Αρχική Τελευταία Νέα Ο Μητροπολίτης Λεμεσού αντιστάθηκε στις πιέσεις και δεν υπέγραψε το κείμενο της...

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού αντιστάθηκε στις πιέσεις και δεν υπέγραψε το κείμενο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου σχετικά με το θέμα “Σχέσεις της

Καλησπέρα και πάλι.

1) Δεν μου απαντάς στο που βλέπεις την αλαζονεία στο ότι ένα είναι το ορθό, το παράλογο θα ήταν οποιοσδήποτε από αυτούς να πιστεύει ότι κάτι άλλο κατέχει την αλήθεια αφού τότε ακυρώνει την πίστη του. Τώρα το πώς βρίσκεις ποιό από αυτά είναι το σωστό είναι άλλο θέμα που θα αναλύσω χωριστά παρακάτω.

2) Διαφωνώ απόλυτα. Απλά με την Θρησκεία δεν ασχολούμαστε όπως λέει η Θρησκεία αλλά όπως φανταζόμαστε, νομίζουμε ή θέλουμε να είναι. Νομίζουμε ότι θα βρούμε το Θεό σε μια κατασκήνωση, με το να “παρακολουθήσουμε” μια θεία λειτουργεία, με το να πηγαίνουμε σε κανά γάμο ή με το να διαβάσουμε τι έκανε κανένας άγιος και να μην κάνουμε καμία προσπάθεια να του μοιάσουμε. Είναι σαν κάνεις επιστημονικό πείραμα και να μην έχεις εργαλεία, βιβλιογραφία, τίποτα.

Ξέρεις τι λέγανε οι άγιοι; Μετάνοια, εξομολόγηση, εκκλησιασμός. Ξέρεις τι κάνουμε και καταλήγουμε άθεοι; Κριτική. Δεν ξέρω ούτε ένα άτομο, και ούτε θα υπάρξει κανένα, που έκανε αυτό το πράγμα και δεν έγινε πιστός. Πάμε για εξομολόγηση και δεν κοιτάμε τι κάναμε λάθος, γιατί δεν είμαστε “καλά” με τον εαυτό μας όταν είμαστε άθεοι, γιατί καταλήγουμε να ασχολούμαστε με το Θεό παραπάνω από τους πιστούς, τι ψάχναμε και φτάσαμε εκεί αλλά πετυχαίνουμε κανέναν περίεργο ιερέα και αρχίζουμε την κριτκή και τα χάνουμε όλα.

Η Θεολογία δεν είναι απλή επιστήμη, είναι επιστήμη επιστημών και απλούστατη κατά βάση. Απλά αντί να κοιτάξουμε να κάνουμε εμείς σωστά τα πράγματα κοιτάμε τους άλλους.

Επαναλαμβάνω, έχω ακούσει εκατοντάδες άτομα με τα ίδια μου τα αυτιά να λένε ενώ προσκυνάνε εικόνες ότι δεν υπάρχουν άγιοι και θαύματα δεν γίνονται και ΚΑΘΕ μέρα είχαμε πράγματα που είναι θαύματα, μετρήσιμα, με στοιχεία, χαρτιά γιατρών, εμπειρογνομώνων, ειδικών που λένε ότι επιστημονικά έγιναν υπέρ (και όχι παρά)-λογικά πράγματα αλλά όποιος θέλει να είναι κουφός και τυφλός μένει. Έχω ακούσει τα ¨κανείς δεν γύρισε” 100 φορές και πήγα 2 φορές σε νοσοκομείο με ιερέα μετά τα μεσάνυχτα και είδα και τις 2 ανθρώπους που γύρισαν, μίλησα με άτομα που ήταν εγκεφαλικά νεκροί. Αλλά βλέπεις αυτά δεν μας αρέσουν, οπότε για εμάς.. κανείς δεν γύρισε, κανείς δεν μας τα πε

