Αρχική Λεμέσιος Οι βόρειοι, οι νότιοι, κι΄οι αρχαίοι

Οι βόρειοι, οι νότιοι, κι΄οι αρχαίοι

Η περιοχή του κάστρου ήταν η αγαπημένη μου. Από μικρός μιας και αναγιώθηκα στο κέντρο της πόλης, άκουγα τις υποσχέσεις και οραματιζόμουν μια περιοχή χωρίς αυτοκίνητα, με καφετέριες, εστιατόρια, μια πραγματική πλατεία και κόσμο που να τα χαίρεται όλα αυτά. Τότε ήμουν μικρός και τώρα γέρος, ας είναι όμως. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αυτό δεν συνηθίζουμε να λέμε; 

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΕΝ ΠΕΝΘΕΙΩς εκ τούτου και βλέποντας πλέον τον χώρο να διαμορφώνεται σιγά σιγά, σε κάτι από αυτό που φανταζόμουν ότι θα έπρεπε να γίνει, δεν θα συγχωρέσω ποτέ το τμήμα αρχαιοτήτων, το οποίο έστησε πόδι και δεν επέτρεψε να συμπεριληφθεί η παραμελημένη αυλή του κάστρου, στην υπο διαμόρφωση πλατεία.

Προχθές όταν πέρασα από την περιοχή, θύμωσα και πάλι με το τμήμα αρχαιοτήτων, όταν είδα τις σημαίες στο κάστρο να είναι ψηλά και όχι μεσίστιες όπως σε όλη την Κύπρο. Κι΄ενώ όλη η Κύπρος πενθεί, το τμήμα αρχαιοτήτων δεν. 

Ακόμη και η Ρωσική τράπεζα, έχει τις σημαίες της, μεσίστια.

Η ΒΟΡΕΙΑ ΠΛΕΥΡΑΕκεί είναι που υπάρχουν και οι περισσότερες αντιπαραθέσεις. Οι καφεστιάτορες της πλευράς αυτής δεν αποδέχονται αυτά ζητά ο δήμος. [singlepic id=1070 w=320 h=240 float=left]Πρόσφατα δεν επέτρεψαν στο συνεργείο του δήμου να φυτέψει κάποια δέντρα ενώ τοποθετούν δίπλα από την πέργολα, παράτυπα, τέντες για να τοποθετήσουν περισσότερα τραπεζάκια.

Και δυστυχώς αυτοί, έχουν την συμπαράσταση και κάποιων δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι στον βωμό κάποιων ψήφων, λαικίζουν και υποστηρίζουν τις παρατυπίες αυτές. Τις παρατυπίες που δημιουργούν μια άσχημη εικόνα στην περιοχή.

Μακάρι ο δήμος να σταθεί στο τέλος στο ύψος του, οι καφεστιάτορες να λογικευτούν και να βρεθεί μια λύση που θα είναι η πιο σωστή.

Η ΝΟΤΙΑ ΠΛΕΥΡΑΕδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αν και παρά την σχεδόν ολοκλήρωση των έργων κι΄εδώ κάποια από τα καφεστιατόρια τοποθετούν τέντα πέραν της πέργολας και φυσικά και περισσότερα τραπεζάκια, θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτά τα καφεστιατόρια, στο τέλος θα συμμορφωθούν. Αυτό μας έχει λεχθεί.[singlepic id=1068 w=320 h=240 float=right]

Εκεί όμως που ένιωσα μέσα μου διχασμένος, είναι στην περίπτωση της ψαροταβάρνας, της πρώτης στην σειρά. Ο ταβερνάρης, τοποθέτησε από μόνος του, φωτιστικά κάτω από την πέργολα. Πέραν και διαφορετικά από αυτά που θα βάλει ο δήμος. Κι’ εγω, σαν άνθρωπος της τάξης, βλέποντας τα, στην αρχή τσαντίστηκα.

Κι΄όμως ο ταβερνάρης αυτός, είναι ο μόνος που έδωσε κάτι διαφορετικό στο μαγαζί του και την περιοχή. Ο μόνος που έχει συμμορφωθεί με τραπεζάκια μόνο κάτω από την πέργολα, ο μόνος που έχει τοποθετήσει επιπλέον πράσινο και λουλούδια και γενικά ο μόνος που έχει δώσει ένα Κυπριακό χρώμα στο όλο τοπίο. Μπράβο του λοιπόν.

ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΤΕΥΘΕΙ[singlepic id=1066 w=320 h=240 float=left]Όταν δημιουργείς πλατείες και πεζόδρομους, φυσιολογικά φυτεύεις και κάποια δέντρα. Ε, στην όλη περιοχή ούτε κι΄ένα δέντρο δεν έχει, τουλάχιστον μέχρι τώρα ακόμη φυτευθεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δρόμος που οδηγεί στο τζαμί. Εκεί η πλακόστρωση έχει ολοκληρωθεί, ο δρόμος έχει σχεδόν παραδοθεί, αλλά δέντρο, δεν έχει φυτευθεί.

ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Η ΚΕΟΤο παλιό εργοστάσιο της ΚΕΟ, είναι το κτίριο το οποίο θα δεσπόζει της νεας πλατείας. Ένα μεγαλοπρεπές κτίριο με μεγάλη όπως πληροφορούμε αυλή. Κι΄όπως πάλι πληροφορούμε, ο Μακαριώτατος δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει με το κτίριο αυτό και γι΄αυτό έχει απορρίψει πολλές προτάσεις, για αγορά ενοικίαση, συνδιαχείριση κλπ.

Είναι καλό λοιπόν, καλό για την περιοχή και την πλατεία, ο Μακαριώτατος να αποφασίσει χθες, αλλοιώς είναι καλό ο δήμος να αρχίσει να μοιράζει πρόστιμα, σε όσους αφήνουν τα παλιά και δαιτηρητέα κτίρια, στο έλεος της καθυστέρησης και αναβλητικότητας των τάχατες ιδιοκτητών τους.

Ο ΛΕΜΕΣΙΟΣ…