μάλιστα και μια εκδήλωση στους δρόμους . Ας συμμετάσχουμε λοιπόν όλοι όταν αυτή πραγματοποιηθεί τραγουδώντας το τραγούδι του Τζίμη Πανούση:
«Κάγκελα, κάγκελα, κάγκελα παντού
και τα μυαλά στα κάγκελα
του αόρατου εχθρού»…