3) Ο Θεός βοηθάει τους πάντες, το ότι υπάρχουμε είναι απόδειξη. Το θαύμα του στυλ “κάνε αυτό να σε πιστέψω” απευθύνεται σε θαυματοποιό και μέντιουμ, ή έστω σε κάποιον που δεν κάνει αυτά που αναφέρω παραπάνω, και παρότι είναι προσβολή εκ μέρους μας (επειδή όπως προείπα επίτηδες γινόμαστε κουφοί και τυφλοί και ζητάμε αν δούμε αυτά που επιλέγουμε αν μην βλέπουμε) πάλι γίνεται κάποιες φορές για να μην έχουν δικαιολογίες οι υπόλοιποι αλλά και για να δείξει ότι για όποιον δεν θέλει να πιστέψει όπως λέει και ο λαός “το μικρό θαύμα κρατάει 3 μέρες και το μεγάλο 4.. Το θαύμα από πίστη από την άλλη είναι διαφορετικό πράγμα, σαν ένα παιδί να λέει στον πατέρα του “πάρε μου αυτό” και να ξέρει ότι ο πατέρας του επειδή τον αγαπάει θα του το δώσει. Η θρησκεία σε μαθαίνει το δεύτερο και φυσικά δεν υπάρχει θέμα αλαζονείας.

4) Όσους παίσιους αν διαβάσεις αν ψάχνεις την κατάκριση δεν θα κάνεις τίποτα. Αν βρήκες ρατσιστή τον γέροντα παίσιο που μίλαγε με ανθρώπους από αμόρφωτους μέχρι καθηγητές πανεπιστημίου και από παλαιοημερολογίτες μέχρι βουδιστές επειδή ίσως διαφωνούσες σε κάτι από όσα είπε και κατήργησες όσα καλά έλεγε (που σίγουρα θα βρήκες κάποια) και “μπούχτησες” κι όλας τότε συγνώμη αλλά δεν φταίει ο παίσιος. Αν αντί αν διαβάσεις παίσιο διάβαζες τις ψευτοπροφητείες του διαδικτύου πάλι δεν φταίει αυτός.

Όπως σου είπα δεν είναι τόσο απλό, διαβάσαμε κάτι τέλος, γίνομαι χριστιανός ή άθεος. Διάβασες ποτέ βιογραφία φυσικού και έγινες φυσικός; Μην τρελαθούμε. Αφού το αντιμετωπίζεις σαν επιστήμη και αν όντως έχεις αγαθή διάθεση κάνε αυτά που λέει η εκκλησία, μετάνοια, εξομολόγηση, εκκλησιασμό. Τα “διάβασα αυτό και διαφώνησα στο 1 από τα 100 αλλά το έψαξα όσο εσύ” είναι λίγο.. υπεκφυγές. Εγώ σε αυτό που διάβασα (όχι παίσιο) είδα τα 99 καλά και είπα “γιατί εδώ διαφωνώ, ας πάω σε ένα πνευματικό”, πήγα πρώτη μέρα, ήταν από τους “προοδευτικούς” με τα κομμένα μαλλιά και γένια και.. τέλος πάντων ας μην κάνω κατάκριση διαφωνούσα στα 99 από τα 100. Λέω δεν μπορεί για να λέει ο Χριστός αν ψάξεις θα βρεις θα βρω, αν είναι άλλος Θεός θα πάω αλλού. Πήγα σε δεύτερο και δεν έφυγα και έχω καταλάβει και το 1 στα 100 που έλειπε, από δικές μου βλακείες και κοινωνικά κολήματα και όχι εξαιτίας των αγίων. Αν είχα κολήσει στο 1 από τα 100 που δεν καταλάβαινα ή δεν είχε πει αυτός που διάβαζα θα είχα μείνει άθεος.

Η Θεολογία καταλήγει, περισσότερο από κάθε επιστήμη, να είναι βίωμα. Ασχολείται όντως με τον άνθρωπο. Αν δεν θες να αλλάξεις αλλά να μείνεις όπως είσαι και να σωθείς με ένα βιβλίο δεν πρόκειται να γίνει. Υπάρχει μυστηριακή ζωή, ταπείνωση, αγώνας μετάνοιας. Αν μία φυσική που έχει αντίκρισμα σε ένα συγκεκριμένο χώρο και χρόνο θέλει τόσο αγώνα και πάντα μαθαίνεις μην νομίζεις ότι η αληθινή Θεολογία είναι 4 χρόνια μια σχολή ή ένα βιβλίο ενός αγίου και τέλος. Και μη νομίζεις ότι αν δεις το βιβλίο των μαθηματικών και πεις “α δύσκολα είναι αυτά” ή “δεν μου αρέσει το εξώφυλλο” ή ” ο καθηγητής είναι μάπας” θα μάθεις ποτέ μαθηματικά.

