Αρχική Λεμέσιος Σε μονόδρομο και οδηγούμε ανάποδα

Σε μονόδρομο και οδηγούμε ανάποδα

Έχει αρκετό καιρό, που ήθελα να σχολιάσω το θέμα του Άγγελου στο Μοναγρούλι, κατ΄ακρίβειαν πίσω από τον Άη Γιώρκη Αλαμάνου θα κτιστεί. Διάβασα τις δηλώσεις του προέδρου του συνδέσμου αρχιτεκτόνων, διάβασα κείμενα για αντίθεση του υπουργού εσωτερικών και διάβασα και διάφορα σχόλια σε διάφορα φόρουμ.

Επέστρεψα μετά από πολλές μέρες περιοδείας στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ευρώπη. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ είκοσι περίπου πόλεις. Βρισκόμενος στο εξωτερικό ανάμεσα στα πολλά άλλα για τα οποία θα σας γράψω και τις επόμενες μέρες θυμήθηκα και το θέμα του Άγγελου.

Και γυρίζοντας πίσω, μέσα σ΄αυτή την μίζερη κατάσταση που σήμερα δυστυχώς βιώνουμε στην Κύπρο, οικονομικά και πολιτικά, είπα ότι θα γράψω πολλά. Και αρχίζω ακριβώς από ένα θέμα, το οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται σήμερα, στην κορυφή της προσπάθειας όλων μας. Στο θέμα του Άγγελου και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Στην περίπτωση μας λοιπόν, κάποιοι άνθρωποι, συγκεκριμένα στην περίπτωση αυτή από την Ρωσία, άνθρωποι με μεγάλο εκτόπισμα διεθνώς, αποφασίζουν να ρίξουν 100 εκατομμύρια στην δεινοπαθούσα Κυπριακή οικονομία, δημιουργώντας ένα Παγκόσμιο έργο, με προοπτική κατακόρυφης αύξησης του τουρισμού.

Και που θα κάνουν το έργο αυτό; Σε μια περιοχή όπου σήμερα είναι κάκκαφα, όπου σήμερα ζούν μόνο τρωκτικά και ερπετά. Όμως εμείς βλέπουμε και πάλι το ποτήρι μισοάδειο. Τα κάκκαφα ανήκουν στην αρχιεπισκοπή, και να ακόμη ένας λόγος για τους διαφωνούντες, να ιδιοτροπέψουν περισσότερο.

Δυστυχώς όμως και με το θέμα του Άγγελου, δείχνουμε ότι ακριβώς πάμε στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θα έπρεπε να βρισκόμαστε. Είμαστε μάλλον σε μονόδρομο και οδηγούμε ανάποδα. Και το σήμα κατατεθέν μας, ότι τα ξέρουμε όλα, δυστυχώς επικρατεί και στην περίπτωση αυτή.

Διαβάστε πιο κάτω τις δηλώσεις του προέδρου του συλλόγου αρχιτεκτόνων και ελεύθερα σχολιάστε.

Εγώ δεν έχω παρά να διαφωνήσω, κάθετα, οριζόντια και όπως αλλοιώς. Και με την ευκαιρία και σε σχέση με όσα αναφέρει ο κύριος Κωνσταντής, ερωτώ κι΄εγώ. Η αρχιτεκτονική στην Κύπρο, έχει δώσει όλα αυτά τα στοιχεία που αναφέρει; Aλλά και πόσα σημεία αναφοράς έχει δημιουργήσει, η αρχιτεκτονική μας, στο μικρό μας νησί; 

Όσο για το κράτος τι να πω; Είναι απλό νομίζω. Ας αναλάβει πλέον σοβαρά τις ευθύνες του. 

ΛΕΜΕΣΙΟΣ           

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝΟ Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Κωνσταντίνος Κωνσταντής, εκφράζει την ανησυχία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων σχετικά με το προτεινόμενο έργο στο Μοναγρούλλι στο πλαίσιο του οποίου προγραμματίζεται και η κατασκευή αγάλματος αγγέλου ύψους 135 μέτρων.

Ο κ. Κωνσταντής αφού διευκρίνισε πως ο Σύλλογος δεν είναι αρνητικός σε οποιαδήποτε ανάπτυξη η οποία υλοποιείται με βάση τις πρόνοιες των Τοπικών Σχεδίων και της δήλωσης πολιτικής, για το συγκεκριμένο έργο, τουλάχιστον όπως έχει παρουσιασθεί, θεωρεί ότι δημιουργούνται πολύ σοβαρά θέματα τα οποία έχουν σχέση με τη χωροθέτηση του, τον όγκο, την κλίμακα και την αισθητική του τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν με πάσα επιστημονικότητα και σε βάθος και αναλόγως των συμπερασμάτων που θα προκύψουν, να αρχίσει η διαδικασία μελέτης της αδειοδότησης του.

Ο κ. Κωνσταντής ανέφερε επίσης πως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, ως επιστημονικός φορέας ο οποίος έχει άμεση σχέση και άποψη για το δομημένο (και όχι μόνο περιβάλλον), θεωρεί ότι ένα έργο της κλίμακας αυτής θα έχει ουσιαστικές επιπτώσεις στο άμεσο και έμμεσο περιβάλλον του, ειδικά όταν χωροθετείται σε μια περιοχή στην οποία δεν έχουν γίνει πρόνοιες για να δεχθεί αναπτύξεις αυτού του μεγέθους.

Είναι για το λόγο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντής, που ζητούμε πιο πάνω να εκπονηθούν όλες οι επιβαλλόμενες μελέτες μέσα από τις οποίες θα διαφανούν όλοι οι επηρεασμοί που θα προκύψουν από τυχόν υλοποίηση του έργου.

Όσον αφορά στο τεραστίων διαστάσεων και ύψους (135μ) γλυπτό «του καλού αγγέλου» το οποίο προτείνεται να τοποθετηθεί πάνω στην οροφή του κτηρίου, θέλουμε να μας επιτραπεί να αμφισβητήσουμε την αναγκαιότητα του αλλά και την αισθητική του, ανέφερε ο πρόεδρος των Αρχιτεκτόνων.

Ο ίδιος επεσήμανε πως «αυτός ο τόπος έχει να επιδείξει ιστορία και πολιτισμό χιλιάδων χρόνων και σίγουρα δεν έχει ανάγκη από κατασκευές αμφιλεγόμενης αισθητικής που μοναδικό επιχείρημα ύπαρξης τους είναι οι υποτιθέμενες επισκέψεις από τουρίστες».

Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη είναι η μνήμη και η γνώση ώστε ως σύγχρονοι άνθρωποι να δημιουργούμε σύγχρονα έργα ανάλογα της ποιότητας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας, κατέληξε ο πρόεδρος των Αρχιτεκτόνων….