5) Επίσημη θέση της Εκκλησίας… μεγάλη κουβέντα. Εκκλησία είναι ο Χριστός.

Όμως… πρέπει εδώ τις θέσεις σου αν τις πάρω με άλλη σειρά, συγχώρεσέ με.

Λοιπόν: “Πιστεύω στην φιλοσοφία του Χριστού, δεν πιστεύω όμως ότι ήταν Θεός “.

Καταρχήν, ο Χριστός λέει ότι είναι Θεός. Είμαι η αλήθεια και η ζωή, είμαι ο δρόμος, εγώ και ο Θεός Πατέρας είμαστε ένα, όποιος πιστεύει σε εμένα σώζεται, θα σας διώξουν στο όνομά ΜΟΥ κτλ. Ή τον πιστεύεις και πιστεύεις αυτά που λέει η δεν τον πιστεύεις. Αν πιστεύεις ότι ήταν φιλόσοφος ο ίδιος σου λέει όχι.

Συνεχίζουμε: “να διδάξει τον κόσμο την καλοσύνη και την αλληλοαποδοχή”.

Όχι. “Ουκ ήλθον βαλείν ειρήνην, αλλά μάχαιραν” (Ματθ. ι’ 34-37). Δεν ήρθε να μας κάνει “καλούς ανθρώπους” και να “αποδεχόμαστε τα πάντα ως καρπαζοεισπράκτορες”. Είπε ουαί στους γραμματείς και τους φαρισαίους, είπε στην σαμαρείτιδα ότι έχει πάει με 5 και κανείς δεν είναι άντρας της, τα έσπασε έξω από το ναό, αρνήθηκε να κάνει καλά τους Ναζωραίους επειδή ήθελαν θαυματοποιό και όχι σωτήρα ψυχών,δέχτηκε το μύρο στα πόδια του αντί να το ππουλήσει και να δώσει στους φτωχούς όπως έλεγε ο Ιούδας. Δεν ήταν ένας “καλός φιλόσοφος”. Είπε την αλήθεια όποια και αν ήταν αυτή, ο Θεός Θεός, η αμαρτία των ανθρώπων αμαρτία, η ΜΟΝΗ οδός σωτηρίας ΜΟΝΗ ΟΔΟΣ. Απλά και ξεκάθαρα πράγματα.

Ἐκ τούτου πολλοὶ ἀπῆλθον ἐκ τῶν μαθητῶν αὐτοῦ εἰς τὰ ὀπίσω καὶ οὐκέτι μετ’ αὐτοῦ περιεπάτουν. εἶπεν οὖν ὁ Ἰησοῦς τοῖς δώδεκα· Μὴ καὶ ὑμεῖς θέλετε ὑπάγειν; ἀπεκρίθη οὖν αὐτῷ Σίμων Πέτρος· Κύριε, πρὸς τίνα ἀπελευσόμεθα; ῥήματα ζωῆς αἰωνίου ἔχεις· καὶ ἡμεῖς πεπιστεύκαμεν καὶ ἐγνώκαμεν ὅτι σὺ εἶ ὁ Χριστὸς ὁ υἱὸς τοῦ Θεοῦ τοῦ ζῶντος

Η δέχεσαι ότι ξέρει τι λέει και είναι Θεός ή πας αλλού.

Συνεχίζω “όπως δεν πιστεύω και δεν αποδέχομαι ούτε την εκκλησία ούτε πολλούς από τους δήθεν “Αγίους” της, χωρίς – ομολογώ – να τους έχω διαβάσει όλους.”

Εφόσον δέχεσαι λοιπόν το Χριστό, τον δέχεσαι σαν Θεό, άρα δέχεσαι και την εγκαθίδρυση της Εκκλησίας αφού είπε (άκουσον άκουσον για φιλόσοφο) «Αν τινών αφήτε τας αμαρτίας αφίενται αυτοίς, αν τινών κρατήτε κεκράτηνται». Δίνει εξουσία στους πρώτους επισκόπους να ΣΥΓΧΩΡΟΥΝ ΑΜΑΡΤΙΕΣ. Για να μην το τραβήξω, είναι Θεός, αν δεν το πιστεύεις μην τον δέχεσαι ούτε σαν φιλόσοφο αλλά σαν τρελό. Από εδώ και κάτω θα μιλάω σαν να δέχεσαι ότι είναι Θεός ή έστω τα σκέφτεσαι αλλιώς κενὸν ἄρα τὸ κήρυγμα ἡμῶν, κενὴ δὲ καὶ ἡ πίστις ὑμῶν και δεν βγάζουμε άκρη.

Άρα αφού ο Χριστός δίνει στους μαθητές την άφεση αμαρτιών, το άγιο πνεύμα, τους λέει όποιος αθετήσει εσάς αθετεί εμένα κτλ η Εκκλησία έχει βάση και λεπτομέρειες για την πορεία (χειροτονίες , διακόνους, σύσταση μυστηρίων κτλ) βρίσκεις εύκολα οπότε δεν τα αναλύω εκτός αν το θελήσεις αργότερα.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια οι άγιοι δεν μπορεί αν είναι δήθεν αφού προέρχονται από απαίτηση του λαού και πρέπει να τηρούν προυποθέσεις.. υπεράνθρωπες που έχουν θεσπιστεί εδώ και 20 αιώνες. Εμφανίσεις, θαύματα (πχ για τον παίσιο υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εμφανίσεις και θαύματα καταγεγραμένα), αφθαρσία λειψάνου, μυροβλήσεις κτλ κτλ, πάλι τα βρίσκεις εύκολα.

Φυσικά και δεν χρειάζεται να τους διαβάσεις ή αν τους ξέρεις όλους ή να μετρήσεις πόσο άγιος είναι ο καθένας και αν έκανε καλά η εκκλησία που τον αγιοκατάταξε (γιατί ο θεός αγιοποιεί και ο λαός ζητά αγιοκατάταξη). Υπάρχουν άνθρωποι που δεν διαβάζουν, που μπήκαν στα 80 τους στην ορθοδοξία και δεν ακούνε καν. Δεν μπορούν αν είναι μέλη της και να σωθούν;

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, η αληθινή Θεολογία, δηλαδή η γνώση του Θεού, η σωστή προσευχή -επικοινωνία με το Θεό είναι ΒΙΩΜΑ. Μην ανοίξεις βιβλίο αν δεν θες (μετά θα θες για να δεις παραδείγματα και για να στηρίζεις την πίστη σου), βίωμα. Μετάνοια, εξομολόγηση, θεία κοινωνία, βάλε και προσευχή. Τα άλλα ερχονται, η προσευχή σε μαθαίνει να προσεύχεσαι, η μετάνοια να κάνεις αυτοκριτική και καλύτερη μετάνοια, η εξομολόγηση φέρνει ταπείνωση, η θεία κοινωνία φέρνει Χριστό. Τα άλλα είναι συμπληρώματα που θα τα καταλάβεις μετά τα βασικά.

“όμως δεν είναι λίγες οι φορές που η επίσημη θέση της εκκλησίας είναι λανθασμένη, ρατσιστική και αλαζωνική. Όπως για παράδειγμα με το ζήτημα των δικαιωμάτων των ομοφιλοφίλων, των γυναικών κλπ κλπ.”

Η επίσημη θέση της εκκλησίας είναι αληθινή όπως ο Χριστός. Ας το αναλύσω:

Προσωπικά είμαι νευρικός. Πολύ. Η εκκλησία πρέπει να μου πει δεν πειράζει, δεν έγινε τίποτα, θα πας στον παράδεισο… όχι μου λέει για να σωθείς να γίνεις πράος και ταπεινός στην καρδιά. Αν εγώ κάνω “νευρικοί pride” είναι κακιά η εκκλησία και ρατσιστρια; Πρέπει αν μου πει την αλήθεια και ας με “χάσει” ή να με κρατήσει για οπαδό. ΑΝ θέλουμε το δεύτερο από καθολικούς και προτεστάντες… γεμίσαμε, άντε εκεί. Αν θέλουμε την αλήθεια.. ούτε μοιχοί, ούτε μαλακοί, ούτε αρσενοκοίται στην βασιλεία των ουρανών. Σου είπε δεν υπάρχει μετάνοια; Σου είπε αν μιλήσεις με πνευματικό θα σε διώξει; Σου λέει είναι πάθος, αυτός είναι ο σταυρός σου πολέμησέ τον. Δεν μας κάνει; Πάμε αλλού. Είναι ρατσισμός που η γυναίκα πρέπει να φοβήται τον άνδρα αλλά δεν είναι που ο άνδρας πρέπει να την αγαπάει όπως ο Χριστός την εκκλησία (που αποκαλείται ΠΟΡΝΗ) και να δέχεται ότι του κάνει εκτός μοιχείας από ΑΔΥΝΑΜΙΑ αλλιώς να δέχεται και αυτό από την πολλή αγάπη, όπως δέχεται ο Χριστός εμάς τους αμαρτωλούς; Δεν έχει δικαιώματα η γυναίκα που δεν κάνει θυσία “ιεροσύνη” αλλά έχει ο άντρας που δεν κάνει δημιουργία “γέννα”; Μήπως φοβόμαστε λίγο την διαφορετικότητα όπως την δημιούργησε ο Θεός; Αν δεν μας αρέσουν οι απόψεις της εκκλησίας λόγο δικής μας εμπάθειας έχουμε κάθε δικαίωμα, όπως είμαστε από τον Θεό φτιαγμένοι ελεύθεροι, να πάμε στην άκρη μας αλλά ο παράδεισος θα είναι ο Χριστός, αυτά τα λέει ο Χριστός, αν δεν μας αρέσουν δεν μας αρέσει ο Χριστός αρά δεν έχουμε παράδεισο.. δηλαδη, αν και έγινα κατανοητός, δεν έχουμε ΧΡΙΣΤΟ.

Θες την άποψή μου, αν είναι Θεός είναι τέλειος. Προσωπικά έχω διαφωνίσει με τον Θεό πολλές φορές, ειδικά στην αρχή, με τα κλασικά “γιατί εκτρώσεις, γιατί κακοί παπάδες, γιατί αιρέσεις, γιατί πόλεμοι, γιατί πληρώνω την αμαρτία της Εύας” κτλ. Ο Θεός έχει απάντηση σε όλα και άπειρη αγάπη και κατανόηση στις αδυναμίες μας. Αλλά ο Θεός δεν αλλάζει, εμείς αλλάζουμε. Δεν είναι αλαζονεία, είναι τελειότητα μπροστά στο τίποτά μας. Ίσως σου ακούγομαι χαζός αλλά βρες μια αμόρφωτη γιαγιά ή κανά μοναχό μες στη μέση του πουθενά να στο εξηγήσει.

Αυτός που δέχεται τους πάντες και θέλει να τους σώσει όλους δεν είναι ρατσιστής, αυτός που σου λέει την αλήθεια δεν είναι αλαζόνας και αυτός που είναι Θεός δεν είναι λανθασμένος. Άνθρωποι μες στην εκκλησία τα έχουν και τα τρία. Ο Θεός όχι. Απλά κλείνουμε αυτιά και μάτια “θέλει να διορθώσει ένα πάθος, ρατσιστής”,”μου λέει ο δημιουργός μου ότι εγώ το τίποτα έχω άδικο, είναι ΑΥΤΟΣ λαθος”,”έχει άλλη άποψη από τον κόσμο που είναι στον κόσμο του, είναι τρελός και άλαζόνας”. Σκέψου αν όλοι κάνανε αυτά που λένε οι “φυσιολογικοί” άνθρωποι αντί για αυτά που λέει ο Θεός που θα είμασταν για να δεις ποιος ξέρει τη φύση μας καλύτερα, ο δημιουργός μας ή εμείς.

Υ.Γ. Τα διάβασα όλα και συγνώμη για την καθυστέρηση, είχα κάποιες υποχρεώσεις.Υ.Γ.2. Δεν υπάρχει καμία διάθεση κατάκρισης, απλά είναι σαν να σου λέει κάποιος ότι δεν υπάρχει η μάνα σου επειδή δεν την είδε κι εσύ να είσαι μέσα στην κοιλιά της και να λες “πλάκα μας κάνει”, απλά σε καταλαβαίνω γιατί είχα παρόμοιους προβληματισμούς….